(15.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ve stejnou vteřinu se hlásí páni poslanci Sobotka a Škromach. Hovořit bude pan zpravodaj Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já myslím, že podobná vystoupení, jaké zde předvedl pan ministr Říman, jsou zhola zbytečná. Já bych panu ministrovi Římanovi doporučil, aby se podíval na zákon o rozpočtových pravidlech, aby se podíval na vládní rozpočtovou rezervu, aby se podíval na to, jak v minulých letech vláda řešila takovéto drobné problémy při schvalování zákona o státním rozpočtu. Pro vládu není vůbec žádný problém, aby z prostředků, které má k dispozici ve vládní rozpočtové rezervě nebo z peněz, které během roku ušetří, provedla rozpočtová opatření a ty finanční prostředky převedla, kam bude chtít. Absolutně snaha tady dělat nějaké politikum z toho, že zrovna se to týká položky investiční pobídky, je naprosto nepatřičná. To jsou drobnosti, které jsme v minulosti tady v Poslanecké sněmovně vůbec neřešili a vláda to zvládla bez problémů v rámci svých kompetencí a v rámci svého zasedání.

Pokud by snad vláda nebyla schopna toto zvládnout, tak já nabízím spolupráci rozpočtového výboru, a není žádný problém, aby i poslanci opozice hlasovali v rozpočtovém výboru, pokud mohu mluvit aspoň za sociální demokraty, pro rozpočtová opatření, pokud s nimi přijdete, tak aby bylo možné tyto finanční prostředky přesunout. Já bych chtěl zdůraznit, že jsme v letošním roce hlasovali pro všechna rozpočtová opatření, která vláda předložila, tak, že všechna tato rozpočtová opatření byla v rozpočtovém výboru schválena. Vaše vláda provedla během letošního roku přesuny, které přesahovaly částku 10 miliard korun v rámci těchto rozpočtových opatření, čili nebyla to vůbec malá částka.

Já bych skutečně pokládal za ztrátu času pro Poslaneckou sněmovnu bavit se zde o pozměňovacích návrzích v řádu 1,2 miliardy, pokud vaše vláda provedla rozpočtová opatření v řádu několika miliard korun, a to se bavím jenom o těch rozpočtových opatřeních, která musela jít do rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr financí Kalousek, poté pan poslanec Škromach.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ó ne, nikoliv, pane předsedo - prostřednictvím paní předsedající - já nechci prodlužovat politické školení mužstva, ale chci jenom podpořit pana kolegu Římana prostě v tom, že každá mince má své dvě strany a že kouzlo pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu spočívá v tom, že někomu přidávám a někomu beru. Kouzlo politiků, kteří to pak prodávají, ať už v Právu nebo na mikrofon, spočívá v tom, že vždycky akcentují, komu chtějí přidat, ale vždycky smlčí, komu chtějí sebrat. A tam vedle sebe sedí pan ministr Liška a pan ministr Říman. Pan ministr Liška slyší, že sociální demokracie mu chce do kapitoly přidat, a je to jistě pravda. Pan ministr Říman slyší, že sociální demokracie chce odebrat všechny peníze na investiční pobídky, a je to úplně stejná pravda, protože to je obsahem toho pozměňovacího návrhu. Ta dvě čísla do plusu i do minusu jsou stejně silná, ne že to jedno má větší váhu než to druhé.

To znamená - ano, jsou tu pozměňovací návrhy, které říkají, chceme přidat do kapitoly Ministerstva školství. Jsou tu pozměňovací návrhy, které říkají, nechceme dát ani korunu na investiční pobídky. A jsou to stejně silné signály vůči veřejnosti. A je fér se k těmto návrhům přihlásit. Já je nenavrhuji, ani je nepodpořím. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Škromach se hlásil s faktickou poznámkou, pan zpravodaj Sobotka taktéž, ale dává přednost panu poslanci Škromachovi. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že jestliže říká pan ministr Kalousek, že je to silná a sebevědomá vláda, tak si s takovými drobnostmi poradí. On sám dobře ví, že investiční pobídky bude muset zajistit. Myslím, že to není problém. Pan Říman jako ministr už se zřejmě tak sebevědomý necítí a má pochybnosti, že by tyto návrhy mohly projít. Tím já jako člen opoziční strany jsem potěšen, že ta vláda zdaleka není tak silná, že není tak sebevědomá, a že si vlastně vůbec nevěří.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan zpravodaj.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já jsem to tady říkat nechtěl, ale když už vystoupili dva členové vlády, tak to nemohu neudělat. My jsme se dozvěděli z médií, že se vládní koalice chystá podpořit pozměňovací návrh pánů poslanců Melčáka a Pohanky. Nevím, jestli to řekli panu ministru Římanovi, ale návrh pana poslance Melčáka a Pohanky bere a rozebírá následující položky. Cituji: položka investiční pobídky, snížení - pane ministře Římane - 333 mil. korun, položka vládní úvěry, snížení 200 mil. Kč, položka výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti 200 mil. Kč. Čili tato vláda nechce podporovat aktivní politiku zaměstnanosti. Dokonce výdaje na podpory v nezaměstnanosti minus 200 mil. Kč.

Přece jistě uznáte, že takováto diskuse je mírně demagogická. Tak proč ji tady vedete u našich pozměňovacích návrhů a nevedete ji u návrhu, pro který zřejmě se tady všichni chystáte hlasovat? Odpusťme si tuto demagogii, pojďme hlasovat o státním rozpočtu! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vy jste tady vykřikovali celé včerejší odpoledne a dnešní dopoledne a já si nesmím říci svých pět vět? Tak to ne, přátelé! (Smích v sále.)

To, co tady předvedl pan Sobotka s panem Škromachem - já myslím, že to je typická ukázka toho, jak uvažují sociální demokraté na téma státní rozpočet. Prostě peníze se najdou vždycky. Zdroje jsou. Tam vezmeme 1,2 miliardy, no a co? Však oni je někde najdou. Kalousek je prostě vyrobí. To je přece velmi jednoduché, dělali jsme to tak vždycky. Asi je natiskne. Prostě to není pravda. Platí přesně to, co říká ministr financí. Když se někde přidá, někde se to musí vzít. Já věřím, že když byl pan poslanec Sobotka ministrem financí, tak dělal různá kouzla s rozpočtem. Také podle toho státní finance vypadaly za ty čtyři roky. Ale my takto fungovat nebudeme.

(Potlesk zprava, z levé strany se ozývá bušení do lavic a výkřiky.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní jsou přihlášeni pan ministr Kalousek i pan poslanec Rath. Pan ministr má přednostní právo. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jsem chtěl poděkovat předsedovi rozpočtového výboru. Nevím, proč to tady nechtěl říci. Já jsem rád, že se konečně ty návrhy pojmenovávají pravým jménem. Ano, pan poslanec Melčák i my, kteří jsme připraveni podpořit jeho pozměňovací návrh, jsme si vědomi toho, že chce přidat 933 milionů do kapitoly školství a že z 1,2 miliardy korun na investiční pobídky na to obětuje 330 mil. korun. To je jasně řečeno. Jinými slovy, v investičních pobídkách pořád ještě větší část chce ponechat. Je to jeho úvaha. Mrzelo by mě, kdyby v této souvislosti nezazněla jasná zpráva veřejnosti - sociální demokracie nechce v roce 2008 dát na investiční pobídky ani korunu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Rath s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

(V sále je velký hluk, poslanci se hlasitě baví.)

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Prosím, uklidněte pravou část spektra, ať tady nehýká, nekokrhá, abych mohl hovořit. Paní předsedající, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Prosím, abyste umožnili panu poslanci Rathovi přednést jeho poznámku.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Teď mě tady pan Martin Bursík zase nabádá, abych hýkal. Martine, já na rozdíl od tebe nehýkám, já hovořím.

Dámy a pánové, já vám prozradím jedno sladké tajemství. Vždyť přece za chvilku tady spousta lidí bude zvedat ruce pro porcování medvěda, tedy pro ty Šustrovy orly a jejich rodinné finance, případně pro UFO návrhy na pražských Hájích za 23 milionů, o nichž nikdo neví, kdo je vlastně navrhl, ale jsou tam, takže pro to všichni tady, samozřejmě mimo sociálních demokratů - a já doufám, že i komunistů, protože máme takové nepříjemné zprávy, že by se snad nechali koupit od ODS, což doufám, že se nestane - takže pokud pro to nezvednete ruku, máme dvě miliardy, ty dvě miliardy můžeme dát na platy učitelů, ti budou spokojeni, bude tedy i na investiční pobídky.

Dámy a pánové, neposílejte peníze na nesmysly a dejte je tam, kde mohou udělat něco dobrého! Děkuji. (Potlesk zleva.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP