(15.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Podle posledních čísel deficit dosáhne 3,6 %, a to ještě vláda pomůže k chmurnému obrazu účetními operacemi, které deficit zvyšují. Za pozornost stojí i to, že zatím neprovedla žádná exekutivní opatření v oblasti výdajů. Spíše to vypadá, že se snaží o větší deficit v roce 2007, aby mohla vykázat větší pokrok v roce 2008.

Sečteno a podtrženo, kdyby Topolánkova vláda opravdu chtěla, Česká republika mohla splnit závazek z konvergenčního programu pro přijetí eura, který dovoloval deficit veřejných financí do 3,3 %. Jenže nechtěla. Pokud dojde k nějakému pokroku v konsolidaci veřejných financí, bude zanedbatelný. Přesto má sloužit jako záminka, aby vláda vedená Občanskou demokratickou stranou rozbila systém progresivního zdanění. Systém, který je páteří sociálního státu a je jedním ze základních nástrojů udržování sociálního smíru v české společnosti.

Je smutné, že se k tomuto kroku přidaly i strany, od kterých bychom to nečekali. Patří přece k mezinárodním hnutím, která se v nejvyspělejší části Evropy hlásí k sociálnímu státu. Mám tím na mysli KDU-ČSL, jejíž partnerské strany v západní Evropě takové experimenty se společností a občany většinou nepodporují. Tím spíše to platí pro strany zelených, které jsou, až na českou výjimku, levicové a rovněž nepodporují rozbíjení sociální soudržnosti.

Dámy a pánové, jenom krátce se zastavím u našich pozměňovacích návrhů. Naše pozměňovací návrhy jdou do oblasti jednak školství - zhruba 2,9 mld. korun na mzdy. Neprojde-li tento návrh, a já věřím, že projde, budeme hlasovat i pro event. jiný návrh podle požadavků školských odborů. Dále jsme předložili návrh na 1,3 mld. korun do oblasti vysokých škol, vědy a výzkumu, 1 mld. korun na bytovou výstavbu, 540 mil. korun do zemědělství na dofinancování přímých plateb. Návrhy obsahují samozřejmě také rozpočtové krytí.

Dámy a pánové, takže tu máme státní rozpočet, který nepodporuje hospodářský růst a začíná rozbíjet sociální soudržnost v České republice. Takový rozpočet nemůže sociální demokracie v žádném případě podpořit. Takový rozpočet nemůže podpořit žádný sociální demokrat. Vyzývám zodpovědné poslance z dalších klubů, aby ani oni tento rozpočet nepodpořili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Budeme pokračovat v legislativně technických přihláškách a já poprosím pana poslance Ladislava Libého. Pardon, ještě než dám slovo panu poslanci Libému, s faktickou pan poslanec Hrnčíř. Já si na vystoupení pana poslance vyzkouším stopky, které odměřují čas faktické poznámky. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pozorně jsem si vyslechl stanovisko pana poslance Paroubka a porovnal jsem ho s článkem, který napsal do deníku Právo. Slovo od slova nám zde bylo přečteno to, co bylo otištěno v deníku Právo, zde v tomto. Nechávám na vašem posouzení, zda je hodno politika, aby ve Sněmovně četl své vlastní články.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče Libý, máte slovo. Pardon, s další faktickou pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za to slovo, paní místopředsedkyně, není to faktická. (Předsedající: Jako předseda klubu, omlouvám se vám.) Dokonce to nebude ani stanovisko klubu, ale přesto jako předseda klubu bych chtěl poprosit pana kolegu předřečníka vaším prostřednictvím, paní předsedající, aby tady zbytečně nedělal reklamu některým novinovým titulům, protože to skutečně byla reklama, která je nepřípustná.

Ale chtěl bych zcela vážně, protože jsme klub zodpovědný a chceme skutečně i to, co tady proběhlo ve třetím čtení, dokonale projednat, chtěl bych avizovat před hlasováním, a to před jakýmkoli hlasováním, které by teď mělo nastat, žádost klubu KSČM o přestávku na poradu klubu v délce půl hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře, takže před prvním hlasováním, které by mělo nastat, vyhlásím třicetiminutovou pauzu pro jednání poslaneckého klubu KSČM.

A nyní tedy pan poslanec Libý se svojí přihláškou k přednesení legislativně technických úprav. Ještě, pane poslanče, se vám velice omlouvám, během vaší cesty k řečnickému pultíku s faktickou poznámkou pan poslanec David Rath. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, tady mě nabádá pan vicepremiér Bursík, aby to bylo něco peprného. Tak já nevím, Martine, jestli ti vyhovím, ale spíš bych se zeptal tady kolegy, který tak pečlivě studuje Právo, za což bych ho chtěl pochválit. Jenom doplňující otázka, co je na tom špatně, že tady zaznělo obsahově něco, co vyšlo před časem v deníku Právo. Já jsem nepochopil, jestli to byla pochvala, nebo kritika.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane poslanče, k panu ministrovi jste správně mluvil přímo, pana poslance Hrnčíře, prosím, oslovujte příště mým prostřednictvím.

A nyní tedy pan kolega Libý se svojí řádnou přihláškou.

 

Poslanec Ladislav Libý: Já vám děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já mám skutečně legislativně technický návrh. Jde o opravu chyb k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2008, a to takovouto.

Za prvé, v příloze číslo 4 k zákonu na straně 26 ukazatel kapitoly 328 Český telekomunikační úřad, v tabulkové části průřezové ukazatele na řádku povinné pojistné placené zaměstnavatelem má být číslo odrážky číslo 1, nikoli číslo 5, jak je uvedeno.

A za druhé, v příloze číslo 2 usnesení, část B, pozměňovací návrhy k tabulkové části a číselným položkám přednesené ve druhém čtení, v položce B/43 má být číslo kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu 322, nikoliv 321, jak je uvedeno.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní místopředsedkyně. I já si dovolím přednést legislativně technický návrh, resp. upřesnění, anebo možná ještě zopakování, protože já jsem zase hluboce přesvědčen, že jsem to zde ve druhém čtení načetl, nicméně v tabulce to uvedeno není. Jedná se o můj návrh B56, kde je úhrada tohoto návrhu uvedena ze všeobecné pokladní správy kapitola 398. Jedná se o snížení položky investiční pobídky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní pan poslanec Snopek, připraví se pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Václav Snopek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu pokračovat v legislativně technických návrzích. Načetl jsem ve druhém čtení své návrhy pod pořadovými čísly 23 až 28 a zapomněl jsem tam uvést, proti čemu dávám návrhy. Tudíž upřesňuji: pokrýt z vládní rezervy. A chci upozornit, že pod pořadovým číslem 26 jsem četl obec Nezdenice a v zápise je obec Dezdenice, tudíž aby se opravil název. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pane poslanče Opálko, máte slovo. Připraví se pan poslanec Vondruška.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já mám legislativně technickou poznámku, protože bylo v podstatě signalizováno, že s pozměňovacími návrhy si vládní koalice poradí, proto asi jsme schválili dříve proceduru, než byly načteny legislativně technické pozměňovací návrhy. Tudíž procedura ani nepočítá s tím, že by se měly prohlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP