(13.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 111 poslankyň a poslanců pro návrh 84, proti 1. Konstatuji, že bod 74 byl zařazen na konec bloku zpráv.

 

Nyní tedy přistoupíme k dalšímu bodu a je jím bod 75

 

75.
Zpráva o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. pololetí 2007
/sněmovní tisk 339/

 

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 339 a stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu jako sněmovní tisk 339/2. Předloženou zprávu uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, vláda v čase vymezeném mi zákonem předložila zprávu o plnění státního rozpočtu za 1. pololetí, nicméně je konec listopadu a mně připadá slušné podat vám ústně zprávu za první tři kvartály a ponechat na vás, zda si prostudujete zprávu za 1. pololetí. Tedy budete-li souhlasit, vystoupím s aktualizovanou zprávou, která zahrne plnění k 30. září, nikoliv k 30. červnu. To znamená výsledky za první tři čtvrtletí.

Po celkových příjmech ve výši 748,5 miliardy korun a celkových výdajích ve výši 712 miliardy korun skončilo hospodaření na konci září přebytkem 36,3 miliardy korun, což proti prvnímu pololetí, které máte na stole, znamená zlepšení salda o 35 miliard korun. Výsledek odráží vývoj celkových příjmů, které jsou plněny na 77,6 % rozpočtu. Oproti minulému roku je to o něco lepší, minulý rok to bylo 75,7 %. Meziroční nárůst příjmů pak je 11,1 % ke stejnému datu loňského roku. Příjmy z daní a poplatků dosáhly 383,9 miliardy korun, příjmy z pojistného na sociální zabezpečení 268,5 miliardy korun. Tady je nejvyšší nárůst oproti minulému roku za posledních dvanáct let.

Plusové saldo, víc než 30 miliard korun, ovlivnilo i nižší, i když pro toto období zcela typické čerpání celkových výdajů, a to pouze na 67,4 % rozpočtu, meziroční nárůst je tam 6 %. Upozorňuji na tu diferenci. Meziroční nárůst v příjmech 11 %, meziroční nárůst ve výdajích pouze 6 %. Ten trend je přece jenom trochu pozitivní a představoval 70 % rozpočtu.

V daňových příjmech vykázala vyšší inkaso daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob vybíraná srážkou daně z majetkových a kapitálových převodů. Nižší plnění rozpočtu vykázaly ostatní daňové příjmy, to je DPH 119,6 miliardy korun, to je 73 %. Nejvyšší pokles je u spotřební daně, to je 89,6 miliardy korun, to je 68 %. Nicméně to je zpoždění, které nikdo nedožene, protože příjmy ze spotřební daně tabákových výrobků byly rozpočtovány v loňském roce na účinnost novely od 1. 1. 2007, nicméně svěží vítr zavál Sněmovnou a toto datum bylo posunuto; to znamená desetimiliardový výpadek, který u tohoto inkasa nikdo nevybere.

Nedaňové a ostatní příjmy byly svým objemem 96,2 miliardy korun již nad celkovým rozpočtem o 3,6 miliardy korun, což bylo v rozhodující míře ovlivněno převody prostředků z fondů organizačních složek státu, především z tzv. rezervních fondů do kapitol. To bylo 34,3 miliardy korun.

Jak už jsem řekl, celkový přebytek hospodaření státního rozpočtu ke konci září 2007 činil 36,3 miliardy korun. Tento výsledek je o 34,8 miliardy korun lepší než výsledek dosažený za devět měsíců v roce 2006. Tehdejší kladné saldo v roce 2006 bylo 1,5 miliardy korun.

Státní dluh České republiky dosáhl ke konci září hodnoty 842,7 miliardy korun a proti stavu k 1. lednu se zvýšil o 4,2 miliardy korun.

Dovolte, abych, protože je konec listopadu, kdy vystupuji s pokladním plněním za první pololetí, vás ještě seznámil s těmi nejaktuálnějšími výsledky ke konci října.

Při celkových příjmech ve výši 835,4 miliardy korun a celkových výdajích v objemu 808,2 miliardy korun je na konci října přebytek 27,2 miliardy korun, což oproti stejnému datu minulého roku je lepší saldo o 25,9 miliardy korun. Příjmy jsou plněny na 86,6 %, ke stejnému datu minulého roku to bylo 84,2, meziroční nárůst příjmů 11,6 %. Kladné saldo bylo ovlivněno i nižším čerpáním celkových výdajů na 76,5 %, nárůst výdajů oproti loňskému roku je 6,1.

Z objemově významnějších daňových příjmů vykázaly vyšší inkaso, než by odpovídalo teoretické, tedy deset dvanáctin, výši daň z příjmu právnických osob, která dosáhla 91,7 miliardy korun, to je 85,3 %, dále daň z přidané hodnoty, která zejména v říjnu akcelerovala, 87,9 % a daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, tedy u zaměstnanců, inkasovaná ve výši 69,7 miliardy korun, což představuje 83,4 %. Nižší plnění rozpočtu vykázaly spotřební daně z důvodu, o kterém jsem už hovořil. Nedaňové ostatní příjmy jsou svým objemem nad celoročním rozpočtem o 9 miliard, ze stejného důvodu čerpání rezervních fondů, které dynamicky akcelerovalo zejména ve druhé polovině roku.

Celkový přebytek ke konci října je tedy 27,2 miliardy korun.

Dovolte stručnou predikci. Zdá se, že díky nižší nezaměstnanosti a vyššímu inkasu daní z příjmu bude rozpočtovaný schodek, který je rozpočtován ve výši 91,3 miliardy, nižší zhruba o 15 miliard, nestane-li se něco výjimečného do konce roku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 339/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP