(11.30 hodin)
(pokračuje Soušek)

Podmínky pro vstup kapitálu na bahrajnský trh jsou velmi liberální ve srovnání s arabskými státy. Dá se říci, že naše spolupráce s Bahrajnským královstvím je dobrá a že toto království může být potenciálním partnerem České republiky.

Pro upřesnění - navrhovaná smlouva patří do kategorie prezidentských a podléhá ratifikaci. Vychází ze vzorových modelů, ale v některých ustanoveních se liší, jak říkal pan ministr financí, především v bodu islámských investičních fondů. Je to však v souladu s právním řádem České republiky i Evropské unie. Tato smlouva by také neměla nějakým způsobem zvyšovat požadavky na státní rozpočet v porovnání se současným stavem.

Dovolil bych si vás tímto požádat o propuštění do druhého čtení a zároveň o projednání v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Souškovi a otevírám obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Zřejmě nikdo. Obecnou rozpravu můžeme asi v tuto chvíli ukončit.

Můžeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl zahraniční výbor. Má někdo jiný návrh než zahraniční výbor? Není tomu tak.

 

Kdo souhlasí s tím, aby se předložený návrh přikázal k projednání zahraničnímu výboru? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 119, přítomno je 140, pro hlasovalo 115, proti nikdo. Návrh byl přijat. Tento návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím první čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Portugalskou republikou
o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací
/sněmovní tisk 357/ - prvé čtení

Tuto smlouvu nám musí uvést předseda vlády Mirek Topolánek, takže ho prosím, aby se ujal slova. Jsme v prvním čtení tohoto tisku. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Předkládám vám vládní návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Portugalskou republikou o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací.

Naše závazky, které máme a které vyplývají z našeho členství v Organizaci Severoatlantické smlouvy, v NATO a v Evropské unii stejně jako ekonomické, vojenské a politické vztahy České republiky s sebou přinášejí samozřejmě nutnost výměny utajovaných informací. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná multilaterální smlouva, která by tuto problematiku upravovala, a to ani mezi členskými státy obou organizací, které jsem zmínil, je nutné právní rámec pro výměnu a vzájemnou ochranu zajišťovat prostřednictvím bilaterálních smluv. My v současné době máme podobné smlouvy s celou řadou států, a nebudu je všechny vyjmenovávat.

Fakticky celý průběh vyjednávání s Portugalskem má určitou historii, ke které se nechci vracet, protože probíhá už někdy od roku 2002. Jediné, co bych chtěl říci předtím, než zahájíme jednání o této smlouvě a já vás budu žádat o souhlas s touto smlouvou, je to, že tato smlouva je mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie. Vláda vyslovila se sjednáním smlouvy souhlas svým usnesením číslo 452 ze dne 25. dubna 2007 a smlouva byla podepsána v Praze 25. října 2007 ředitelem NBÚ Ing. Dušanem Navrátilem a velvyslancem Portugalské republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Daniel Reisiegel. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jedná se o smlouvu z řady smluv, které, jak již řekl pan premiér, jsme již přijali. Právě v této době obdobnou smlouvu jsme projednávali a teď ji projednáváme v zahraničním výboru s Bulharskou republikou. Stejně jako při této smlouvě, i zde česká strana postupovala v souladu se vzorovou směrnicí pro expertní jednání o návrzích smluv o utajovaných informacích.

Portugalská republika je stejně jako Česká republika členským státem NATO a Evropské unie. Závazky vyplývající z těchto členství stejně jako ekonomické, vojenské a politické vztahy přinášejí nutnost výměny utajovaných informací. Česká republika sjednává smlouvy o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací jen s těmi státy, které prokáží schopnost zajistit poskytnutým českým utajovaným skutečnostem alespoň takovou úroveň ochrany, jakou jim poskytuje Česká republika.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh smlouvy k projednání zahraničnímu výboru a já se s tímto návrhem ztotožňuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy k tomuto bodu - smlouva mezi Českou republikou a Portugalskem? Ano, hlásí se pan poslanec Exner. Prosím pana poslance Exnera, aby se ujal slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, tato smlouva se mi zdá být připravena takřka vzorně a nevidím žádný důvod, proč by neměla být ratifikována.

Musím ale upozornit na to, že je neshoda mezi českým a anglickým zněním, pokud jde o článek XI, a to dokonce ve třech odstavcích, kde anglické slovo contractor a subcontractor je přeloženo česky jako dodavatel a subdodavatel, ačkoliv je zcela zřejmé, že se to týká všech účastníků smlouvy, nikoliv jenom dodavatelů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Už nevidím žádného dalšího přihlášeného, tak obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a já se musím zeptat, jestli má někdo jiný návrh. Pokud ne, budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 120, přítomno je 138, pro hlasovalo 108, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji předkladatelům. Tento návrh prošel úspěšně prvním čtením. Odkládám bod 41.

Prosím pana místopředsedu Filipa, aby se vrátil na své místo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme pokračovat bodem

 

61.
Usnesení Poslanecké sněmovny
u příležitosti 75. výročí hladomoru na Ukrajině v letech 1932 - 1933

 

Na začátku schůze tento bod navrhl pan poslanec Petr Pleva, a proto ho žádám jako navrhovatele, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP