(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

V roce 2002 měla celní správa ještě 10 000 zaměstnanců, odešly po vstupu do Evropské unie 2000 lidí a k dnešnímu datu má celní správa necelých 7000 zaměstnanců. Po tzv. sloučení, o kterém zde hovořil pan ministr financí Kalousek, má odejít 3500 zaměstnanců.

Každý z nás si dokáže představit, jakou decimaci představuje propuštění poloviny lidí z nějakého úřadu. A chtěl bych vás ujistit, že odejdou ti lidé kvalifikovaní, že odejdou ti lidé s nejvyšším vzděláním a zůstanou lidé s nejnižším vzděláním. Tohle je návrh sloučení, který v tuto chvíli Ministerstvo financí připravuje. A nedivte se, že pokládám za pokrytecké, jestliže se zde straší daňovými úniky v souvislosti s touto novelou a na druhou stranu vláda nechce vidět obrovské riziko, které spočívá v nepromyšlené transformaci celní a daňové správy a v propuštění 3500 lidí, kvalifikovaných lidí, kteří se dneska starají o to, aby tato Poslanecká sněmovna mohla topit a svítit, tím, že se snaží pro tento stát vybrat daně. Za často nelehkých podmínek se snaží pro tento stát vybrat spotřební daně. A myslím si, že je na místě, abych zde upozornil na to, co se odehrává, co se chystá, než bude pozdě.

Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní, domnívám se, již můžeme pokračovat ve vypořádání se s návrhy týkajícími se našeho pořadu jednání.

 

Jako o prvním rozhodneme o návrhu pana poslance Zdeňka Lhoty, který se týká sněmovního tisku 273 a zařazení nového bodu, tedy třetího čtení tohoto sněmovního tisku, do bloku třetích čtení za bod 52.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 102 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 172 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 86, proti 7. Tento návrh nebyl schválen.

 

Další změnu navrhla paní kolegyně Helena Mallotová a je to nové zařazení bodu… A kontrola. Děkuji vám. (Poslanci kontrolují výsledky hlasování.)

Než proběhne kontrola, dovolím si zopakovat, že jsme hlasovali o zařazení třetího čtení vládního návrhu zákona o vývozu a dovozu zboží, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení atd., neb uplynuly odpovídající lhůty k tomu, abychom se mohli zabývat třetím čtením tohoto návrhu zákona již na této schůzi.

A pan kolega Bohatec bezpochyby shledal odlišnost v hlasovací sjetině. Má slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Dámy a pánové, omlouvám se, je to u mě poprvé. Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem pro, a mám na sjetině křížek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já o této námitce dám bezprostředně hlasovat v hlasování pořadové číslo 103, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s touto námitkou, nechť stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro námitku 160, proti nikdo. Tato námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování. Ještě než k tomu přikročíme, na žádost z pléna si dovolím vás odhlásit a požádat vás všechny o novou registraci.

 

Rozhodneme tedy znovu o zařazení třetího čtení sněmovního tisku 273.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 104 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 11. Tento návrh byl schválen.

 

Předpokládám, že si už nikdo nebude přát kontrolovat výsledek hlasování a můžeme přistoupit k dalšímu návrhu na změnu našeho pořadu jednání, a to k návrhu paní poslankyně Mallotové. Jedná se o zařazení nového bodu, a to druhé čtení sněmovního tisku 327, konkrétně na pátek 7. 12. jako první bod. Je to druhé čtení mezinárodní smlouvy.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 105 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro 168, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále rozhodneme o návrhu na vyřazení bodu číslo 12, bodu našeho programu číslo 12, kterým je druhé čtení sněmovního tisku 259, stavebního zákona. O vyřazení z programu této schůze.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 106 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 165, proti 1. I tento návrh byl schválen.

 

Dále rozhodneme o novém zařazení druhého a třetího čtení sněmovního tisku 351, přičemž požadavek na zařazení druhého čtení byl vznesen na úterý 4. 12. jako třetí bod a třetí čtení sněmovního tisku 351 do bloku třetích čtení. Tento návrh přednesl pan poslanec Papež.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 107 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 157, proti 1. I tento návrh byl schválen.

 

Přednesený návrh pana poslance Hrnčíře je nehlasovatelný, neb proti zařazení nového bodu bylo vzneseno veto dvou poslaneckých klubů.

 

Můžeme se tedy zabývat posledním… Pardon, nikoliv posledním, ale pátým návrhem na změnu programu našeho jednání. Byl to návrh poslance Šťastného k novému zařazení druhého a třetího čtení sněmovního tisku 345, přičemž pan poslanec si přeje, aby druhé čtení tohoto sněmovního tisku proběhlo v úterý 4. 12. po pevně zařazených bodech a třetí čtení potom následně v bloku třetích čtení.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 108 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 7. Tento návrh byl schválen.

 

Další požadavek vznesl pan kolega Vidím, a to pevné zařazení sněmovního tisku 347, bodu 77 našeho programu, na úterý 4. 12. jako první bod, to znamená před všechny pevně zařazené body předřadit tento bod, sněmovní tisk 347.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 109 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 169 poslankyň a poslanců pro návrh 163, proti 1. I tento návrh byl schválen.

 

A poslední je návrh pana poslance Fialy, je to opět nové zařazení, zařazení nového bodu, a to druhého čtení sněmovního tisku 338 také na úterý 4. 12. po pevně zařazených bodech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP