(16.50 hodin)
(pokračuje Vondra)

Pokud jde o komunikační strategii vlády České republiky ve vztahu k radarové základně, ano, má ji na starosti vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa. Úřad vlády, kde on pracuje, provedl začátkem letošního roku, nebo na jaře letošního roku, řádné výběrové řízení, ve kterém uspěla, to máte pravdu, ona firma AMI Communications. Ale zdůrazňuji, že to bylo na základě řádného zákonného výběrového řízení. Tento útvar Tomáše Klvani mimo jiné ve spolupráci s touto firmou zajišťuje informovanost, pokud jde o všechny stránky případného umístění radarové stanice na území České republiky.

Pokud jste to zmínil, možná je vhodný okamžik říci, že kupříkladu dnes právě za přítomnosti vládního zmocněnce byla inaugurována publikace. Není to žádná propaganda ve starém stylu, ale normálně informacemi nabitá brožurka o tom, co může radarová stanice, v případě, že bude v brdském vojenském prostoru umístěna, přinést, co to znamená z hlediska bezpečnostního, co to znamená z hlediska zdravotního, co to znamená ze všech jiných hledisek. Jedná se o naprosto standardní informační činnost vlády, která otevřeně deklaruje, že firma AMI Communications se na této informační strategii podílí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády i za dodržení času. S doplňující otázkou pan poslanec Zdeněk Maršíček.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji. Pane ministře, dovoluji si doplňující otázku. Je pravdou, že Ministerstvo zahraničí si před časem najalo na lobbing za prosazení bezvízové politiky USA v Česku za 100 tis. Kč měsíčně firmu Dutko Worldwide?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla doplňující otázka. Pan místopředseda vlády Alexandr Vondra. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Ano, v letošním roce, nikoliv v minulém roce, a nebylo to jenom české Ministerstvo zahraničí, bylo to celkem sedm zemí v USA. Zdůrazňuji - Polsko, baltské státy, Maďarsko, Slovensko, nejenom tedy Česká republika. Ano, využila pro část práce, protože při jednání o bezvízové pomoci bylo třeba změnit zákon Kongresu, tak využila služeb konzultační společnosti Dutko. Ta firma byla těmi sedmi zeměmi - zdůrazňuji sedmi zeměmi - vybrána letos - zdůrazňuji letos, ne v loňském roce - v řádném výběrovém řízení. Není to překvapivé. Je to jedna ze tří největších firem na americkém trhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme pokračovat interpelací číslo 7. Tou je interpelace poslance Václava Exnera na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Slova se ujme pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane ministře, v souvislosti s jednáním nejdříve o dodávkách gripenů do České republiky, později o jejich pronájmu, jsou v současné době, jak je všeobecně známo, vedena vyšetřování o možných problémech, především korupci, spojených s těmito jednáními, a to ve Švédsku, ve Velké Británii, v USA. V té souvislosti se v našem tisku, ve sdělovacích prostředcích obecně, také při zprávách o probíhajících jednáních v zahraničí objevilo několik jmen českých občanů, kteří naznačují, že o věci vědí něco více. Ptám se, jestli probíhají nějaká šetření také u nás a v jakém slova smyslu. Pokud ne, budeme čekat, až případné problémové jednání našich občanů v této citlivé záležitosti vyšetří a případně vznesou obvinění jinde?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za otázku i za dodržení času. Slova se ujme pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Já se pokusím panu poslanci stručně odpovědět. Je pravdou, že v tuto chvíli probíhá činnost orgánů činných v trestním řízení, která byla zahájena na základě reportáže švédské televize v únoru 2007, kdy v médiích vyvstaly nové skutečnosti. Docházelo a dochází k prověřování podezření ze spáchání trestného činu podplácení, přičemž chci upozornit, že jsme ve fázi prověřování, kdy nebylo podáno konkrétní trestní oznámení, není zde sděleno konkrétní obvinění a není zde označen potenciální pachatel, který by toto jednání mohl spáchat.

Chci říci, že v tuto chvíli musím zůstat u takovéto obecné odpovědi, to znamená víceméně pouze konstatovat, že probíhá prověřování. Bližší informace v tuto chvíli nemohu zde na půdě Poslanecké sněmovny poskytnout, protože za prvé jako ministr spravedlnosti je nemám - bylo by podivné, kdybych měl blízké informace o konkrétní trestní kauze ve chvíli, kdy nebyla pravomocně skončena. A za druhé, že tyto informace není možné takto veřejně sdělovat, protože by mohly ohrozit samotný obsah a podstatu vyšetřování.

Prosím, pane poslanče, spokojte se v tuto chvíli s obecnou konstatací, že orgány činné v trestním řízení nečekají na to, až věc bude ukončena v jiných státech, ale samy také konají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Jiřímu Pospíšilovi. Pan Václav Exner využije času pro doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji za odpověď. Doufejme, že prověřování povede k tomu, že se věci buď potvrdí, nebo naopak vyvrátí, a nebude to trvat příliš dlouho.

Dovolte mi, pane ministře, abych se ještě zeptal, jestli dochází ke spolupráci s vyšetřujícími skupinami v zahraničí, případně jestli sledujeme jejich činnost a máme o nich informace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pan ministr Jiří Pospíšil doplní svoji odpověď na základě doplňující otázky. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane poslanče, já vám na tuto věc neumím odpovědět. Pokud mi tato věc bude sdělena jako věc, kterou mohu poskytnout poslanci zákonodárného sboru jako informaci, pak vám ji rád v rámci doplnění této interpelace poskytnu. Pokud tato informace bude vnímána orgány činnými v trestním řízení jako informace, která by mohla ohrozit průběh vyšetřování, pak vám ji bohužel nebudu moci poskytnout. Bude-li to možné, pak vám ji poskytnu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za doplňující odpověď. Budeme pokračovat osmou vylosovanou interpelací. Je to interpelace pana poslance Jana Hamáčka na místopředsedu vlády Alexandra Vondru. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane místopředsedo vlády, při svém nedávném pobytu ve Spojených státech jste při přednášce v nadaci Heritage Foundation řekl, že umístění části amerického protiraketového deštníku na českém území je v zájmu České republiky. Doslova jste pak prohlásil, že "pro nás v České republice, která leží mezi Německem a Ruskem, by zařízení s jistým počtem amerických vojáků bylo dobré". Tento váš výrok není izolovanou záležitostí. O německé a ruské hrozbě mluvil před časem i premiér Topolánek, který v tomto smyslu parafrázoval výrok maršála Wellingtona, či europoslanec Zahradil. Ten pro změnu mluvil o hrozbě politického obchodu mezi Německem a Ruskem.

Chtěl bych vás tímto požádat o vysvětlení vašich slov, a to zejména ve vztahu k Německu. Máme se na jejich základě domnívat, že naše republika by snad měla pociťovat nějaké obavy z demokratického Německa, svého souseda, spojence v Severoatlantické alianci, člena Evropské unie? Máme to chápat tak, že vláda, ve které zastáváte funkci místopředsedy, opravdu počítá s nějakou formou hrozby ze strany Německa a chystá se jí čelit rozmístěním vojenských sil armády Spojených států na našem území? Děkuji za odpověď.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP