(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, pane předsedo vlády, dovolte mi, abych zahájil dnešní odpolední jednání. A protože je čtvrteční odpoledne, i na této schůzi se jako vždy podle zákona o jednacím řádu budeme věnovat interpelacím, a to nejprve ústním interpelacím na předsedu vlády.

 

Přistoupíme tedy k bodu

87.
Ústní interpelace

 

Podle vylosovaného pořadí prvním přihlášeným s interpelací na předsedu vlády Mirka Topolánka je místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek ve věci nominace Václava Klause. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, pane místopředsedo. Pane premiére a kolegové, pokud vím, tak interpelace jsou časem opozice, který má být věnován premiérovi. A já bych vám rád řekl, že my ale v tomto čase vyslechneme převážně servilní interpelace poslanců Občanské demokratické strany, poslance Pavla Svobody, Radima Chytky, Daniela Rovana, Zbyňka Novotného, Petra Krilla a Waltera Bartoše. Takto budeme trávit čas těchto interpelací. Já bych se rád zeptal pana premiéra, jestli nekomunikují spolu na poslaneckém klubu Občanské demokratické strany, anebo jestli se tak bojí toho času interpelací, že máme tady tak hojné množství přihlášek poslanců ODS.

A co se týče mé vlastní interpelace. Vy jste také předsedou Občanské demokratické strany, která nominovala Václava Klause, svého čestného předsedu, na kandidáta na prezidenta této země, a udělali jste to 28. listopadu 2007. To je přesně datum, výroční datum tzn. sarajevského atentátu, jak tomu říkáte, tj. výročí těch událostí spojených s neprůhledným financováním ODS, které vyvrcholily až odchodem Václava Klause z funkce premiéra. A já bych vám tady rád položil otázku, která souvisí s tím, co vyšlo 24. listopadu 2007 v deníku Právo, kde byl u příležitosti tohoto desátého výročí také rozhovor s vaším čerstvě nominovaným předsedou, který dostal velice silnou podporu poslanců a senátorů. A pan předseda v tom rozhovoru doslova říká toto: Lájosové Bácsové jsou dneska ve financování všech politických stran.

Moje otázka na vás, pane premiére, tedy je, kdo je Lájosem Bácsem v současné době v Občanské demokratické straně nebo pro tuto stranu, kromě možná babičky paní Řezníčkové, která žije na Žižkově, a jak jsme se nedávno dověděli, věnovala dva miliony korun. Takže kromě ní - kdo jsou další Lájosové Bácsové v ODS?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, děkuji za dodržení času, i když jste věnoval část svého času k interpelaci jiným otázkám.

Slova se ujme předseda vlády Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já sice nečtu jednací řád každý den, ale nikde jsem si nevšiml, že by u interpelací na premiéra bylo napsáno, že je to interpelace opozice na premiéra. Nevím, proč by měli být kráceni poslanci koaličních stran, aby mohli svého premiéra interpelovat také. Až v jednacím řádu najdete klauzuli nebo ho změníte v tomto smyslu, tak jistě budete mít pravdu. To je za prvé.

Za druhé, Václav Klaus. Je dobrý prezident a bude dobrým prezidentem i ve svém druhém funkčním období. To, že byl nominován 28. listopadu 2007, pokládám spíše za náhodu, možná pikantní, ale určitě v tom nebyl žádný úmysl.

My jsme na rozdíl od vaší strany, pane místopředsedo Zaorálku, prošli poměrně velkou katarzí v roce 1997 a nastavili jsme si po forenzním auditu poměrně jasné a striktní financování a hlavně kontrolu tohoto financování, kterou můžete každoročně sledovat i ve zprávách, které dostáváte do Poslanecké sněmovny. Mně není znám žádný případ neprůhledného financování Občanské demokratické strany. Pokud je znám vám, tak vám doporučuji, abyste se obrátil na orgány činné v trestním řízení. Já spíš slýchám jiné zkazky, a protože jde o spekulace, tak se vyvaruji jakýchkoliv přímých útoků, které spíše nasvědčují neprůhlednému financování vaší strany, ať už přes různé daňové ráje, nejrůznější nadace a různým způsobem.

Byl bych rád, aby si všechny strany udělaly pořádek ve svém financování. Ještě raději bych byl, kdybychom stanovili, jako je to v jiných zemích, daleko jasnější pravidla. Já se nebráním stropu financí pro kampaně ať už do komunálních, regionálních nebo celostátních orgánů. Já se nebráním daleko menším příspěvkům, pokud bude samozřejmě standardně nastaven fundraising v této zemi. Mohu říci, že financování politických stran zůstalo, a speciálně u vaší strany, natolik neprůhledné, že mě útok, váš útok na ODS, poněkud překvapuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu premiérovi. Také nevyčerpal čas, přestože odpovídal i na věc, která nebyla předmětem ústní interpelace.

S doplňující otázkou pan místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, já jsem se ale ptal na poměrně jednoduchou věc. Já jsem se ptal jenom na to, co myslí vámi nominovaný dnes kandidát na prezidenta a zároveň váš čestný předseda Václav Klaus tím, když veřejně řekl větu, že dnes jsou Lájosové Bácsové ve všech politických stranách. On tím zřejmě myslí to, že situace za těch deset let se nezlepšila a nezměnila, naopak on říká, je to nešťastné, bohužel, ale dnes jsou ve všech politických stranách. Říká to váš čestný předseda, pravděpodobně o tom něco ví.

A já se vás ptám, co si myslíte o tomto výroku. Na to jste jako nereagoval.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Také děkuji za nevyčerpání času. Nyní pan premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Některé strany mají čestného předsedu, některé strany mají nečestného předsedu.

Já nevím, co myslel Václav Klaus touto odpovědí, a bylo by možná od vás vhodné, kdybyste směřoval tu otázku přímo na něj, protože já neodpovídám za věty Václava Klause.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, pane premiére. A přestože interpelace byla vyčerpána, přestože oba aktéři, pokud jde o čas byli velmi úsporní, budeme pokračovat interpelací č. 2. A to je interpelace poslance Pavla Svobody na předsedu vlády v souvislosti se zavedením eura s růstem ekonomiky.

Prosím, pane poslanče, máte slovo, a předávám další řízení schůze. (Řízení schůze se ujímá místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.)

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane premiére, zkušenosti zemí Evropské unie, které doposud přistoupily k zavedení eura, jsou různé. Většinou však zaznamenávají zpomalení růstu ekonomiky oproti zemím, které zůstaly mimo eurozónu. Můžete mi, prosím, odpovědět, zda podle vás existuje obecně přímá souvislost zavedení eura s růstem ekonomiky a jestli tedy i v případě připravovaného zavedení eura v České republice lze očekávat zlom růstu i české ekonomiky? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda vlády, pět minut.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Jistě mi odpustíte, že využiji tohoto v drtivé většině případů opozicí promarněného času na interpelace k jisté edukaci. A to mimo jiné proto, a říkám to otevřeně, že tento pořad se vysílá přímo a bylo by dobře, aby všichni byli informováni o tom, co nás čeká.

V této chvíli existuje samozřejmě celá řada studií, které vyhodnocují speciálně země, jež vstoupily do eurozóny, i země, které do eurozóny, přestože byly v té staré evropské patnáctce, nevstoupily.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP