(10.30 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, jsem rád, že aspoň tímto způsobem Sněmovna vyjádřila své pochopení pro námitky, které vznesl pan poslanec Grebeníček proti tomu, jaká je situace kolem našich misí, ale vůbec misí v zahraničí.

Pokud jde o interpelaci, kterou právě teď projednáváme, jde o to, že nejen na webové stránce Klub Hanoj, ale z mnoha dalších míst se ozývají námitky o velmi špatné situaci při práci velvyslanectví a našich konzulátů, pokud jde o jednání se zájemci o víza v zahraničí. Já jsem uvedl ve své interpelaci výtah z diskuse, která k této věci byla na jedné konkrétní stránce na internetu, a myslím si, že skutečnost, že se tam uvádějí věci, které vedou k podezření, případně k dokládání korupce, ponižování lidí, k ostudě pro Českou republiku, pro věci, které, myslím si, by byly nepřijatelné pro jakoukoliv zemi, aby se o ní takto mluvilo, tak na základě reakce pana ministra všechno vypadá, jako by bylo vše normální a jako by nebylo potřeba žádné opatření. Přitom Ministerstvo zahraničních věcí konstatuje, že je mu známo, že takové diskuse o ČR, práci Ministerstva zahraničních věcí a našeho zastupitelské a konzulárního úřadu probíhají.

Na mou otázku, prosbu, zda je možné vyhodnotit hodnověrnost uváděných údajů a případně sdělit poznatky, které má Ministerstvo zahraničních věcí na základě kontrol, jsem se dozvěděl, že Generální inspekce Ministerstva zahraničních věcí provedla hloubkovou kontrolu, ale ta nezjistila žádný výskyt korupce ze strany pracovníků zastupitelského úřadu. Musím ale upozornit, že nejde jen o korupci, ale i o ponižování žádajících a celkový stav kolem této věci na tomto velvyslanectví.

K otázce, jak se staví Ministerstvo zahraničních věcí k tvrzením účastníků diskuse, že na stav již Ministerstvo zahraničních věcí upozorňovali, ale dál potvrzují, že nežádoucí stav trvá, dostávám odpovědi, že zastupitelský úřad pokládá část diskusních příspěvků uveřejněných na internetové stránce za něco, co se podobá anonymním podnětům, které se staly podnětem zmiňované kontroly, a že zastupitelský úřad v současné době vykonává vízovou agendu normálně.

Dovolím si vám aspoň na dálku ukázat fotografie, které byly pořízeny ze situace před naším zastupitelským úřadem. (Ukazuje fotografie.) Nejsou díky internetovému přenosu a pořizování z automobilu příliš jasné, ale očití svědci, a tentokrát z České republiky, hovoří o tom, že před zastupitelstvím se vytvářejí fronty, ve kterých stojí nebo sedí, případně leží i po několik dní 1500 a v některých případech až 3000 osob. Jestliže pan ministr zahraničních věcí konstatuje, že vše je v pořádku, zastupitelský úřad vykonává svou vízovou agendu normálně, pak musím konstatovat, že vše v pořádku není. Také podle informací, které mám k dispozici, ve srovnání s velvyslanectvím Polska nebo Maďarska nedochází před jejich velvyslanectvími, kde problematika vízové politiky je podobná jako v ČR, k něčemu podobnému, v žádném případě ne v takovém rozsahu.

Na mou další otázku, jaká opatření už byla přijata, případně jak chceme reagovat, aby buď nedocházelo k účastníky diskuse popisovaným jevům, nebo aby naopak náš úřad, pokud to není pravda, byl očištěn, pokud jde o neoprávněná tvrzení, mně pan ministr sděluje, že zastupitelský úřad v Hanoji nemá personální kapacitu ani oprávnění k tomu, aby organizoval čekající veřejnost před objektem zastupitelského úřadu. To je samozřejmě pravda. Nevyjadřuje se ale vůbec k tomu, jakým způsobem tedy budeme reagovat, aby k něčemu podobnému, co se tam děje, nedocházelo, a už vůbec nereaguje na to, že tedy takovýmto způsobem podle mínění, které by vycházelo z jeho názoru, je Česká republika a její zastupitelský úřad pomlouván. Ministr zahraničních věcí na tuto situaci nechce žádným způsobem reagovat. Ptám se, jestli jde o výjimečnou situaci, nebo jsou známy podobné případy při udělování víz v jiných zemích. Osobně při návštěvě Ukrajiny jsem byl informován o nedůstojných podmínkách, a to přímo z našeho velvyslanectví, které jsou také na Ukrajině před našimi konzuláty. Oni zároveň informovali, že však dochází ke zlepšení.

Pan ministr mně sděluje to, co víme, že před některými zastupitelskými úřady je značný zájem o česká víza, a vznikají tak nárazově situace, kdy se před budovou shromáždí více osob majících zájem podat žádost o udělení víza a zastupitelský úřad není schopen je v pracovní době přijmout. Podle informací, které mám k dispozici, však například v letních měsících letošního roku právě na velvyslanectví v Hanoji pro přijímání dlouhodobých víz byly vyčleněny jenom dvě hodiny v pondělí a pět hodin v úterý, tedy nebyla vůbec využita celková pracovní doba.

K otázce ještě pan ministr mluví o tom, že je mu známo, že ekonomická migrace a vše, co s ní souvisí, včetně obstarávání dlouhodobých víz, je v současné době obchodem, který může mít a také mívá podobu organizovaného zločinu. Já s ním souhlasím, svědectví z Hanoje o tom také konkrétně svědčí, avšak pan ministr neuvádí žádné řešení této situace, aby se podobné věci zamezilo, případně předešlo.

A konečně na mou poslední otázku, jestli vyžaduje problematika udělování víz nějaké systémové řešení, dostávám odpověď, že dle názoru Ministerstva zahraničních věcí je systém udělování českých víz vyhovující, tedy i organizace na našich velvyslanectvích a konzulátech. S touto větou bohužel nemohu souhlasit, jestli dochází k tomu, co se děje právě např. na velvyslanectví v Hanoji.

Domnívám se, že by si vláda a odpovědný ministr měli uvědomit, že ČR by neměla dávat příležitost k tomu, aby bylo možné, aby se o ní mluvilo jako o zemi, která trpí ostudné chování před svým velvyslanectvím. Na základě toho všeho a toho, že pravděpodobně také nikdo nebude reagovat, protože pan ministr zahraničí, jak bývá zvykem při interpelacích pro mnoho členů vlády, není přítomen, navrhuji hned, pane předsedo, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o tom, že nesouhlasí s odpovědí ministra zahraničních věcí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče, děkuji. Otevírám rozpravu a do rozpravy se přihlásil pan poslanec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP