(12.20 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Úmluva o fyzické ochraně jaderných materiálů byla přijata v roce 1979 ve Vídni.

Požadavky a ustanovení úmluvy, která je právně závazná pouze pro fyzickou ochranu mezinárodních přeprav jaderných materiálů, byly v České republice plně zabezpečeny. Nad rámec požadavků úmluvy je v České republice plně zabezpečena ochrana jaderných zařízení a materiálů včetně nakládání s nimi v souladu s doporučením Mezinárodní atomové agentury. Navržené změny rozšiřují působnost úmluvy na národní úroveň a přispívají k boji proti terorismu. Změny zahrnují mimo jiné výčet kriminalizovaných jednání včetně činů poškozujících životní prostředí a dále pokusy o hrozbu, organizování a účastenství na činech zakázaných úmluvou.

Česká republika dlouhodobě podporovala úsilí zaměřená na posílení úmluvy. Nezbytnost posílení tohoto důležitého instrumentu mezinárodního práva v oblasti mírové spolupráce v jaderné oblasti vyvstala v roce 2001 v souvislosti s teroristickými útoky ve Spojených státech. Česká republika byla jedním z 25 států, které podpořily rakouskou iniciativu svolat diplomatickou konferenci k autorizaci textu úmluvy.

Sjednání změn úmluvy je jedním z významných přínosů k posílení jaderného nešíření v oblasti multilaterální diplomacie. Česká republika a Evropská unie přikládají brzkému přijetí změn v členských zemích veliký význam a přihlásily se k urychlenému vstupu změn úmluvy v platnost.

Navržené změny jsou v souladu s komunitárním právem a nemají žádný dopad na státní rozpočet.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Karlu Schwarzenbergovi. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, nevidím žádnou překážku ratifikace této změny úmluvy. Domnívám, že tisk můžeme postoupit do druhého čtení. Proti posuzování tohoto tisku v minulém volebním období byla už naplněna ta vada, že dříve nebyla sama úmluva publikována ve Sbírce, a nyní už se tak stalo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo přihlášen není, takže obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, zdali má někdo jiný návrh. Nemá, takže budeme hlasovat, ale až poté, co vás odhlásím. Poprosím o novou registraci, protože se početní stav ve sněmovně změnil.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať to dá patřičným způsobem najevo v hlasování pořadové číslo 52, které jsem zahájil, a to tak, že zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 129 hlasujících bylo 122 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu ukončit prvé čtení této předlohy s poděkováním panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně
utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu
k informacím, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 280/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede sám premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Alexandr Vondra v prvním čtení představil tuto drobnou změnu, která má připravit Českou republiku i na české předsednictví v Evropské radě. A týká se samozřejmě nakládání s těmi nejčastěji užívanými utajovanými informacemi, a to je ve stupni vyhrazené, označené v rámci NATO UNCLASSIFIED, nebo v kategorii LIMITE Evropské unie. Já myslím, že byl předložen dostatečně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane premiére. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro obranu. Usnesení máme k dispozici jako sněmovní tisk 280/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, první čtení tohoto tisku vládního návrhu, jak o něm mluvil pan premiér, proběhlo ve Sněmovně 26. září 2007. Pět dní poté jsme obdrželi, já jako zpravodaj a předseda výboru pro obranu připomínky, konkrétně 1. 10., od Ing. Oldřicha Kužílka, poradce pro otevřenost veřejné správy, a 2. 10. od paní Heleny Svatošové z nevládní organizace Iuridicum Remedium. Následkem bylo to, že došlo k jednání těchto představitelů, paní Svatošové a Ing. Kužílka, s vedením Národního bezpečnostního úřadu, konkrétně panem Dušanem Navrátilem, a doktorem Henychem z Ministerstva vnitra. Došlo k zásadní úpravě, která je obsažena v usnesení výboru pro obranu ze dne 23. 10. 2007, tak aby bylo vyhověno těmto požadavkům nevládních organizací.

Dovolte mi, abych vás seznámil s tímto usnesením, které je pod tiskem 280/1. Je to usnesení výboru pro obranu ze dne 23. října 2007 ze 17. schůze k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. A konečně zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Po odůvodnění ředitele NBÚ Ing. Dušana Navrátila, zpravodajské zprávě poslance Klase a po rozpravě výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací, a další zákony, které jsem četl v návětí. A konečně další části usnesení se týkají zcela nového vypracovaného usnesení textu části druhé, části třetí a části čtvrté. Máte to jistě rozdáno na lavicích pod tiskem 280/1, jak jsem již upozorňoval.

Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je tomu tak. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Hlásí se pan poslanec Kladívko.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh k tisku 280, k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací, zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, a dále zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Navrhuji v části první za bod 5 vložit nové body č. 6 a 7, které zní.

Bod č. 6. V § 28 odst. 4 se za slova "ozbrojených sborů" vkládají slova "nebo příslušníky ozbrojených sil cizí moci".

Bod č. 7. V § 30 odst. 3 se za slova "humanitární akci" vkládají slova "z dalších zahraničních misí", za slova "vojenského cvičení" se vkládají slova "a praktického vojenského výcviku s vojenskou technikou a vojenskou výzbrojí mimo místa stálé dislokace vojenského útvaru". A za slova "právních předpisů" se vkládají slova "anebo příslušníky ozbrojených sil cizí moci".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP