(11.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Takže, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vzhledem k tomu, že není v naší kompetenci rozhodovat o navýšení důchodů, to je v kompetenci vlády, ale přesto Sněmovna má právo doporučit této vládě, aby změnila svůj postoj ve věci valorizace důchodů a aby se chovala odvážněji a aby našim důchodcům seniorům aspoň kompenzovala dopady do jejich výdajů, které by měli zaplatit z těch relativně nízkých důchodů a z toho nízkého navýšení, které bylo pro příští rok schváleno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Jiří Dolejš. Připraví se paní poslankyně Ivana Levá.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Příjemné dopoledne, vážená vládo, kolegové, milé kolegyně. I já se svou troškou do mlýna zapojím, protože chci dát šanci aspoň na to, aby o těchto projektech bylo rozhodnuto, následujícím třem návrhům, a pak mám jeden objemnější alternativní návrh vůči tomu, co již bylo načteno.

Abych se vyhnul podezření, že snad lobbuji pro nějaký pomníček ve svém rodném volebním kraji, tak jsem při vyhodnocování různých projektů zavítal do odlehlejších končin naší vlasti a jeden z prvních návrhů se týká obce Lužice v Jihomoravském kraji. Je to žádost na dotaci na 7,5 milionu korun na sportovní vybavení základní školy. Jedná se o druhou etapu této investiční akce, ale vzhledem k tomu, že v letošním roce nám bohužel nečekaně zase pršelo a obec postihly záplavy, tak ta druhá etapa zkrátka musí být dofinancována. Upozorňuji, že pro celou tuto investiční akci se obec podílí 24 miliony korun, a tedy je žádost na dotaci, a to zbilancováno vůči kapitole VPS, Všeobecné pokladní správy, vládní rezervy, o pouhých z pohledu obce samozřejmě nikoli, pouhých 7,5 milionu korun.

Dále jsem upřel pozornost do Zlínského kraje. Zde se nachází obec Nedašov a tady je na našich stolech žádost o rekonstrukci základní školy. Já se přimlouvám za tu žádost. Jde o dotaci v objemu pěti miliónů korun, kde na tuto akci se obec sama spoluúčastní dvěma miliony korun, a opět by to bylo zbilancováno vůči kapitole VPS z vládních rezerv.

Pak tu mám jednu nemunicipální akci, která se týká problematiky národnostních menšin, které tradičně věnujeme pozornost, ale v letošním úsporném projednávání rozpočtu na příští rok se na některé tyto akce nedostalo. Proto bych chtěl dát šanci projektu, který se jmenuje Rotasat. Jedná se o projekt, který vychází ze současného internetového rádia Rota provozovaného nadací Dženo a bylo by to rozšíření tohoto projektu na satelitní vysílání prostřednictvím společnosti Touche Down. Jedná se o startovací kapitál, který by mohl umožnit samotné nastartování tohoto projektu. Dál už by se to samozřejmě rozvíjelo jinými cestami, ale nastartování této bohulibé akce v oblasti osvěty, kultury a jazyka tohoto etnika, má se na mysli romské etnikum, a samozřejmě i rovné šance této národnostní menšiny, tak je zapotřebí 3 miliony 350 tisíc s tím, že samotný žadatel chce participovat na této akci půlmilionem korun. To jsou ty šance k našemu rozhodování.

A pak jedna podstatná záležitost, která se týká alternování návrhu kolegy Miroslava Opálky, který tady načetl návrh v objemu 8,5 miliardy korun českých, a týká se to důchodového pojištění, čili v podstatě valorizace důchodů našich seniorů, kteří se právem obávají, že inflace v příštím roce budeš vyšší, než si kdysi představovali. A vzhledem k tomu, že většina dnes načítaných návrhů je zbilancována vůči kapitole VPS a vůči vládním rezervám a vůči tomu, že jako i příslušník rozpočtového výboru jsem si velice dobře vědom toho, že vládní rezervy nejsou gumové a že je tam dokonce i jistá mez, za kterou se nesmí jít, to je zákonem povinný rozsah udržení vládních rezerv, tak bych si dovolil načíst alternativu, která by na důchodové pojištění dávala pouhých 7,5 miliardy korun českých, a to tak, že by část té položky, která v návrhu kolegy Opálky znamenala 1,5 miliardy vůči vládním rezervám, tak bychom byli pamětlivi té možnosti, že vládní rezervy už mohou být vyčerpány, a navrhujeme pouhých půl miliardy korun vzít na důchodovém účtu, což je účet, který spravuje Ministerstvo financí. Pak by to už dál bylo zbilancováno obdobně jako u kolegy Opálky, tzn. Ministerstvo obrany by muselo obětovat 2,5 miliardy korun, které jsou směřovány k obrněným transportérům, a z kapitoly VPS by se vzala jedna miliarda korun na stavební spoření, půl miliardy korun na penzijní připojištění a z položky ostatní by se vzaly tři miliardy korun. V konečném součtu tedy 7,5 miliardy korun, čímž bychom řekněme zabránili riziku, že reálná kupní síla důchodů našich seniorů bude ve vztahu k inflaci klesat, a tímto bychom předešli tomu a ta reálná kupní síla by byla zachována.

Děkuji za pozornost i za to, že možná pro tyto alternativní návrhy zvednete ruku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Dolejšovi. Nyní se omlouvám paní poslankyni Levé. Pan poslanec Ivan Ohlídal by rád využil možnosti faktické poznámky a doplnil svůj předchozí návrh.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já se vám musím omluvit, protože si nejsem jist, jestli jsem ve svém druhém pozměňovacím návrhu, který se týkal navýšení rozpočtu vysokých škol o 1,2 miliardy, uvedl, odkud se tato částka má vzít. Takže doplnil bych svůj druhý pozměňovací návrh o to, abych zdůraznil, že navrhuji, aby částka 1,2 miliardy korun pro navýšení rozpočtu vysokých škol byla vzata z finančních prostředků kapitoly 398, tedy kapitoly Veřejné pokladní správy, a to ze specifického ukazatele podpora exportu, majetková újma, státní záruky, inovační podmínky. Čili stejně jako v případě navýšení rozpočtu Grantové agentury České republiky, kde 200 milionů navýšení navrhuji vzít ze stejné kapitoly, tak i v případě těchto vysokých škol bych tento svůj návrh doplnil tímto způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ohlídalovi i paní poslankyni Ivaně Levé za to, že mu vyšla vstříc, a nyní jí dávám slovo. Připraví se pan poslanec Vladimír Koníček.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, prosím o podporu dvou drobných pozměňovacích návrhů. První návrh se týká rekonstrukce základní školy Dobřany, II. etapa ve výši 10 milionů korun. A druhá žádost je o 3 miliony korun na rekonstrukci kostela Svatého Křtitele v Kostelci, je to bývalý okres Stříbro. Obě položky z kapitoly Všeobecné pokladní správy.

Jen několik slov mi dovolte k první žádost, k základní škole. Tady bych prosila o shovívavost a o takovou malou výjimku. Já vím, že tady těch škol je načteno hodně, ale tato škola je uprostřed rekonstrukce, celý rok se tam pracovalo. Kdo nezná, kdo neučil ve škole, kde se celý rok vrtá a předělává, neví, co to je, děti tam trpí. Teď se na rok přeruší práce, protože nebudou peníze, a za rok se tam začne znovu, tak to už ty dětičky lituji předem. Tak vás prosím o to, aby v případě dobřanská škola bylo uděláno takové malé přimhouření oka.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP