(11.10 hodin)
(pokračuje Konečná)

Protože tento ústav měl původně dostat zhruba 60 milionů a dneska je jeho plánovaný rozpočet 163 milionů. Myslím si, že pokud někdo tyto peníze nechtěl od začátku a někdo je chce, a i vláda má svou protidrogovou strategii k tomu, aby ji dala, tak by bylo fér, abychom je vzali těm, kdo je nechtěli, a dali je těm, kdo je potřebují a chtějí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Vlasta Bohdalová je další přihlášenou a pak je tady Marta Bayerová.

 

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Již při prvním čtení rozpočtu jsem se tady podrobně zabývala varující situací v oblasti školství, a to hlavně v oblasti školství ve výši navýšení mezd pro příští rok pro školské pracovníky a prostředky, které jsou určeny v době největší kurikulární reformy na pomůcky. Již tehdy jsem říkala, že ve druhém čtení rozpočtu načtu pozměňovací návrh, který navýší prostředky do oblasti školství.

Byla bych velice ráda, kdyby poslanci i koaličních stran a především poslanci Strany zelených, kteří mají resort školství ve svém resortu, aby se vážně zamysleli nad důvody, které mne vedou k načtení tohoto pozměňovacího návrhu.

Chtěla bych tady pouze připomenout, že jestliže navýšíme mzdy ve školství o 1,5 %, dojde k tomu, že platy školských pracovníků se v příštím roce v reálu propadnou o 3 %, protože zde musíme připočíst ještě odhadovanou 4,5procentní inflaci. A když si uvědomíme, že dneska, když jsem si přečetla v novinách, průměrný plat ve školství je o 2200 nižší než průměrný plat jako takový v ČR, a když si k tomu připočteme dárečky, které tato vláda učitelům a pracovníkům ve školství přinesla formou reforem, tak si myslím, že musíme zodpovědně přistoupit k tomu, co se zde pokusím navrhnout.

Dovoluji si navrhnout navýšení státního rozpočtu pro regionální školství zřizované územně správními celky. Jedná se o výdaje státního rozpočtu pro účely vymezené paragrafem 160 školského zákona, a to v celkové výši 2 919 874 000 korun. Chtěla bych tento návrh rozdělit do dvou částí.

Částku 2,4 mld. použít z kapitoly 396 - kapitola Státní dluh, a to zvýšením položek úroky ze státního dluhu o 2,5 mld. a částku 0,5 mld. korun určenou na pomůcky, školení a další vzdělávání pedagogických pracovníků ve výši 0,5 mld., a to z kapitoly 398 Veřejná pokladní správa.

Děkuji za pozornost a doufám, že při třetím čtení si všichni napříč politickým spektrem uvědomíme, že vzdělání by mělo být prioritou v této Sněmovně. Nejenom že zvedneme rozpočtové určení daní pro obce, to znamená, že ty mají více prostředků na opravy škol, ale já se obávám, kdo v nich jednou bude učit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bohdalové, nyní bude hovořit paní poslankyně Marta Bayerová a připraví se paní poslankyně Milada Halíková.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, já budu velmi pragmatická, nebudu nic zdůvodňovat, rovnou přejdu k pozměňovacím návrhům.

1. Navrhuji schválit částku 100 mil. korun českých ze státního rozpočtu na rok 2008 na navýšení příspěvku na výkon přenesené působnosti pro obce s pověřeným obecním úřadem. Tuto částku navrhuji pokrýt z kapitoly 307 Ministerstva obrany, z programu č. 90 797.

2. Navrhuji schválit částku 4,7 mil. Kč na opravu školy pro obec Mašovice, okres Znojmo. Částku navrhuji pokrýt z kapitoly Všeobecná pokladní správa, číslo 398.

3. Navrhuji schválit částku 13 950 000 korun na rekonstrukci školy Jablůnka na víceúčelovou budovu v obci Jablůnka. Částku doporučuji pokrýt rovněž z kapitoly VPS.

4. Navrhuji schválit částku 3 mil. korun pro vybudování autobusové točny a chodníků v obci Kuchařovice, okres Znojmo. Částku navrhuji pokrýt rovněž z kapitoly VPS.

Poslední můj návrh se týká 6,5 mil. Kč na rekonstrukci Základní školy Miroslav ve městě Miroslav, okres Znojmo. Částku navrhuji pokrýt rovněž z kapitoly VPS.

Protože v těchto návrzích se jistě vidí i moji kolegové z jiných politických stran, doufám, že budou podpořeny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bayerové, nyní bude hovořit paní poslankyně Milada Halíková a připraví se pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslankyně Milada Halíková: Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, chci vás požádat o podporu tří návrhů, které stručně přednesu, protože jejich obsáhlé zdůvodnění vlastně přednesli dva mí předřečníci - kolega Martínek a kolega Hojda, takže bych se opakovala.

Prvním je návrh na posílení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj, a sice na podporu výstavby technické infrastruktury. V letošním roce totiž dochází podle stávajícího návrhu státního rozpočtu k výraznému snížení tohoto programu, který umožňoval bytovou výstavbu především na venkově. Řada obcí investovala nemalé prostředky do výkupu pozemků a také na přípravu technické dokumentace, a pokud by státní rozpočet zůstal bez navrhované úpravy, pak tyto investice budou v podstatě znehodnoceny, zmařeny. Navrhuji tedy posílit kapitolu Ministerstva pro místní rozvoj alespoň na výši letošního roku, to znamená o 46 326 000 korun na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Můj druhý návrh se týká požadavku na dofinancování rekonstrukce bytových domů na ulicích Fibichova a na Hlavní třídě ve městě Havířově v Moravskoslezském kraji, kdy celkové náklady na tyto rekonstrukce jsou rozpočtovány na částku 35 mil. korun a požadovaná dotace pak je ve výši 10 mil. korun z programu 298 220.

Třetí položka ze stejného programu by se týkala opravy sedlové střechy Základní školy na ulici Jarošově v Havířově-Šumberku, opět Moravskoslezský kraj, a částka 5,5 mil. korun.

Děkuji za pozornost i podporu přednesených návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Halíkové. Nyní bude hovořit pan poslanec Ivan Ohlídal a připraví se pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si předložit tři pozměňovací návrhy týkající se státního rozpočtu na rok 2008.

První pozměňovací návrh se týká navýšení rozpočtu kapitoly Grantové agentury ČR, čili kapitoly 321. Jedná se o navýšení ve výši 200 mil. korun. Zdůvodnění mého návrhu je následující: Grantová agentura ČR patří mezi nejvýznamnější poskytovatele vědeckých grantových prostředků, má podle mého názoru nejpropracovanější a také nejspravedlivější systém rozdělování těchto prostředků a toto navýšení o 200 mil. umožní rozvoj významných projektů v rámci české vědy, to znamená především projektů pětiletých, projektů doktorských a postdoktorských.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP