(14.40 hodin)
(pokračuje Pleva)

Ještě mi dovolte, abych v souvislosti s tímto bodem vyslovil jednu prosbu vzhledem k zahraničnímu výboru. Pokud Poslanecká sněmovna uzná za vhodné a tento bod zařadí na program, pak je má velká prosba vzhledem k zahraničnímu výboru, zdali by se mohl zabývat tímto usnesením a přijmout k němu své stanovisko tak, abychom mohli toto usnesení projednat ještě na této schůzi. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I vás bych poprosil. Děkuji.

Dále vystoupí pan poslanec Tejc. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, před několika týdny uplynulo půlroční výročí od zadržení Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice. Tehdy ihned poté po vzoru americké administrativy si současný ministr vnitra Ivan Langer nasadil patetickou masku a triumfálně prohlásil "máme ho". Dovolte mi malý dotaz ministrovi vnitra, spravedlnosti i panu premiérovi: Pánové, kde ho vlastně máte?

Neočekávám, že byste tady kajícně odpovídali na to, jakým způsobem probíhalo celé řízení. Myslím, že toho ani tato vláda nikdy nebyla schopna. Na druhé straně jsem přesvědčen, že veřejnost si zaslouží odpovědi na otázky, zaslouží si vědět, kolik chyb se v této věci, tedy ve vydání Radovana Krejčíře, stalo, kdo za to může, kdo bude potrestán a kolik tato špatná práce stála daňové poplatníky v České republice. Ale také, jak dlouho ještě budeme vypadat jako neschopná země, jejíž právníci nejsou schopni překonat právní kličky několika jihoafrických advokátů.

Navrhuji tedy zařadit bod Informace ministra spravedlnosti o postupu českých orgánů ve věci extradice Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do České republiky, a to konkrétně do bodu zpráv na této schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Benda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, navrhuji vyřadit bod 37 této schůze - sněmovní tisk 297, návrh zastupitelstva Libereckého kraje o soudech, soudcích atd. Je to ono zřízení krajských soudů v každém kraji. Domnívám se, že by bylo rozumné ještě vytvořit jistý prostor na přemýšlení o tomto návrhu. Takže navrhuji, aby byl vyřazen z programu této schůze. Vrátili bychom se k němu až v únoru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Horníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedo, za udělení slova.

Nejprve mi dovolte, abych se vyjádřila k návrhu pana kolegy Tomáše Kvapila, který - musím říci bohužel - bez konzultace se mnou navrhl vyřazení bodu, jehož jsem spolu s kolegou Vojířem předkladatelem, což mě nesmírně mrzí. Je to bod číslo 26. Zdůvodnění bylo, že neproběhla politická jednání na téma k tomuto zákonu. Musím říci, že bohužel proběhla celá řada jednání právě s aktéry, kterých se to týká, a to jsou bytová družstva, včetně kolegů v našem výboru. Proto bych poprosila pana kolegu o kompromis, abychom tento zákon nevyřazovali z programu této schůze, ale abychom ho pevně zařadili na příští týden ve středu po projednání třetího čtení státního rozpočtu. Tolik moje prosba k bodu 26 a proti návrhu pana kolegy Kvapila. Jedná se o bod 26, sněmovní tisk 266.

Nyní proč jsem se přihlásila do diskuse, je návrh na změnu bodu číslo 11, sněmovní tisk 217. Poprosila bych, aby tento bod byl - protože nebyl projednán ještě ve výboru - přeřazen na projednávání na příští týden, a to buď v úterý po již zařazených bodech, nebo na středu po projednání třetího čtení státního rozpočtu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To je všechno, paní poslankyně? Děkuji.

Dále vystoupí pan poslanec Libý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Libý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o pevné zařazení bodu číslo 5 této schůze. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů. Předkládám tento návrh z důvodu, že předkladatel pan ministr Alexandr Vondra je na zahraniční služební cestě a byl by rád, kdyby se mohl tento návrh zákona projednat ve středu 28. 11. Jelikož jsem zaznamenal, že druhý bod odpoledne je již obsazen, dovolil bych si požádat o zařazení jako třetí bod odpoledne. Pokud nebude některý středeční odpolední návrh touto Sněmovnou přijat, jako druhý bod odpoledního jednání ve středu 28. 11. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Dědič. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Dědič: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jménem navrhovatelů vzal zpět návrh, kterým se mění zákon číslo 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě, sněmovní tisk číslo 330, na základě stanoviska vlády a dohody navrhovatelů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále je přihlášen pan poslanec Úlehla. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o kladné hlasování v případě zařazení bodu, kterým bychom dokázali projednat a absolvovat druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, protože tento sněmovní tisk 296 prošel prvým čtením, projednali jsme to ve shodě napříč politickým spektrem na výboru pro životní prostředí. Po projednání s panem ministrem průmyslu a obchodu jsme se shodli, že by bylo velmi pragmatické a účinné, abychom podnikatelské sféře nekomplikovali administrativu, a proto budu moc rád, pokud bychom tento bod uměli zařadit, jelikož by bylo dobré, abychom se do konce roku s tímto návrhem zákona vypořádali.

Prosím o zařazení sněmovního tisku 296 na pořad této schůze jako druhé a třetí čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další písemné přihlášky nemám. Ptám se, jestli se někdo hlásí dále. Pan poslanec Tomáš Kvapil. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, já jen krátce k diskutovanému bodu 26. Kolegyně Horníková zde uvedla, že nějaká jednání probíhala. Já jen chci říci, že zástupce KDU-ČSL nebyl k žádným jednáním pozván. Proto jsem tedy ten návrh podal a trvám na něm - na vyřazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dovolte mi pouze zpřesnit mé předchozí vystoupení, aby bylo zřejmé, o čem se má hlasovat. Podle legislativy musím nejprve navrhnout zkrácení lhůty projednávání sněmovního tisku 273 o 30 dnů. To je jediné, co se dnes dá hlasovat. Pokud Sněmovna tomuto vyhoví, po proběhnutí této lhůty mohu zařadit projednávání tohoto tisku na tuto schůzi. Děkuji pěkně za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP