(18.30 hodin)

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal výroční zprávu Českého telekomunikačního úřadu za rok 2006 na své schůzi dne 12. září 2007 a přijal usnesení číslo 110, které zní: "Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu předsedy Českého telekomunikačního úřadu dr. Pavla Dvořáka, CSc., zpravodajské zprávě poslance Milana Šimonovského a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky výroční zprávu Českého telekomunikačního úřadu za rok 2006, tisk 228, schválit." Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku z místa. Žádná přihláška není, proto všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné.

Pane zpravodaji, jenom formálně přečtěte číslo usnesení, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážené dámy a pánové, opakuji doporučující usnesení hospodářského výboru, který po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Výroční zprávu Českého telekomunikačního úřadu za rok 2006, tisk 228, schválit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o navrženém usnesení. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 409 z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 106, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím bod 93.

 

Zahajuji bod

 

98.
Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2006
/sněmovní tisk 245/

 

Tuto zprávu uvede ministr dopravy pan Řebíček. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2006 je v Poslanecké sněmovně předkládána podle § 9 zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání. Zpráva charakterizuje na základě údajů Českého statistického úřadu vývoj malého a středního podnikání v roce 2006. Obsahuje souhrnné informace o podporách ze státního rozpočtu a prostředků Evropské unie poskytnutých malým a středním podnikům v loňském roce.

K 31. 12. 2006 vykazovalo v České republice podnikatelskou činnost 991 786 malých a středních podniků. Proti roku 2005 je to pokles o 0,39 %. K poklesu došlo v počtu u fyzických osob ve stavebnictví, v obchodu a průmyslu, k nárůstu naopak došlo v dopravě a ve službách. Celkový počet zaměstnanců MSP se v roce 2006 zvýšil oproti roku 2005 o 21 tisíc, to je o 1,09 %.

Do zprávy jsou zařazeny i údaje o vývoji ekonomických ukazatelů malých a středních podniků v roce 2006 ve srovnání s předchozím obdobím a další záměry k podpoře malého a středního podnikání v letech 2007 až 2013.

Na podpoře podnikání v roce 2006 se podílely především prostředky strukturálních fondů Evropské unie, které byly poskytnuty prostřednictvím operačních programů MPO a MMR.

Na základě usnesení vlády ze dne 11. 7. 2007 číslo 758 od roku 2008 již nebudou vyhlašovány národní programy Trh, Aliance a Vývoj, podpory poradenské činnosti související s procesem certifikace podle norem ISO a obsažené ve stávajícím národním programu Certifikace, národní program Design navrhujeme převést opět do programu poradenství.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře.

Tento sněmovní tisk projednal hospodářský výbor. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 245/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru Jaroslav Plachý, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2006, sněmovní tisk 245, na své 17. schůzi, konané 12. září 2007. Po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu pana Ing. Tomáše Hünera, zpravodajské zprávě poslance Jaroslava Plachého, po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2006." Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec a zpravodaj Jaroslav Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, děkuji Ministerstvu průmyslu a obchodu za kvalitní a přehledné zpracování projednávaného materiálu. Bohužel, stejně jako v minulosti i letos chybí podstatná část podpory malého a středního podnikání prováděná Ministerstvem zemědělství. Přitom podpora malého a středního podnikání v oblasti zemědělství je zřejmě vyšší než podpora malého a středního podnikání prováděná prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu. Máme k tomu dokonce i usnesení Sněmovny, která žádala vládu o doplnění kapitoly Ministerstva zemědělství do této zprávy, ale jak je vidět, ani změna vládní garnitury tomu příliš nepomohla.

Nyní ale ke zprávě samotné. Ze zprávy je patrné, že celkový počet malých a středních podniků od roku 2002 prakticky stagnuje. S počtem zaměstnanců je to obdobné. I když mírně roste, ještě jsme nedosáhli na stavy z let 1998 a 2002. Výkony malého a středního podnikání sice absolutně rostou, ale podíl malého a středního podnikání na celkovém výkonu ekonomiky v roce 2006 klesl o 1 % proti roku 2005. Malé a střední podnikání zaostává za velkými podniky. Za zmínku ale stojí, že meziročně došlo ke zvýšení výkonu na jednoho zaměstnance v sektoru malého a středního podnikání dokonce o 9,5 %.

Účetní přidaná hodnota absolutně meziročně vzrostla o 7 %, nicméně podíl přidané hodnoty klesl o 1 %. Účetní přidaná hodnota na jednoho zaměstnance v sektoru malého a středního podnikání vzrostla o 6 %. To je celkem velmi pozitivní informace.

Průměrné mzdy v sektoru malého a středního podnikání byly nižší o 11 %, než činil celostátní průměr podnikové sféry. Bohužel, zpráva neobsahuje možné dopady tak velkého rozdílu mezd na výši fluktuace zaměstnanců v malých a středních podnicích. Růst mzdových nákladů o 7,3 % kopíruje růst účetní přidané hodnoty a výkonu na jednoho zaměstnance.

Jednoznačně pozitivní je vývoj podílu investičních nákladů v malém a středním podnikání, který dosáhl 54,5 %. To představuje růst o téměř 2 %. V absolutní hodnotě to znamená růst o 10 %. Sektor malého a středního podnikání konečně předhání v investicích velkokapitál.

Bilance zahraničního obchodu malého a středního podnikání se nepatrně zlepšila. I při absolutním růstu vývozu dokonce o 22 % vzrostl podíl vývozu o 2,8 %, zatímco podíl dovozu malého a středního podnikání stagnoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP