(18.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 230. Táži se, kdo souhlasí s touto změnou zpravodaje. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 230 přítomno 129, pro 102, proti nikdo. Schválili jsme tedy pana kolegu zpravodajem.

 

Gratuluji vám k tomu a prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Petr Wolf: Takže do třetice, dámy a pánové, pardon, vážená paní předsedající. Koordinace národních systémů sociálního zabezpečení je jedním z významných způsobů pro usnadnění potřebné mezinárodní migrace pracovníků, podpory podnikání a poskytování služeb. Vedle zemí Evropské unie patří Spojené státy americké mezi přední státy, na něž je zaměřena orientace České republiky, a to jednak z hlediska ekonomického, nebo především z tohoto hlediska, a dále pak z pohledu politického. Provázanost s Evropou i na úseku sociálním dosvědčuje fakt, že Spojené státy mají sjednané smlouvy o sociálním zabezpečení se všemi takzvanými starými státy Evropské unie. Proto vás žádám o propuštění této smlouvy do druhého čtení a přikázání do zahraničního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Wolfovi. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Paní poslankyně Kateřina Konečná se hlásí.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, paní předsedající, páni ministři, dovolte mi jenom krátkou poznámku, která tady nezazněla ani od ministra financí, a to že finanční dopad tato smlouva na státní rozpočet má, není to standardní u mezinárodních smluv, a to 240 milionů korun ročně.

Druhá věc, na kterou bych chtěla upozornit, a pevně věřím, že bude aplikována po 1. 1. 2008 i v českém právu, je rychlost, s jakou je přijímána. Většina standardních mezinárodních smluv se nám tady dostane na stůl zhruba půl roku až rok od podpisu této smlouvy, nicméně tady vláda opravdu spěchala, protože tato smlouva byla podepsána 7. září 2007. Dovolte mi snad jenom vyslovit prosbu, abychom ve chvíli, kdy bude velmi těžko i českým důchodcům, byli stejně rychlí a stejně úspěšní k tomu, abychom se jim snažili pomoct tak, jak se snažíme pomáhat občanům České republiky v zahraničí. Věřím, že se to povede.

Protože se jedná o podle mě docela složitou smlouvu, tak mi dovolte navrhnout ještě přikázání výboru pro sociální politiku a rozpočtovému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Konečné. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu, paní poslankyně Konečná doplňuje výbor pro sociální politiku a výbor rozpočtový. Má někdo ještě nějaký jiný návrh na přikázání? Nemá.

Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat o přikázání.

 

Nejprve budeme rozhodovat o tom, zda Sněmovna přikáže k projednání tuto materii výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 231. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti? V hlasování pořadové číslo 231 přítomno 105, pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 232 a táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru pro sociální politiku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 232 přítomno 106, pro 70, proti 13. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní v hlasování pořadové číslo 233 rozhodneme o přikázání výboru rozpočtovému. Táži se, kdo je pro toto přikázání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 233 přítomno 106, pro 65, proti 21. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh této smlouvy byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, výboru pro sociální politiku a výboru rozpočtovému. Děkuji panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji a končím projednávání bodu 66, sněmovního tisku 313.

 

Dámy a pánové, vzhledem k času už nezahájím projednávání dalšího bodu. Děkuji vám za účast na dnešním jednání Poslanecké sněmovny. Končím dnešní jednací den. Přeji vám příjemný večer. Zítra v 9 hodin ráno zahájíme své jednání, pakliže mě podklady neklamou, bodem č. 120, tedy rozpočtovým určením daní ve třetím čtení.

Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP