(15.40 hodin)
(pokračuje Vondra)

A to, že se k této smlouvě přihlašují - a já se domnívám, že s ní vysloví i souhlas - všechny klíčové evropské státy jako Německo a Francie na straně jedné, tak třeba Británie a Polsko na straně druhé, je myslím pro náš stát, který je uprostřed Evropy a který potřebuje v rámci evropských záležitostí důsledně vyvažovat, zpráva o tom, že v textu v konečné bilanci výhod a nevýhod, a samozřejmě nic není černobílé, na všem můžeme najít své mouchy a důvody ke kritice, tak že v konečné bilanci výhody nad nevýhodami převáží a že pro nás z toho vyplyne úkol především naučit se se smlouvou zacházet a pracovat s ní tak, abychom byli schopni využívat všech možností, které smlouva dá, včetně momentů a pasáží, které jsme tam v průběhu roku společně s Británií, Holandskem, Polskem a dalšími státy prosadili, včetně důslednější kontrolní role ze strany národních parlamentů a možností přenášení kompetencí nejenom ze směru od zdola nahoru, ale i seshora dolů.

Možnosti, které smlouva dává, jsou nejenom šlapání na plynový pedál, ale zároveň používání i brzdy. Půjde skutečně o to, aby české úřady i české zastupitelské sbory se naučily s touto smlouvou pracovat tak, aby byl maximalizován zájem náš, český zájem na spolupráci a prosazování toho, co v Evropské unii potřebujeme.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, dámy a pánové, já bych byl rád, abychom u českého předsednictví nedopadli tak jako po hlasování v OSN, kde Česká republika kandidovala na nestálého člena Rady bezpečnosti. Mám na mysli to, když premiér vystoupil na tiskové konferenci s předběžnou analýzou důvodů, proč kandidatura byla neúspěšná, tak tam premiér řekl, že jeden z těch důvodů je opozice. Přiznám se, že to mě velice pobavilo, že pan premiér viděl opozici jako příčinu toho, proč jsme v OSN neuspěli.

Ale já si opravdu dovedu představit, že opozice by mohla sehrát v případě předsednictví České republiky dobrou roli a pomoci vytvořit podmínky pro úspěch předsednictví třeba proto, že samozřejmě máme kontakty na francouzské politiky, švédské, kde bychom mohli sehrát určitou roli. Ale problém je v tom, že když se podíváte na priority francouzského a švédského předsednictví, tak jsou to věci velmi blízké tomu, co jsem tady říkal dnes, že důraz je kladen na společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, na sociální dimenzi Evropské unie. To znamená že to, co tady říkám, jak my čteme prostor, který vytváří reformní smlouva, když tady říkám, že otázka bezpečnosti je klíčová pro budování Evropské unie, a že to je dokonce to, co chtějí občané, že to je to konkrétní, co bude lidi daleko víc zajímat než institucionální reforma, když říkáme, že tyhle věci by měly být zohledněny v prioritách českých, tak to není jenom názor českých sociálních demokratů, ale dokonce i vašich partnerů, protože trojpředsednictví Francie-Švédsko-Česká republika předpokládá spolupráci.

Ale já bohužel musím konstatovat, že tak jako vláda nekonzultuje a neinformuje o tom, co chystá v této Sněmovně, neinformuje o tom podle mě opoziční partnery poslance ve výborech, tak prostě stejně tak podle mě vázne konzultace s našimi partnery na blížící se předsednictví. Ano, v tom bychom mohli sehrát roli, ale to byste museli vzít vážně témata, která zvedáme, která jsou shodou okolností velmi blízká tomu, co zvedají Francouzi a Švédové. Pokud ovšem v tomhle vláda neudělá kroky, které ukážou, že se o tom můžeme skutečně vážně bavit, tak ani my nejsme schopni svou roli sehrát tak, jak bychom rádi, protože české předsednictví - tento úspěch - je skutečně náš společný zájem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Žádné návrhy na hlasování nepadly.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Jako první písemně přihlášený je pan poslanec Hamáček. Z místa se přihlásil pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi navrhnout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vítá dohodu 27 vlád členských států Evropské unie na znění reformní smlouvy z Lisabonu.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby reformní smlouvu po jejím podpisu neprodleně předložila Parlamentu České republiky k ratifikaci."

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Další přihlášku nemám.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, za poslanecký klub KSČM se v této chvíli omezuji na návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že bude-li takzvaná Lisabonská reformní smlouva podepsána, je třeba o její ratifikací v České republice rozhodnout referendem."

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho neregistruji. Zazvoním. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje. Pane ministře, chcete vystoupit se závěrečným slovem? Nechcete. Pan zpravodaj?

Ještě zazvoním, aby se kolegové a kolegyně, kteří nejsou ve Sněmovně, mohli dostavit k hlasování.

Pan zpravodaj vystoupí se závěrečným slovem? Ne, se závěrečným slovem ne, přesto vás poprosím, pane zpravodaji, abyste nám přednesl jednotlivá usnesení a o těchto usnesením bychom posléze hlasovali. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám tady dva návrhy, o kterých bychom měli hlasovat postupně. První je návrh, který předložil pan poslanec Hamáček, a druhý je návrh pana poslance Exnera. Já bych přečetl vždycky jeden návrh, řekne stanovisko pan místopředseda vlády, já a můžeme hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, prosím, pane zpravodaji, čiňte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme tady první text. Ještě jednou budu číst návrh pana poslance Jana Hamáčka. A ten zní takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vítá dohodu 27 vlád členských států Evropské unie na znění reformní smlouvy v Lisabonu a žádá vládu České republiky, aby reformní smlouvu po jejím podpisu neprodleně předložila Parlamentu České republiky k ratifikaci."

Tolik text usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP