(13.40 hodin)

Poslanec Martin Tesařík: Děkuji za udělení slova. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych okomentoval krátce sněmovní tisk 286, který jste všichni obdrželi. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Tento vládní návrh zákona by umožňoval Pozemkovému fondu České republiky, aby bezúplatně převáděl do vlastnictví kraje pozemky potřebné pro činnost škol nebo školských zařízení zřízených tímto krajem. Dále by Pozemkový fond České republiky bezúplatně převáděl do vlastnictví kraje pozemky pod silnicemi 2. a 3. třídy. Nepřevádějí se pozemky a plochy, které jsou zahrnuty do dopravní a technické infrastruktury anebo jsou řešeny zvláštním právním předpisem. Také obcím převádí bezúplatně pozemky, které jsou pod místními komunikacemi, pokud nejsou zahrnuty do dopravní a technické infrastruktury.

Jak již bylo řečeno náklady spojené s převody hradí nabyvatelé pozemků.

Tento vládní návrh zákon doporučuji přikázat k projednání zemědělskému výboru a doporučuji tento vládní návrh propustit do dalšího čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji vám, pane zpravodaji, poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku ani přihlášku z místa. Obecnou rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele a zpravodaje. Nehodlají vystoupit.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh zákona byl přikázán zemědělskému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 196 z přítomných 118 pro 103, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod č. 46.

 

Zahajuji bod číslo

 

47.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb.,
o zrušení Fondu národního majetku České republiky
a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 292/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, usneseními minulých vlád byl schválen pro Českou republiku program o protipovodňových opatřeních. Celkový finanční náklad 15,2 mld. Kč byl navržen financovat z následujících zdrojů: 9 mld Kč - úvěr od Evropské investiční banky, 2,2 mld. Kč - účast státního rozpočtu, a to prostřednictvím kapitoly Ministerstvo zemědělství, a 4 mld. Kč z privatizačních příjmů. Tak je připravována i dokumentace s Evropskou investiční bankou.

K naplnění tohoto záměru je nezbytná legislativní úprava, která vám je předkládána, která umožní z privatizačních výnosů podle zákona o zrušení Fondu národního majetku převést tyto 4 mld. Kč do státních finančních aktiv, ze kterých pak Ministerstvo financí bude plynule v letech 2007 až 2013, což je ona perioda pro realizaci protipovodňových opatření, kofinancovat zdroje z Evropské investiční banky. Prosím proto o schválení tohoto legislativního návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. I vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů, a prosím, aby se nyní ujal slova zpravodaj pro první čtení pan poslanec Václav Votava. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Kolegyně a kolegové, pan ministr tady v podstatě řekl vše. Zopakuji, že se jedná o usnesení předchozích vlád a naplněním těchto usnesení je právě předkládaná novela zákona o zrušení Fondu národní majetku, která umožňuje převedení výnosů z privatizace v objemu nejméně 4 mld. Kč na protipovodňová opatření.

Pan ministr tady zmínil i to, jak budou celkově tato protivodňová opatření financována. Jedná se tedy o objem 15,2 mld. Kč, z čehož tedy 75 % bude zajištěno úvěrem Evropské investiční banky a spolufinancování je zajištěno právě výnosy z privatizace ve výši 4 mld. Kč a zapojením do státního rozpočtu ve výši 2,2 mld Kč.

Takže to je asi vše, co bych k tomu ve své zpravodajské zprávě řekl. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji, poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Nyní zahajuji rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? (Hlásil se posl. Hrnčíř.) Nikoho neeviduji - ano, hlásí. Pan ministr má přednost.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak zde vyplynulo z řeči pana ministra, že se jedná o návrh, jehož předložení vyplývá z usnesení předchozích vlád, a jak naznačil pan zpravodaj, nejedná se o konfliktní normu. Jedná se o zabezpečení určité podpory protipovodňových opatření v naší České republice a jde o financování i z Evropské investiční banky.

Navrhuji s uvedením těchto věcí zkrácení lhůty pro jednání ve výborech na 30 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To byl pan poslanec Hrnčíř. Já jsem slovo udělil panu ministrovi, pan poslanec Hrnčíř si slovo vzal sám. Ale myslím si, že jste chtěl (k ministru Kalouskovi) navrhnout totéž. (Ministr Kalousek souhlasí.) Ano, tím tedy tuto věc akceptuji.

Hlásí se dále někdo do rozpravy? Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Budeme tedy hlasovat nyní o návrhu na přikázání výboru k projednání a o zkrácení lhůty. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 197 z přítomných 117 poslanců pro 109, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Nyní se budeme zabývat v dalším hlasování zkrácením lhůty k projednání o 30 dnů. Pan ministr souhlasí s tímto zkrácením - je to více než o 20 dnů, proto s tím předkladatel musí souhlasit.

 

Kdo souhlasí se zkrácením lhůty o 30 dnů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 198 z přítomných 117 poslanců pro návrh 107, proti nikdo Konstatuji, že byla zkrácena lhůta na 30 dnů u této předlohy.

 

Tím jsme vyčerpali všechny návrhy. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji, končím bod č. 47.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP