(16.20 hodin)
(pokračuje Julínek)

Investovat v oblasti, ve které se nachází Úrazová nemocnice, jakkoliv je to známé a tradiční místo, je evidentně neefektivní a je potřeba tyto prostředky soustředit především na dovybavení technologií v bohunické nemocnici, která je komplexní nemocnicí a kde budou mít lékaři traumatýmu moderní podmínky.

Lékaři traumatýmu jsou vytipováni. Garantem odbornosti a hlavního týmu traumatologického je pan prof. Venče, zbylí pracovníci budou přijati na další oddělení, jako je ARO, rehabilitace, laboratoře apod. Téměř všechny zdravotní sestřičky nebo významná část najde uplatnění. Lékaři, o kterých jste hovořil, to jsou lékaři jiných odborností, protože v Úrazové nemocnici Brno se nedělá jenom traumatologie, ta tvoří menší část jejich výkonů. A já už jsem viděl seznam, který se připravuje, ale který ještě není oficiální, jednak privátních praxí, jednak nasmlouvání s Milosrdnými bratřími, jednalo se s vojenskou nemocnicí, a kapacity v Brně jsou dostatečné.

Není tedy potřeba mít obavu o to, že by péče nebyla zajištěna nebo že bychom to nějakým způsobem narušili, protože jsme od počátku jednali se zdravotní pojišťovnou, která je hlavním garantem dostupnosti zdravotní péče a financování této péče a bylo garantováno, že prostředky, které inkasovala Úrazová nemocnice, budou rozptýleny jak mezi lékaře, tak bohunickou nemocnici pro potřeby fungování traumacentra. Jedná se o nadregionální zařízení přesahující Jihomoravský kraj, kde stát musí garantovat takováto centra. My se pokoušíme o podobné cesty i v Praze, a je to cesta k efektivizaci superspecializované péče a technologií, které jsou nesmírně drahé, a tudíž k principům, které snižují zadlužení našich zdravotnických zařízení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan kolega chce vystoupit ještě s doplňujícím dotazem, proto má slovo pan poslanec Jiří Petrů.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane ministře, i když bych mohl být s odpovědí spokojen, přesto jste tam mluvil o garancích. Dávám proto ještě jednu otázku: Jaké veřejné garance můžete občanům Brna a Jihomoravského kraje poskytnout o tom, že bude zachována plnohodnotná zdravotní péče? Jaké veřejné garance to budou? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o odpověď na tento doplňující dotaz, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Garance budou především za fungování traumacentra a tyto garance jsou dány jednak plánem, který jsem tady zmínil, a jednak investičními penězi a také tím, že představitelé Úrazové nemocnice a především přednosta kliniky byli s těmito prostory seznámeni a považují je za dostatečné a funkční, a naopak považují je za vylepšení celkové situace. Tato situace bude ještě vylepšena dostavbou jednoho patra v takové té kostce, která je blízko bohunické nemocnice, takže potom to získá ještě větší komfort než při prvním stěhování.

Garanci za všechnu ostatní zdravotní péči podle našich zákonů, podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, mají zdravotní pojišťovny, ale protože Ministerstvo zdravotnictví oznámilo zdravotní pojišťovně, že chce restrukturalizovat svoje zařízení a připravilo s ní ujednání o zajištění této péče, tak je mohu garantovat i já na tento mikrofon.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla odpověď na doplňující dotaz. A tím končím projednávání sedmé interpelace.

Osmým vylosovaným je pan poslanec František Novosad. Obrací se opět na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci poplatku v nemocnicích. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec František Novosad: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře. Zpráva, která se objevila od Svazu pacientů České republiky, mě doslova šokovala. Týká se zavedení poplatku u novorozenců za pobyt v inkubátoru v nemocnici, kteří hned po porodu musí být do tohoto zařízení umístěni, aby přežili.

Ptám se, vážený pane ministře: Je to nutné, abychom tohoto malého slabého tvorečka, který sotva uvidí tento svět, již zatížili poplatkem? Není to zoufalé? Rodina, které se takové dítě narodí, dá všechno za to, aby jejich miminko bylo v pořádku. Ale co nějaká lidskost, nějaká úcta k novému životu? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana ministra Tomáše Julínka o odpověď.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, pane poslanče. My jsme zde projednávali zákon v podobě, v jaké byl pak přijat s pozměňovacími návrhy. Z něho jasně vyplývá, že není věkový limit nebo věková výjimka pro placení poplatku za hospitalizaci. A protože inkubátor je jenom lůžko, které má speciální přístroje, tak je to adekvátní stejně tak jako pacient, který leží na árovém lůžku a má kolem sebe přístroje, to je podobné. To znamená bylo to schváleno touto Sněmovnou, takže je to dáno zákonem. To není moje nějaké další rozhodnutí, ani nemohu žádnou jinou selekci udělat.

Ani si nemyslím, že vaše argumenty, jakkoliv vyznívaly velice řekl bych citlivě pro tuto oblast, jsou relevantní. Zdravotní systém nebo systém veřejného zdravotního pojištění má především zajistit zdravotní péči, nemá suplovat sociální situaci rodin. V případě novorozenců je nastaven systém dávek tak mohutně, že vaše připomínky opravdu nemají smysl. Začíná to porodným, také to začíná tím, co bylo přijato v rámci batohu, tzn. s většími slevami na dani. A pak inkasuje taková rodina v průběhu roku desetitisíce, které dostává od státu na krytí veškerých nákladů, co má se svým novým miminkem.

Uvedl jste příklad inkubátoru. Víte, že se čas od času zdravotní péče potýká s nedostatkem veřejných peněz, aby je bylo možné použít na specializovanou péči. Právě určitá regulace systému prostřednictvím poplatků a zabránění plýtvání, spoluúčast pacientů takto symbolizovaná poplatkem, kdy se demonstruje, že něco stojí, je ten nástroj, kromě jiných opatření, jak zabránit plýtvání, abychom měli peníze právě na takováhle miminka, která se ocitnou v inkubátoru a jsou nedonošená, jejichž péče často stojí 250 tisíc až 500 tisíc za den. Abychom na toto měli a mohli jsme to poskytnout všem občanům bez rozdílu, bez limitu a bez všeho, tak je potřeba, abychom hospodařili ve zdravotnictví daleko lépe.

Navíc interpretace, že novorozenec v inkubátoru má někde malou peněženku a že platí 60 korun, není úplně férová, protože je zřejmé, že ho platí rodiče, kteří inkasují ony dávky. Ani novorozenci si nekupují Sunar. Tolik jenom pro pořádek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla odpověď pana ministra Tomáše Julínka. Pan poslanec František Novosad má ještě doplňující dotaz. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Novosad: Vážený pane ministře, já jsem o 60 korunách nehovořil. Mně se to nelíbí, já s tím nesouhlasím, ale jak je vidět, asi s tím nic neudělám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Chce na tuto poznámku ještě reagovat pan ministr? Pan ministr už nebude reagovat.

Je zde proto devátá interpelace. Pan poslanec Milan Šmíd se táže ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, a to na záležitost zelených karet. Prosím tedy pana kolegu Milana Šmída, aby se ujal slova.

 

Poslanec Milan Šmíd: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře. Vláda na svém zasedání tento týden schválila plán na zavedení zelených karet, který má usnadnit příliv cizinců do České republiky, na český trh práce. Podle tisku je projekt drahý, zbytečný, přivede nekvalifikované pracovníky a bude Čechům brát práci.

Vážený pane ministře, domnívá se vláda, že taková nebezpečí pro náš trh práce po zavedení zelených karet nehrozí?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za dotaz a o odpověď prosím ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP