(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, je 16 hodin. Zahajuji tedy projednávání interpelací na členy vlády a žádám pana poslance Toma Zajíčka, aby přednesl interpelaci na ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a zahájil tak blok odpovědí na tyto interpelace.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Vážený pane ministře, dovolte, abych využil této příležitosti interpelací k tomu, abych vám položil otázku, která se týká rozhodnutí o zrušení Design centra ČR. Vím, že vaše ministerstvo má bezpochyby mimořádný zájem na tom, aby české firmy a české výrobky byly konkurenceschopné na minimálně evropském trhu, a součástí jejich úspěšnosti je mj. také design, který v ČR má hlubokou tradici a naše výrobky jsou v dobrém slova smyslu činností našich designérů dobře poznamenány.

Dovolte mi tedy prosím, pane ministře, abych se vás zeptal na důvod, proč bylo rozhodnuto o zrušení Design centra ČR, a především na to, co v této chvíli nevím, zda tímto zrušením výše zmíněného Design centra nebude nějakým způsobem ukončena nebo alespoň omezena činnost podpory průmyslového designu v ČR. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. O odpověď prosím ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl na úvod své odpovědi konstatovat, že struktura státních institucí není žádné neměnné dogma, že se v čase mění podle toho, jak se vyvíjejí potřeby a poznání účelnosti a potřebnosti jednotlivých organizací. Tato vláda, jak je známo, např. zrušila jedno ministerstvo, aniž by činnosti, které toto ministerstvo vykonávalo, byly nějakým způsobem narušeny. V rámci Ministerstva průmyslu a obchodu i mí předchůdci, bývalí ministři průmyslu, reorganizovali strukturu podřízených organizací tak, jak šel čas a jak to žádala momentální situace a zejména vývoj. To se týká také současnosti, kdy vláda Mirka Topolánka má jako jeden ze svých základních cílů snížit náklady na fungování státních institucí a státního aparátu celkem, které jsou poměrně nabobtnalé a vysoké, a proto na našem ministerstvu pečlivě zvažujeme všechny možnosti, jak naši činnost zefektivnit.

Jednou z několika, nebo možná z mnoha, je jich více než deset, podřízených organizací ministerstva je také instituce, rozpočtová organizace s názvem Design centrum, která byla zřízena na počátku 90. let v době, kdy upřímně řečeno v té hektické době privatizace, liberalizace, zásadních změn majetkových poměrů, prostě překlopení z totalitně centrálně řízené ekonomiky k trhu byl design průmyslových výrobků často na okraji zájmu a činnost Design centra se do značné míry orientovala na udržení obecného povědomí a jakési osvěty o tom, co to design je, protože pořádala tato organizace různé výstavy, workshopy, semináře a toto zaměření, dá se říct, zůstalo až do dnešní doby, která se ovšem výrazným způsobem změnila.

Dnes si české firmy již velmi dobře uvědomují, že kromě cenové konkurence, ceny výrobků, je na trhu veledůležitý také design, tedy to, jak výrobek vypadá, a firmy na to reagují. Musí na to reagovat také stát a nabídnout firmám takové služby, které jsou skutečně zapotřebí, a proto došlo k té změně, kdy musím zdůraznit, že podpora průmyslového designu ze strany státu zůstane zachována. Od začátku příštího roku bude spadat do portfolia agentury CzechTrade, která, jak známo, své služby zaměřuje na zvyšování exportní konkurenceschopnosti zejména malých a středních firem. Dosavadní aktivity Design centra se transformují do klientsky orientované nabídky služeb právě na podporu výrobkového designu v průmyslových podnicích.

Přinese to, a to neskrývám, a to je dobře, také úsporu nákladů. V současné době dotuje každoročně rozpočet Ministerstva průmyslu tuto organizační jednotku 20 mil. korun. Poté, co bude začleněna do struktury CzechTradu, se podpora sníží asi na polovinu, tedy ušetříme 10 mil. korun, aniž bychom snížili rozsah poskytovaných designérských služeb vůči klientům, prostě proto, že náklady na provoz stávající organizace jsou poměrně vysoké, resp. náklady na činnosti, které, jak už jsem řekl, měly zřejmě nějaký smysl před 10-15 lety, ale nemají už valného významu dneska.

Takže abych to shrnul, protože můj čas se nachyluje. Činnosti, které jsou pro design průmyslových výrobků a našich průmyslových výrobců potřebné a užitečné, ty zůstanou zachovány a budou od 1. ledna převedeny do organizace CzechTrade. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. S doplňujícím dotazem nechce pan kolega Zajíček vystoupit, proto máme první interpelaci ukončenu.

S druhou byla vylosována paní poslankyně Kateřina Konečná. Obrací se na ministryni obrany Vlastu Parkanovou ve věci převodu vojenského materiálu na obce. Pouze upozorňuji, že paní ministryně Vlasta Parkanová je řádně omluvena z dnešního jednání pro účast na zasedání ministrů obrany států NATO.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte mi pouze možná vás upozornit na to, že je těžké interpelovat paní ministryni. Já opravdu čekám na čtvrtek, který bude přítomna v této Poslanecké sněmovně, a docela ráda bych apelovala i na její další kolegy z vlády, aby ji upozornili na to, že interpelace jsou tady od toho, aby se poslanci ptali a ministři odpovídali. A jsou to dny, které by měli ministři respektovat. Nicméně teď k tématu mé interpelace.

Vláda ČR svým usnesení číslo 1436 ze dne 12. prosince 2006 schválila bezúplatný převod některého majetku státu, s nímž je příslušná hospodařit příspěvková organizace Správa vojenského bytového fondu Praha a Ministerstvo obrany, do vlastnictví místně příslušných samosprávných celků a uložila vám zabezpečit realizaci tohoto převodu. Na webových stránkách Správy vojenského bytového fondu v sekci privatizace je v současné době pouze strohá informace, že privatizace bytů je zrušena a další informace o převodu bytů na obce lze získat na příslušném obecním úřadě.

Na základě výše uvedeného k vám mám tedy následující dotazy: Z jakého důvodu byla zrušena privatizace vojenských bytů? A jak o této skutečnosti byly informovány příslušné obecní úřady? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Na tento váš dotaz vám bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno v řádné lhůtě písemně.

A požádám nyní třetího vylosovaného, pana poslance Vladimíra Koníčka, který opět interpeluje paní ministryni Vlastu Parkanovou ve věci hlavního hygienika Armády ČR. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní ministryně, dne 27. září jsem se obrátil na hlavního hygienika Armády ČR pana plukovníka Petra Navrátila s žádostí o poskytnutí fyzikálních vztahů a hodnot použitých pro výpočty, jejichž výsledky jsme obdrželi v publikaci Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy. Opakuji, žádal jsem o fyzikální vztahy, které byly použity pro výpočty. Pan plukovník mně tento týden odpověděl a z této odpovědi cituji: "Vzhledem ke skutečnosti, že požadované údaje jsou údaje utajovaného charakteru, není možné vám je poskytnout."

Prosím, páni poslanci, abyste zaznamenali, že Armáda ČR utajuje před poslanci fyzikální vztahy!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP