(9.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Tedy budeme hlasovat o pevném zařazení zákoníku práce na zítřek 26. 10. po již pevně zařazených bodech.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 143. A ptám se, kdo je pro. - Pardon, prohlašuji hlasování 143 za zmatečné.

 

(Hlas z pléna napravo.) Jako první bod. Řekl jsem "po" a měl jsem říct "před" pevně zařazené. Omlouvám se.

 

Budeme tedy hlasovat o pevném zařazení zákoníku práce jako předřazený před ostatní pevně zařazené body.

Hlasování 144 jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 102 poslanců pro 65, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní o návrhu pana kolegy Chytky, a to o zařazení bodů 30, 39, 40, 41, 45 a 48 na středu po třetích čteních.

O tom rozhodneme v hlasování 145, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 103 poslanců pro 77, proti 1. Návrh byl také přijat.

 

Rozhodli jsme tedy o změně pořadu schůze podle hlasování na návrhy kolegy Dolejše, Kafky a Chytky.

 

Budeme tedy pokračovat pevně zařazeným bodem

 

114.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad 22. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 13 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Minulý čtvrtek byly projednány dvě odpovědi na písemné interpelace poslanců. Projednávání čtyř z nich bylo minulý čtvrtek přerušeno.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, který zní, že není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

 

Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Váni ve věci vládní reformy veřejných financí. Interpelace se spolu s odpovědí předpokládá jako tisk 298. Rozprava při projednávání této odpovědi na písemnou interpelaci byla na minulé schůzi přerušena, ve čtvrtek 18. října došlo opět k přerušení projednávání této interpelace.

Hlásí se někdo dál do rozpravy? Ano, pan kolega Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, musím opětovně připomenout svoji nespokojenost s vaší odpovědí na moji písemnou interpelaci na téma vládní reforma veřejných financí.

Pane premiére, já jsem přesvědčen, že celá česká veřejnost má plné právo, plný mandát na to, aby zde ve Sněmovně sledovala velmi pozorně, velmi pečlivě, velmi detailně celý průběh politické debaty, politické rozpravy na téma vládní reforma veřejných financí. Pane premiére, lidé v této zemi po mém soudu mají plný nárok na to, aby se hodnověrně, plnohodnotně seznámili s veškerými vašimi připravovanými kroky, se všemi kroky, které chystá ODS na téma reforma.

Pane premiére, reforma se pro vaši ODS stává jakousi zástěrkou, jakýmsi tajemným pláštíkem, kterým vaše ODS velmi rafinovaně, velmi chytře a velmi trpělivě maskuje, zastírá skutečnou podstatu, skutečnou pravou příčinu reformy a skutečnou podstatu všech svých ekonomických kroků. Pane premiére, vaše ODS veškeré své ekonomické snahy maskuje prý údajnou nutností snížit státní dluh, prý údajnou nutností ozdravit veřejné finance. Víte, pane premiére, kdyby tomu tak doopravdy vážně bylo, jak vy lidem tvrdíte, jak tvrdíte celé české veřejnosti, tak by to přece nemohla býti ta samá vaše ODS, která dobrovolně se zříká stamiliardových příjmů státního rozpočtu. Pane premiére, tímto zásadním snížením příjmů státního rozpočtu v důsledku razantního snížení daní těm nejbohatším, těm nejbohatším, vaše ODS akorát prohloubí a zvýší propast mezi příjmy a výdaji státního rozpočtu, takže pravda je ta, že ODS státní dluh bude zvyšovat, zvyšovat a zvyšovat.

Pane premiére, když bych měl přirovnat vaše počínání a řeknu počínání české selky hospodyňky, tak musím dojít k tomuto závěru: Česká selka hospodyňka, když zjistí, že žije na dluh, že má menší příjmy než výdaje, tak se zamyslí, koukne, kde nějakou tu korunku ušetří, večer u kulatého stolu si s českým hospodářem zasednou a dojdou k závěru, že je nutné zvýšit příjmy. Prostě hospodář musí víc vydělávat, musí selce přinésti více peněz. Takže to je závěr lidí se zdravým rozumem. Co však uděláte, pane premiére, vy? Vy nezasednete k obraznému kulatému stolu, abyste sezval všechny makroekonomické analytiky, všechny dobré hospodáře se zdravým rozumem. Vy se, pane premiére, dokonce neporadíte ani s některými svými vlastními analytiky, na ně zapomenete. S analytiky z ostatních politických stran se raději neporadíte, abyste náhodou nedošel k politickému konsensu. Ale za to objevíte ekonomické kalkulačky, makroekonomy, analytiky, experty. Akorát někdo do té doby, než jste je objevil, o nich nevěděl. A jsou to dva bývalí členové ČSSD - Melčák a Pohanka. A s nimi se radíte a radíte a radíte a dojdete k závěru, který je podoba vaší vládní reformy.

Pane premiére, celá daňová filozofie vaší vládní reformy spočívá v mírném, ale opravdu opatrném poklesu daní pro ty lidi nejchudší. Pro ty, kteří mají málo peněz, to je takový malý pokles, že to ani nepoznají. Ale ta pravá filozofie, to jádro vašeho myšlení, jádro myšlení ODS, spočívá v opravdu pěkném parádním velkém snížení daní těm nejbohatším, těm, kteří to ani nepotřebují, ale vy jim radši ještě přidáte. Takže budou daleko více bohatší, budou bohatnout snázeji a rychleji. Pane premiére, reforma se tak vyplatí každému živáčkovi, který vydělá 40 000 korun měsíčně. Pane premiére, to je ale pouhopouhých pět procent celé české společnosti.

Pane premiére, co byste vzkázal tomu malému, zanedbatelnému zbytku, těm devadesáti pěti procentům českých občanů, českých rodin, důchodců, studentů? Pane premiére, co byste vzkázal všem lidem, kterým se po 1. lednu 2008 díky vaší ODS zdraží ale úplně, úplně všechno.

Pojďme se spolu, když jste tak veselý, pane premiére, pojďme se spolu podívat, co mladí lidé od 1. ledna 2008 řeknou vašim krokům. Pro mladé lidi vaše ODS připraví dárek, dárek v podobě placení placeného školného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP