(14.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Zaorálka. Ten chce zařadit jako druhý bod dnešního jednání zprávu pana premiéra České republiky o průběhu lisabonského summitu. Dnes jako druhý bod.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 186 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 65. Tento návrh nebyl schválen.

 

Nyní tedy budeme pokračovat. Pan místopředseda Filip. Máte oba dva přednostní právo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já nechci situaci dramatizovat, ale pokud bychom o tom vůbec nejednali, považoval bych to za rezignaci na to, že Česká republika je parlamentní demokracií. Prosím pana premiéra, aby potvrdil, že o tom chce jednat ve čtvrtek v 11 hodin, a navrhuji, abychom takový bod na čtvrtek na 11. hodinu zařadili. Jestli o tom nechceme jednat, prosím vás, v tom případě je otázka, jakou formou vlády, jakou formou demokracie Česká republika má mít. V tomto ohledu to není možné, žádný stát Evropské unie ještě nevyšachoval Parlament z toho, aby se bavil o tom, jak se budeme dohadovat o příštím uspořádání v Evropě. Nejde o nějakou legraci, jde o jednu z nejvážnějších věcí.

Registroval jsem stanovisko výkonné rady ODS, že to chce předložit Ústavnímu soudu. Sice nevím, podle jakého ustanovení zákona o Ústavním soudu, protože nic takového u nás neexistuje v ústavním systému, ale dobře, takový požadavek je legitimní.

Registroval jsem stanoviska jiných politických stran, že to je jeden z nejvážnějších kroků. Nakonec na bývalém textu evropské ústavy zkolaboval celý proces ve Francii a v Holandsku. Chcete, aby ten kolaps nastal v roce 2009 za českého předsednictví? Prosím vás, uvědomte si, o čem rozhodujete. Jestliže chcete silově hlasovat o věcech, které jsou v bytostném zájmu České republiky, tak to dál dělejte, ale bez nás!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní vystoupí pan premiér Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Myslím, že by bylo velmi smutné, kdyby tento Parlament rezignoval na projednávání tak závažného bodu, jako jsou zprávy z jednání Evropské rady. To je stejná věta, kterou začal pan místopředseda Filip. Jestli byla cílem celé této komedie tato dvě vystoupení, tak já vás upozorňuji, že jsme nabízeli jednání o tomto bodu na čtvrtek v 11.00. Ze zcela zřejmých důvodů navrhuji nyní tento bod zařadit na čtvrtek v 11.00 po ústních interpelacích na premiéra, nebo po ústních interpelacích, a žádám vás, abyste umožnili Sněmovně se o tom řádně bavit. Pokládal bych za nemožné se o tomto bodu nebavit, Luboši Zaorálku!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane premiére, navrhl jste tedy zařadit nový bod za písemné interpelace. Stejně jako pan místopředseda Filip.

O slovo se hlásí pan poslanec Exner, ale pane poslanče, já vám nemohu udělit slovo, protože není… Jdete s návrhem. Dobře. Chcete navrhnout nový bod. Nechcete navrhnout nový bod?

 

Poslanec Václav Exner: Ne, pane předsedo, já chci navrhnout pevné zařazení bodu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Tak to můžete. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Vzhledem k tomu, že se znovu otevřela tato možnost, navrhuji, aby body 110 až 112 týkající se Informace předsedy vlády o postupu vyjednávání o umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky byly zařazeny jako první body na pátek 26. října. Pokoušeli jsme se také tyto body pevně zařadit, byla úvaha, že by to mohlo být také ve čtvrtek v 11 hodin, avšak vzhledem k tomu, že je tam zařazeno už několik bodů a nyní byl zařazován nový bod, který pravděpodobně bude trvat dostatečně dlouho, navrhuji, aby to bylo v pátek ráno.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu pan poslanec Kováčik. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Předkládám alternativní návrh k návrhu pana kolegy Exnera. V případě, že by jeho návrh na pevné zařazení na pátek nebyl schválen, navrhuji zařazení těch bodů na čtvrtek jako druhý bod po písemných interpelací, čili za onou zprávou předsedy vlády z Lisabonu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená, že navrhujete alternativu. Ano? Dobře. Takže budeme o těchto návrzích hlasovat.

 

První návrh byl zařadit nový bod Zpráva premiéra České republiky o průběhu lisabonského summitu a zařadit tento bod jako první bod po písemných interpelacích.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 79 z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 177, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Zařadili jsme nový bod ve čtvrtek v 11 hodin po písemných interpelacích a název bodu je Zpráva premiéra ČR o průběhu lisabonského summitu.

 

Dále zazněl návrh pana poslance Exnera zařadit jako druhý bod po bodu, který jsme právě zařadili, body 110 až 112. Ne, to byl alternativní návrh pana předsedy Kováčika. Takže návrh zazněl od pana poslance Exnera, aby tyto body 110 až 112 byly zařazeny v pátek ráno.

Já chci upozornit, že z jednacího řádu v pátek ráno má probíhat třetí čtení. Takže pan Exner modifikuje svůj návrh, to znamená po třetích čteních.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 41, proti 80. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o alternativním návrhu pana předsedy poslaneckého klubu Kováčika a ten navrhl zařadit tyto body jako další body po již schváleném bodu od 11 hodin jako druhý a následné body. Souhlasí, pane předsedo? (Ano.) Ano, souhlasí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 189 poslankyň a poslanců pro návrh 173, proti 2. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Zařadili jsme tedy body 110 až 112 jako druhý a další body ve čtvrtek po 11. hodině.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP