(16.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Teď k té otázce. Znovu se vás chci zeptat, jednak kolik policistů za vás odešlo, kolik jich skutečně schází, kolik tisíc - 3 tisíce, 3,5 tisíce, 4 tisíce - a současně znovu bych na vás apeloval. Víte, ta slova nejvyšší státní zástupkyně byla z mého pohledu velmi varující, velmi dramatická. Ona vlastně říká - policie je v rozkladu, nefunguje, není schopna plnit svoji funkci. Já si myslím, že vy byste se měl s ní sejít, a já beru jako velkou chybu, že jste tak již neučinil, a chci vás velmi požádat, abyste si našel trochu času na takto bezpodstatnou věc, jakou je fungování Policie České republiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Je tu příležitost pro pana ministra Ivana Langera vám odpovědět.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já už jsem si zvykl, že vás budu muset vzdělávat, pane poslanče. Určitě jste si vzpomněl na to, když jsem vám nabídl bezplatné stipendium na jedné soukromé vysoké škole, kde byste si mohl doplnit vzdělání a informace. Ta nabídka stále platí. Učíme tam mimo jiné také komunikaci a částečně i slušné chování.

Pokud jde o vaši interpelaci, jak už bývá zvykem, nemáte přesné informace, a chcete-li, já vám je velmi rád doplním. Za uplynulý rok neodešlo 5 tisíc policistů a nenastal hromadný úprk. Můžete se zeptat mého předchůdce, že dlouhodobě v policii ze zhruba 46 tisíc tabulkových míst bývalo přes 2 tisíce míst neobsazeno. V tuto chvíli se počet neobsazených míst odhaduje někde na 3300 až 3400. Kdybyste příště lépe a přesněji formuloval svoji interpelaci, budu schopen vám na ni odpovědět konkrétními čísly a daty.

Nenastal tedy hromadný úprk. Nastalo to, o čem se vědělo, že nastane, a co částečně bylo zanedbáno. Nastalo to, že se mění generační struktura v policii. V drtivé většině ti, co odcházejí, jsou policisté, kteří slouží 25 a více let, oproti minulosti, kdy dominovali mezi těmi, co odcházeli, policisté, kteří sloužili deset let. A jak jistě uznáte, ten trend, který byl v minulosti takový, že odcházeli mladší a staří zůstávali, byl trendem nezdravým, a ten se změnil. Odcházejí staří policisté, kteří si jdou užít výsluh podle nového služebního zákona, a více než v minulosti zůstávají právě ti policisté mladší. Dochází ke generační obměně.

Jinými slovy, ze 2200 se ten propad tabulkových míst prohloubil zhruba na 3300. Máme jednoznačně prokázáno, že to bezprostředně souvisí s novým služebním zákonem, jehož účinnost nastala od 1. 1. 2007.

Jestli něco bylo zanedbáno v minulosti, tak příprava na tuto generační obměnu a na tento jednorázový výrazný odchod, ke kterému skutečně došlo. Jestli něco bylo zanedbáno, tak například vzdělávací kapacity ve středním školství a vyšším policejním školství, které jsme my museli zřizovat, aby policisté měli kde si doplňovat své vzdělání. Jestli k něčemu dochází v posledních měsících, tak naštěstí k obrácení onoho trendu, kdy teď již do řad policie přichází více policistů, než policistů odchází, nicméně důvodně předpokládáme, že na začátku nového roku odejde další vlna policistů starších, kteří čekají na to, aby si odsloužili další rok, aby si zvýšili základ, ze kterého se vypočítávají výsluhy.

Chceme tuto situaci změnit tím, že policejní funkcionáři dostali jako součást svého služebního hodnocení také hodnocení naplňování tabulkových stavů. Byl vytvořen motivační program pro získávání nových policistů a současně připravujeme také - věřím že výraznou - náborovou kampaň, která by tuto situaci v oblasti personální mohla změnit. Očekávám osobně, že ke stabilizaci personální by mohlo dojít v průběhu dvou nebo tří let.

Pokud hovoříte o Schengenu a slízávání smetany, projekt SIS I for all byl nastartován v listopadu roku 2006. V té době nebylo nic, protože nic takového se nečekalo a nepřipravovalo, neboť všichni čekali, že bude spuštěn tzv. projekt SIS II. Rád vám vysvětlím, co to je SIS II. Je to tedy úplně nový projekt, který jsme si nejprve museli vybojovat na diplomatické půdě, a potom tvrdě pracovat, aby Česká republika byla schopna projít velmi náročnými schengenskými evaluacemi. Mohu vám sdělit, a věřím, že z toho budete mít stejnou radost jako já, že jsme těmito evaluacemi prošli a že Česká republika je připravena k pádu té pomyslné železné opony, která nás stále ještě dělí od Evropy a která pořád z občanů České republiky dělá občany druhé kategorie. Česká republika je připravena ke zrušení kontrol na pozemních hranicích nejpozději do konce tohoto roku a na vzdušných hranicích, tedy na letištích, do konce března příštího roku.

Chcete-li znát - a tím se vracím k první otázce - konkrétní čísla a data, analýzy, rád vám je dám k dispozici, protože z nich jasně vyplývá, kdo co zanedbal, co je příčinou odchodů, a nepochybně také, jak tu situaci chceme řešit.

Mimochodem, byl jsem to já sám, kdo navrhl na jednání výboru pro bezpečnost členům zařadit speciální bod, a to je personální situace v policii a výhled do budoucna a způsob jejího řešení. Já hraji s otevřenými kartami.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec David Rath využije svého práva 60 sekund.

 

Poslanec David Rath: Tak bohužel vám odcházejí ti nejkvalitnější, nejzkušenější, třeba ti, které jste dostal pryč rozprášením finanční policie.

Teď pár poznámek, pane ministře - že mi nabízíte vzdělávání, co se týče slušného chování. No víte, je vidět, že když se u vás učilo slušné chování, tak vy jste absentoval nebo nedával pozor. A jenom poznámka. Pokud chce někdo někoho vzdělávat, tak vzdělávat musí skutečně vzdělaný člověk. Pokud bych se od vás nechal vzdělávat, tak bych se možná tak maximálně dozvěděl, jak páchat nějaké nepravosti. A to si rád nechám, aby bylo pro mě utajeno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za to, že jste dodržel časový limit, dokonce s rezervou. Pan ministr má 120 sekund.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Páchání nepravostí vás, pane poslanče, učit nemusím. Vy už to dávno umíte.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, tím skončil bod ústní interpelace na členy vlády a zdá se, že tím také končí dnešní odpolední program.

Připomínám, že zítra začneme v 9 hodin zákonem o hlavním městě Praze, pak je to vodní zákon, stavební zákon atd., jak bylo schváleno na začátku schůze.

Děkuji vám za aktivní účast a loučím se s vámi do zítřka do 9 hodin. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 16.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP