(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, prosím, odpovězte na přednesenou interpelaci. Máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Policie není v dobrém stavu. Každý, kdo by tvrdil, že je v dobrém stavu, tak by byl buď hlupák, nebo lhář. A každý rozumný člověk velmi dobře ví, co to znamená firma, která má 43 tisíc zaměstnanců plus dalších 10 tisíc, takže přes 50 tisíc zaměstnanců.

Každý člověk ví, že situace ve firmě nevznikne ze dne na den, ale vzniká dlouhodobě. Policie je ve velmi zlém například ekonomickém stavu. Policie je ve zlém stavu, pokud jde o akceptaci míry pravomoci a odpovědností. Policie je ve velmi špatném personálním stavu. Policie je ve velmi špatném stavu technického vybavení. Policie je ve velmi špatném stavu, pokud jde o strukturu policistů z pohledu vzdělání a zastávání odpovídajících funkcí. A to jsou všechno věci, které nevznikly ze dne na den, a to jsou všechno věci, které, pokud chceme mít fungující policii, tak s nimi musíme něco dělat.

Já jsem přesvědčen, že je potřeba tuto situaci změnit, a právě proto přicházíme s reformou policie, tak aby výsledkem toho byl moderní funkční policejní sbor, který ví oproti minulosti, že když jezdí auta, tak je potřeba mít dostatek peněz na benzin. Policejní sbor, který ví, že když v zimě padá sníh, je potřeba mít včas koupené zimní pneumatiky. Policejní sbor, který ví, že když někdo selže, tak bude za své selhání potrestán. Policejní sbor, který má funkční organizační strukturu a lidi na svých místech.

A na tom je potřeba odvést velký kus práce. A sami si všichni, kdo jsme tady ještě zůstali, odpovězme na otázku, zda situace, o které hovořím, vznikla za uplynulý rok, či nikoliv. Každý, kdo sedí v tomhle tom sále, ať si položí otázku, zda katastrofální situace na policejních služebnách, kam když člověk přijde, tak má pocit, že se píše rok 1980, vznikla za poslední rok. Já jsem přesvědčen, že nevznikla. A jsem příliš zodpovědný na to, abych pouze ukazoval prstem zpátky a říkal - vzniklo to v těch a těch letech za těch a těch policejních prezidentů a ministrů vnitra. Já se snažím dívat do budoucnosti a tu situaci zásadním způsobem změnit. A každý, kdo chce vidět, že se změny dějí a změny probíhají, tak to také vidí.

Zároveň dodávám, že úkolem ministra vnitra není řídit policii. Ministr vnitra má za úkol vytvořit podmínky pro výkon práce policie - a tím odpovídám na další část vaší otázky.

Já jsem s paní nejvyšší zástupkyní nehovořil. Pokud má ona výhrady vůči práci konkrétních policistů, vůči policii, má svého přirozeného partnera a tím je policejní prezident. Věřím, že ti dva se setkali, že si kritiku a její obsah vysvětlili a že na základě konkrétních věcí, které - předpokládám - paní nejvyšší státní zástupkyně předala, policejní prezident učinil konkrétní opatření.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec přednese doplňující dotaz.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, já jsem šokován. Na takováto slova nejvyšší státní zástupkyně vy reagujete tím, že věříte, že se sešla s vaším podřízeným policejním prezidentem. Věříte. Vy to ani nevíte. To je prostě neuvěřitelný, skutečně neuvěřitelný nezájem o resort! Co tam děláte? Skutečně, co děláte? Za co berete svůj plat?

Vy jste už ve funkci rok. Já jsem za necelý rok, kdy jsem dostal zdravotnictví ve velmi problematické situaci se čtrnáctimiliardovým dluhem VZP, dostal celé pojištění do kladného hospodářského výsledku, z kterého mimochodem žije i dnes. V podstatě vy, mám pocit, za ten rok jste neudělal nic.

Já jsem se vás ptal, zda jste se sešel se státní zástupkyní. Vy říkáte: nesešel. Zda víte, co se v policii děje. Vy říkáte, že vás to vlastně nezajímá, že na to máte policejního prezidenta. Tak mi řekněte, proč jste se nechal fotografovat, když chytli v Jihoafrické republice Krejčíře - tak jste vypadal, že řídíte i jihoafrickou policii.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, přejete si odpovědět na tuto doplňující otázku? Ano, je tomu tak. Máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já chci poděkovat za vskutku upřímný zájem o stav české policie. Ale stačí, pane kolego, abyste se podíval vedle sebe a zeptal se mého předchůdce, co se dělo na Ministerstvu vnitra v předcházejících letech.

A na vaši velmi upřímně definovanou otázku, respektive názor, vám sděluji: Ano, na rozdíl od minulých let, kdy se nedělo vůbec nic, teď se konečně věci v policii začínají měnit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S následující interpelací vystoupí pan poslanec Břetislav Petr. Interpelovat bude paní ministryni obrany Vlastu Parkanovou, a to ve věci delaborace vojenské munice. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, chtěl bych nepřítomnou paní ministryni interpelovat ve věci delaborace vojenské munice a střeliva.

Problém vyvstal při projednávání vládního návrhu změny zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a Státní báňské správě, který na tomto jednání Sněmovny bude projednáván ve druhém a třetím čtení. Z připomínek a podaných pozměňovacích návrhů bylo zřejmé, že jsou výrazné tendence, které chtěly, aby v zákoně, který se výhradně týká nakládání s výbušninami v civilním sektoru, byl zakomponován paragraf, který by řešil delaboraci neboli přepracování vojenské munice a střeliva soukromými firmami. Tento požadavek byl při projednávání na hospodářském výboru striktně zamítnut.

Při zkoumání zákonů, které řeší problematiku nakládání s výbušninami, se nepodařilo nalézt paragraf, který by tuto činnost v civilním sektoru umožňoval. Navíc při této činnosti dochází i k stavu, kdy vojenská munice je držena po jistou blíže nespecifikovanou dobu soukromými firmami, a teprve následně je prováděno její přepracování anebo vývoz.

Převažuje názor, že vojenská munice a střelivo by měly být delaborovány výhradně ve vojenských zařízeních. Je tomu tak ve skutečnosti? Hovoříme-li o tomto problému, je nezbytné vzít v úvahu, že při delaboraci vojenské munice v soukromé firmě došlo asi před dvěma měsíci k nehodě, jejímž důsledkem byla smrt pracovníka. A zároveň v jiné firmě došlo ke zcizení vojenské munice ve výši asi pěti kilogramů.

Je zřejmé, že se jedná o specifickou záležitost, na niž by měli dát odpověď příslušní vojenští odborníci a která podle názoru civilních expertů by asi nešla srozumitelně vysvětlit v časovém limitu, který máte vymezen pro svoji odpověď. Chtěl bych vás proto požádat o písemnou odpověď, která by byla zaslána všem členům hospodářského výboru, na němž požadavek na tuto interpelaci vzešel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče. Bude vám v souladu s jednacím řádem doručena do 30 dnů odpověď na vaši interpelaci.

Nyní bude interpelovat pan poslanec František Bublan ministra vnitra Ivana Langera ve věci situace v Cizinecké policii. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, ještě trochu navážu na vaši předchozí odpověď. Paní nejvyšší státní zástupkyně mluvila o poslední době. Tou poslední dobou myslí skutečně poslední měsíce za vašeho působení. Bohužel ta situace v policii není dobrá, je čím dál horší. Také odchází čím dál víc lidí, takže trošku bych se podíval, ale skutečně, na tu poslední dobu.

A teď k té mé otázce, která se týká cizinecké policie. Já jsem se před čtrnácti dny dozvěděl, že jste nechal zrušit oddělení cizinecké policie na Brně-venkově, což jsem vnímal jako takový určitý krok v rámci Schengenu, že dojde k nějaké změně v těch strukturách cizinecké policie. Ale potom jsem se dozvěděl, že je to z důvodu špatné práce tohoto oddělení a dokonce podezření z korupce. Takže mě by zajímalo, zda skutečně tam došlo k nějakému obvinění nebo postavení mimo službu některých policistů z tohoto oddělení a jak budete tuto situaci řešit i nadále.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bublanovi. Odpoví pan ministr vnitra Ivan Langer.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP