(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, máte prostor pro to, abyste odpověděl na přednesenou interpelaci.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, jednak bych chtěl poděkovat za tuto interpelaci. Bezpečnost potravin je velmi důležité téma, je dobře, když se o tom hovoří pokud možno bez emocí a bez nějakých předpojatých, předem učiněných závěrů.

Tak pokud se týká Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jsem ochoten kdykoliv předat přehled o činnosti tohoto velmi důležitého kontrolního orgánu. Je pravdou, že se v minulosti podařilo zasáhnout proti mnoha nedostatkům, ať už to je v oblasti samotné kvality potravin, prošlých lhůt spotřeby, ale i nedostatky v označování potravin a podobně. Taktéž veterinární správa hraje nesmírně důležitou roli v zajišťování celého potravinového řetězce od vlastních chovů a má rovněž nezastupitelnou roli v zajišťování obchodu našimi agrárními výrobky v rámci Evropské unie i mimo Evropskou unii. V žádném případě proto myslím nikdo nemůže vznášet argument, že bych práci těchto velmi důležitých kontrolních institucí podceňoval.

Na druhé straně celá státní správa a řeknu to, možná i veřejná správa, tak aby do toho patřily i orgány krajů a obcí, má prostě zákonitou tendenci narůstat. To je prostě pravidlo, které platí bez ohledu na to, která vláda v daném okamžiku je u moci. Prostě státní správa má tendenci narůstat, tak jako inflace je každoročně nějaká, tak státní správa každý rok přibere nějaký ten počet lidí. Jednou za čas prostě je třeba udělat opačný krok a snížit počty pracovníků státní správy o určitý objem tak, aby alespoň v dlouhodobém pohledu počet nenarůstal a byl alespoň vyrovnán.

Tato Sněmovna si ještě pamatuje sázku tehdejšího premiéra Grosse s tehdejším předsedou klubu ODS o tom, zda reforma veřejné správy a vznik krajů zvýší celkový počet úředníků, nebo nezvýší. Bohužel tato sázka už nikdy asi nebude vyhodnocena a bývalý premiér už nemůže odstupovat, protože ukončil svoji kariéru z jiných důvodů. Nicméně pravda je ta, že celkový počet úředníků se zvýšil.

Naše vláda se tedy snaží jenom o to, abychom dokázali zastavit tento trend. My si neděláme ani velkou ambici na to, abychom nějak o x desítek procent snížili počet úředníků. My prostě v podstatě chceme zastavit ten trend, a proto jsme se rozhodli, že snížíme počet státních zaměstnanců o 3 %. Navíc ještě jsme to udělali tak, že mzdové prostředky jsou navýšeny o 1,5 % oproti minulému roku, to znamená, že s těmi 3 % zaměstnanců, kteří potom budou muset odejít, celkový nárůst mzdových prostředků pro ty zaměstnance, kteří zůstanou, bude podstatně vyšší. Má to svůj motivační prvek, protože pokud se tomu dotyčnému vedoucímu pracovníkovi podaří snížit počet pracovníků ještě více, tak mzdy těch, kdo mu tam zbudou a kdo tu práci budou kvalitně odvádět, se zvýší ještě více.

Vrátím se k obsahu vaší interpelace, ale myslím si, že toto bylo potřeba říci jako rámec. Já budu velmi pečlivě vážit, zda v tom resortu, který je jako celek a kde jsem se zavázal ke snížení počtu pracovníků zhruba v tomto rozsahu - a já chci jít ještě dál, já jsem zadal 6 % - kde jsou priority? Samozřejmě jsem si vědom toho, že kontrolní orgány, jak veterinární správa, tak Státní zemědělská potravinářská inspekce, jsou důležitými institucemi, ale ani ony nejsou imunní proti tomu věčnému trendu narůstání počtu pracovníků. Takže i tyto instituce jsem požádal o to, aby navrhly jakási úsporná opatření. Jsem přesvědčen, že oba dva ředitelé jsou dostatečně schopnými manažery, že najdou taková úsporná opatření, která se neodrazí na funkčnosti obou těchto kontrolních institucí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, přednesete svoji doplňující otázku? Je tomu tak, máte slovo.

 

Poslanec František Novosad Já panu ministru děkuji za odpověď a doufám, že nedopustí, aby občan na to doplatil.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přeje si pan ministr reagovat? Není tomu tak.

Takže může se svojí interpelací vystoupit pan poslanec Antonín Seďa, který interpeluje paní ministryni Vlastu Parkanovou ve věci auditu na Ministerstvu obrany. Jenom připomínám, že paní ministryně Vlasta Parkanová jest omluvena z důvodu pracovního jednání mimo Prahu. Vážený pane poslanče, prosím, předneste svoji interpelaci.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená nepřítomná paní ministryně, zřejmě nejenom já, ale i řada českých médií si všimla náhody, kdy v den vyhlášení výsledku veřejné zakázky na realizaci personálního, organizačního a procesního auditu na Ministerstvu obrany jste odvolala svého personálního náměstka Pavla Maška, a to v době, kdy jako dlouhodobě nemocný byl v pracovní neschopnosti. Podle sdělovacích prostředků pan Mašek varoval, aby se z resortního auditu nestala jen formální záležitost, a zároveň upozorňoval na dublování řady činností na ministerstvu. Předpokládal, že výsledky auditu budou pro mnohé bolestivé. Proto řada médií spekuluje, že odvolání náměstka souvisí právě s výsledkem výběrového řízení na audit.

Proto se vás ptám, nepřítomná paní ministryně, za prvé: Je pravdou, že v rámci veřejné zakázky byly předloženy cenově výhodnější nabídky? A pokud ano, proč nebyly vybrány? Za druhé: Neexistuje riziko, že veřejná zakázka bude v průběhu realizace navýšena, a jak skutečně budou výsledky auditu využity v praxi? Za třetí: Nehodláte, paní ministryně, veřejnou zakázku zrušit, když prosakují informace o odvolání uchazečů z důvodu manipulace s touto veřejnou zakázkou? A pokud ne, jste opravdu přesvědčena, že v rámci výběrového řízení nedošlo ke korupčnímu chování?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, v souladu s jednacím řádem do 30 dnů obdržíte písemnou odpověď paní ministryně Parkanové.

Nyní poprosím paní poslankyni Miladu Halíkovou, aby přednesla svoji interpelaci ve věci čerpání prostředků z evropských fondů. Interpelovaný je místopředseda vlády a ministr Jiří Čunek.

 

Poslankyně Milada Halíková: Vážený pane vicepremiére, poslanci vaší vládní koalice odmítli zařadit jako samostatný bod schůze Poslanecké sněmovny informaci o postupu čerpání evropských fondů. Přitom jde o tematiku zajímající obce, města i podnikatelskou sféru. Forma interpelace sice neumožňuje tuto problematiku projednat opravdu důkladně, ale využiji ji alespoň k několika otázkám.

Tak tedy: Jak daleko jsou vyjednávání s Evropskou komisí o dalších 21 operačních programech vyjma tří schválených? Ministerstvo pro místní rozvoj je hlavním koordinátorem, tak snad budete znát odpověď na otázku, zda jsou dostatečné kapacity ministerstev pro rychlé a kvalitní posuzování a schvalování projektů, aby nedocházelo v čerpání prostředků k dalším časovým skluzům. Pro letošní rok to vypadá na vysoké číslo v hodnotě nula.

Jaké řešení navrhnete vládě v případech, kdy někteří úředníci mají propojení na soukromé firmy poskytující poradenství, jak získat peníze z evropských fondů? Nepovažujete to, pane vicepremiére, za střet zájmů, který by mohl zpochybnit proces schvalování dalších projektů?

Jak se podle vašich poznatků projeví časový skluz v možnosti především měst, obcí, ale i podnikatelů zajistit si spolufinancování dalších projektů?

Otázek by mohlo být ještě mnoho. Čas vymezený v interpelaci je příliš krátký. Chci vás proto požádat o věcné odpovědi bez snahy vydávat průšvih za úspěch, jak jsem ke svému překvapení, a zřejmě nejenom já, sledovala ve vašem vystoupení v pořadu Události a komentáře v úterý v České televizi. Děkuji, pane vicepremiére, za vaše konkrétní odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane vicepremiére, máte prostor pro odpověď na přednesenou interpelaci paní poslankyně Halíkové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP