(15.00 hodin)

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, omlouvám se kolegovi, zcela jistě za několik málo desítek vteřin dostane prostor, ale já to považuji za skandální, pokud pan ministr je přítomen, a nechci, aby na tyto otázky padly odpovědi v písemné formě, protože si myslím, že jsou natolik aktuální, že si zaslouží okamžité reakce. (Ministr Gandalovič vchází do sálu.) Věřím, že se nám podaří společně procedurálně najít možnost, jak panu Gandalovičovi umožnit, aby odpověděl nám a naším prostřednictvím celé české veřejnosti na důležité otázky týkající se Lesů České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane kolego, já vaši výtku částečně sdílím, ovšem nevím, jak se s tím vypořádat procedurálně. Můžu se s tím vypořádat pouze tak, že vzhledem k tomu, že je 15 hodin a před námi je ještě 18 interpelujících, odhadem, lze předpokládat, že všech 18 zbylých interpelací bude řádně v čase moci být předneseno a bude na ně moci být odpovězeno. Takže jestli budete souhlasit s mým postupem, který je poněkud nestandardní, ještě než dám slovo panu poslanci Dědičovi, požádám pana ministra Gandaloviče, aby vám odpověděl na vaši interpelaci, pane poslanče. Promiňte mi tento postup, v jiném případě bych si ho nedovolila uplatnit.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, já bych se vám chtěl nejdřív hluboce omluvit za svůj pozdní příchod. S tou změnou času interpelací na ministry jsem počítal, byl jsem informován, pouze jsem nevěděl, že přijdu hned jako první na řadu. Takže jsem skutečně byl ve spletitých chodbách naší Sněmovny.

Situace v Lesích České republiky se v minulých dnech skutečně zkomplikovala tím, že pan generální ředitel Holický mě požádal, abych jej z osobních důvodů uvolnil. Já jsem tomuto přání samozřejmě vyhověl a řízením podniku jsem pověřil dosavadního výrobně-technického ředitele, zkušeného lesáka pana Ing. Dolejského. Musím říci, že jsem si vědom toho, že ta personální situace je tímto opět komplikovaná a že Lesy České republiky potřebují ředitele, který bude schopen vést tuto firmu, v nějakém rozumném časovém období. Takového člověka samozřejmě teď právě začínám hledat ve spolupráci s profesionální personální agenturou. Právě v této chvíli finalizujeme podmínky výběrového řízení a předpokládám, že by výběrové řízení mělo být vyhlášeno buď ještě zítra, nebo začátkem příštího týdne. Chceme udělat vše pro to, aby nový generální ředitel mohl nastoupit k 1. 1. příštího roku.

Rád bych ovšem zdůraznil, že na důležité úkoly, které firma plní, nemá tato situace žádný vliv. Jak už jsem zmínil, Ing. Dolejský je zkušeným pracovníkem, byl členem užšího vedení, to znamená že je zajištěna kontinuita všech úkolů, které probíhají.

Nejdůležitějším úkolem je pochopitelně průběh výběrových řízení na komplexní těžební a pěstební zakázky na období let 2008-2010. Toto výběrové řízení se koná podle zákona 137 a je v současné době v takové fázi, že výběrové komise vyhodnocují jednotlivé nabídky. Jinými slovy, na výběrové řízení v této etapě vedení podniku nemá už vlastně ze zákona žádný vliv. Výběrové řízení v současné chvíli je plně v rukou výběrových komisí. Pokud jsem informován, u některých smluvně územních jednotek byla již sdělena uchazečům pořadí jejich nabídek, u jiných smluvně územních jednotek probíhá ještě ověřování některých detailů v nabídkách uchazečů. Takže znovu opakuji - na průběh veřejného zadávání lesnických prací na léta 2008-2010 to nemá žádný vliv.

Chtěl bych se vrátit ještě k tomu období, kdy jsme s panem dnes již bývalým ředitelem Holickým byli v obtížné situaci po hurikánu Kyrill. Víte, že v Lesích České republiky byly způsobeny největší škody na lesních majetcích, asi 3,5 milionu kubíků lesní hmoty spadlo v jihozápadních Čechách, a úkolem pana ředitele Holického a celého toho nového týmu, který nastoupil začátkem tohoto roku, bylo řešit kalamitu a především zajistit to, aby dřevní hmota byla odstraněna z lesa a aby se minimalizovalo nebezpečí rozšíření kůrovce. Musím říci, že toto se podařilo a v tomto smyslu vedení pana Holického splnilo svůj úkol.

Udělám vše pro to, aby situace ve firmě se stabilizovala co nejdříve, budu tuto situaci konzultovat se zemědělským výborem i s podvýborem pro lesní a vodní hospodářství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Hašek přednese svoji doplňující otázku. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji za vstřícnost z hlediska procedury.

Pane ministře, dvě konstatování a doplňující otázka. Za prvé jsem rád, že jste vyslyšel výzvy jistěže nejen opozice a místo generálního ředitele bude obsazeno jistě transparentním výběrovým řízením. Za druhé, co se týká tendrů pro podnik na roky 2008-2010, věřím, že ty tendry doběhnou v pořádku podle zákona. Podle mého názoru bylo velmi nešťastné odvolat generálního ředitele uprostřed toho procesu posuzování, ale je to vaše pravomoc a nesete plnou odpovědnost za budoucí vývoj v této oblasti. A konečně ke třetí věci a ke Kyrillovi - hovoříte o tom, jak je zpracováno dříví. Já mám z některých regionů informace, že díky pokynu, že některé věci musí řešit takzvaná Lesní Hradecká nebo Hradecká lesní, tak v některých regionech ještě dochází k tomu, že není všechno dřevo prodáno, leží v lese a ta cena se snižuje. Čili doufám, že zasáhnete, reakce bude rychlá.

Ale poslední dotaz: Jak se zalesněním, pane ministře? Ptal jsem se na to, jak bude zajištěno postupné zalesnění ploch postižených Kyrillem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, máte prostor dvě minuty pro odpověď na doplňující otázku.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Zalesňovací práce a pěstební činnost probíhá přesně podle projektů, které byly podkladem pro výběrová řízení. Již v tomto roce byly vypsány pěstební práce v režimu takzvaných malých zakázek, to znamená že pěstební a zalesňovací činnost už probíhá v tomto roce. V příštím roce potom budou tyto práce součástí zakázek, které jsou v současné chvíli soutěženy. Tradicí Lesů České republiky je, že zalesňují ve větším objemu a v příznivější skladbě, než je k tomu váže lesní zákon a lesní hospodářské plány.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Nyní přednese svoji interpelaci pan poslanec František Dědič. Interpelovaným ministrem je pan ministr Martin Říman, předmětem interpelace je CzechInvest - implementace evropských peněz. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Dědič: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi položit otázku na pana ministra průmyslu a obchodu týkající se zase evropského financování, a to proč Ministerstvo průmyslu a obchodu nabídlo Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, že CzechInvest převezme část operačních programů, v rámci kterých se budou čerpat peníze z Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, máte prostor pro odpověď.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ono to tak asi bude, že otázky evropských fondů budou stále častěji předmětem zájmu, protože je to podruhé a zřejmě naposled, co Česká republika bude mít možnost čerpat poměrně značné peníze z evropských fondů. Když jsem tady v té předchozí interpelaci hovořil o tom našem starém programu - tedy "našem", Ministerstva průmyslu a obchodu, Průmysl a podnikání, tak jsem říkal, že v něm je z Evropy alokováno necelých 10 miliard Kč. Teď na to nové plánovací období, které skončí v roce 2013, je to téměř 100 miliard Kč, to je desetkrát tolik. Takže je logické, že zájem o tuto problematiku bude značný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP