(19.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám velmi děkuji, pane kolego, a prosím o slovo pana poslance Jana Schwippela.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych úvodem uvítal ta slova pana ministra, která se týkala diskuse o budoucí velké změně nebo velké novele tohoto zákona. Rád se jí zúčastním, ale přesto si myslím, že i tato novela stojí za diskusi, a dovolím si říct i důvody, proč podle mého názoru stojí za debatu.

Za prvé je to možná úzká změna, ale není zas tak úzká, aby neovlivnila možné změny tohoto zákona v budoucnosti. Za druhé, pan ministr sám zde zmínil možnost, že nějaký ten komplexnější budoucí zákon nakonec nebude přijat, a proto samozřejmě musíme i této novele věnovat náležitou pozornost. A za třetí, jestliže zde bylo řečeno, že tato novela je úzkou novelou, pak si lze položit otázku, zda nelze předložit nějakou užší novelu.

Já vidím na tom návrhu takové čtyři problematické body a dovolte mi, abych je stručně zmínil. Ten první, ten už tady byl uveden, a to je skutečnost, že mezi kritéria, od nichž se bude odvíjet rozpočtové určení daní, je zahrnut i katastr obce. Jestliže se uvádí v předkládací zprávě, že toto kritérium zohledňuje např. kilometry spravovaných silnic, pak se ptám, proč tedy nebylo použito toto kritérium, nebo - ta otázka je jednoduchá - proč bylo použito zrovna toto kritérium, které některé kraje znevýhodňuje. A mezi nimi je i můj kraj, tedy Středočeský kraj. Pokud se podíváme na to, jaká je průměrná výměra obce, potom dva kraje, Vysočina a Středočeský kraj, jsou z tohoto pohledu znevýhodněny a není to pouze z těch důvodů, o kterých se mluví v předkládací zprávě, to znamená že je tam nižší hustota osídlení, ale prostě proto, že z historických důvodů je tam větší fragmentace osídlení. Proto to kritérium katastru obce považuji za problematické. (V sále je velký hluk.)

Druhá věc, která se mi zdá diskutabilní, je skutečnost, že výsledný výtěžek na jednoho obyvatele podle počtu obyvatel je charakterizován onou U-křivkou. To znamená pro malé obce je vyšší, pak klesá, dosahuje minima a opět pro větší obce roste. Čili moje otázka zní, a já na ni nemám odpověď, ale chtěl bych mít na ni odpověď, zda takováto U-křivka v sobě implicitně nezakládá motivaci k fragmentaci obcí. Já to nevím, ale přál bych si mít podklady takové, které by tuto domněnku vyvrátily.

A konečně třetí poznámka, poslední, zní, zda -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče. Já vím, že už je pozdní hodina, všichni doufáme, že to projednávání brzy skončí, přesto vás všechny prosím, abychom ještě těch pár minut, které jsou před námi, věnovali řečníkům, kteří se řádně přihlásili. Děkuji.

 

Poslanec Jan Schwippel: A konečně třetí otázka, a ta je myslím ta nejdůležitější, zda existuje nějaké řešení, které splní deklarované čtyři priority a přitom bude řešením lepším, tedy zda existuje řešení, které za prvé zvýší zdroje pro malé obce, za druhé ponechá stranou ta čtyři největší města - Prahu, Plzeň, Brno a Ostravu, za třetí, které zajistí, že ten fiktivní pokles příjmů nebude u žádné obce vyšší než 1 %, a zda existuje řešení, které splní tyto podmínky, jiné než to předložené. Já tvrdím, že ano.

Já jsem jedno takové řešení spočítal a toto řešení spočívá v tom, že nebude zahrnut mezi ta kritéria zmiňovaný problematický katastr obcí, a pokud vyjdu z návrhu Ministerstva financí, pak jsem přesvědčen, že je možno spočítat takové řešení, které bude u těch vyšších obcí mít podobné výsledky a u těch nižších obcí bude znamenat dostatečné navýšení jejich prostředků, a zároveň se na té křivce neobjeví ona zmiňovaná U-křivka. Já tedy tvrdím, že existuje lepší řešení, a to, co bych si přál, je, aby v budoucnu bylo předloženo nikoli pouze jedno jediné řešení, ale aby byly předloženy alespoň dvě varianty, tyto varianty byly vyčísleny, abychom tyto podklady obdrželi, a to nikoli pouze v podobě nějaké obecné křivky, ale pro všechny obce v České republice a na jejich základě abychom se mohli kvalifikovaně a zodpovědně rozhodnout.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Schwippelovi. A posledním přihlášeným je poslanec Petr Wolf.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já si také nechám po vzoru pana kolegy svoje poznámky potom na výbor, nicméně bych chtěl říct, že tato novelka si určitě zasluhuje diskusi. Chtěl bych jen v odrážkách.

Podporuji zkrácenou lhůtu pana poslance Martínka. Myslím si, že 4,6 mld. je třeba hodnotit kladně, nebo pozitivně, nicméně si myslím, že to není dostatečné. Za další, zastavení růstu příjmů velkých měst jako Ostrava, protože jsem z toho kraje, považuji za špatné, poněvadž především stahují řadu pracovníků z vesnic a dochází k dalšímu rozšiřování, což nebude možné - výstavba infrastruktury atd. Jelikož dochází k přesunu daní z přímých do nepřímých, schází mi dále v návrhu zpracování zařazení spotřebních a ekologických daní do systému daní sdílených. V poslaneckém návrhu poslanců ČSSD z poloviny t. r. se to uvádělo. Věřím, že toto se promítne do případného pozměňovacího návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak, končím rozpravu a je před námi hlasování o dvou návrzích. Prvním z těchto návrhů je přikázání, druhý je zkrácení lhůty.

Budeme se tedy zabývat nejprve návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Martínek má slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Paní místopředsedkyně, doposud se vždycky tento návrh probíral ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a byl vděčný za tento návrh zákona. Proto prosím, aby se projednal i v tomto výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže i v tomto výboru. Další návrh prosím? Není.

Je zde návrh na odhlášení, takže já vás odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali. Budeme nejprve hlasovat o přikázání návrhu výboru rozpočtovému, tak jak navrhl organizační výbor. (Připomínky ze sálu.) Jste přihlášeni? Já vás odhlásím ještě jednou. I když jsem vás předtím odhlásila, tak se… (Námitky v sále.) Nefunguje to.

 

První hlasování o přikázání výboru rozpočtovému.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 45. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45 přítomno 137, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhé hlasování je o přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 46. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 přítomno 138, pro 122, proti 6. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP