(15.50 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Já za to slovo děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, moje nejhlubší přesvědčení bylo, že pan zpravodaj Bohuslav Sobotka může dávat najevo postoje zpravodaje a doporučení k hlasování, i když jako poslanec Bohuslav Sobotka nehlasuje, ale bylo to jeho rozhodnutí a koneckonců nechtěl jsem celou proceduru zdržovat, tak jsem tuto připomínku neuplatnil. Ale k tomu nechci.

Rád bych završil ten proces, který klub KSČM zvolil přístupem k takzvané reformě veřejných financí návrhem onoho jiného návrhu usnesení Poslanecké sněmovny, a to tím, že navzdory našemu poměrně malému počtu, navzdory tomu, že šlo o záležitost velmi málo nadějnou, klub KSČM se rozhodl vstupovat aktivně do celého dění a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí hájit zájmy většiny občanů České republiky, o kterých si myslíme, že tato takzvaná reforma poškozuje jejich zájmy.

(Poslanci ČSSD přicházejí do sálu.)

Proto jsme přistoupili aktivně k tomu, že jsme nabídli naši alternativu, naše přístupy, naše případné návrhy toho řešení. Proto jsme také koneckonců podporovali návrhy pana kolegy Hovorky, navzdory tomu, že je z koaličního tábora, protože prostě prospívaly občanům.

V současné chvíli jsem poslaneckým klubem KSČM zmocněn prohlásit, že trváme na svém přesvědčení, že tato reforma je špatně, že budeme činit všechny kroky v případě, že v závěrečném hlasování, které proběhne za chvíli, bude ten balík, pardon, batoh schválen, k jeho nápravě, včetně podání k Ústavnímu soudu, včetně připojení se ke krokům dalších, kteří takové případné kroky činit budou. My nerozlišujeme, a na příkladu našeho hlasování k návrhům pana poslance Hovorky to bylo jasné a zřetelné, kdo jaké návrhy podává, ale právě to, jaké ty návrhy jsou, jak slouží nebo škodí občanům České republiky, jak slouží nebo škodí rozvoji a budoucnosti této země.

Za poslanecký klub KSČM prohlašuji, že jsme nikdy ani náhodou, ani stínem neuvažovali o podpoře tohoto batohu, této chobotnice, sahající tu okamžitě, tu perspektivně občanům do kapes a peněženek, a že jej tedy nebudeme podporovat ani v tomto závěrečném hlasování, ani v případě dalších hlasování, pokud bude návrh vrácen ze Senátu.

Děkuji za pozornost. (Poslanci KSČM tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pouze zopakuji, že o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno a je před námi hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, podle sněmovního tisku 222, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

(Během čtení návrhu usnesení se hlásí o slovo poslanec Rath. - Hlasy: Pauza. Předseda klubu ČSSD není v sále.)

 

Poslanec David Rath: Za klub sociální demokracie -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pardon, ještě jsem vám, pane poslanče, nedala slovo.

 

Poslanec David Rath: Se stanoviskem klubu. (Výkřiky v sále s názory pro a proti.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Před závěrečným hlasováním -

 

Poslanec David Rath: Před závěrečným hlasováním se stanoviskem klubu chceme pauzu deset minut. (Názory pro a proti.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem chápala, že jste si vzali pauzu nebo odešli jste ze sálu, a měli jste tedy příležitost si svá stanoviska během této chvíle vyjasnit.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, nezlobte se. Paní předsedající, co jste chápala nebo nechápala, je druhá věc. (Protesty ze strany poslanců koalice, bušení do lavic, výkřiky na podporu stanoviska poslance Ratha ze strany poslanců ČSSD.) Klub sociální demokracie si normálně bere pauzu deset minut - (Vřava v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já prosím o klid v jednací síni a prosím vás, pane poslanče, abyste respektoval pravidla daná jednacím řádem.

 

Poslanec David Rath: No tak paní předsedající, respektujte především vy ta pravidla. Vy nemáte nám říkat, co jste si myslela. Já tady za klub sociální demokracie žádám o pauzu deseti minut, nic víc, nic méně. Vy podle zaběhlých zvyklostí a demokracie této Sněmovny máte nám dát pauzu deset minut a nekomentovat to, co jste si myslela nebo nemyslela. (Projevy souhlasu a potlesk poslanců ČSSD.) To nás toho prosím -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Kdybyste nepoužil způsobu, který je vám vlastní, tak jsem chtěla říci, že na základě jednacího řádu k tomu, abyste mohl vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu, bych zde musela mít já oznámení od předsedy vašeho poslaneckého klubu o tom, že jej v tuto chvíli zastupujete. Vzhledem k tomu, že toto oznámení nemám, tak jak bývá pravidlem a jak stanovuje jednací řád, zahajuji hlasování pořadové číslo 19 a táži se vás -

 

Poslanec David Rath: Nemáte pravdu, protože předseda klubu tady nebyl -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Odnímám vám slovo, pane poslanče! (Vřava v sále.)

 

Poslanec David Rath: - a já jsem místopředseda klubu! (Vřava v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám odnímám vám slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Chováte se naprosto flagrantním způsobem! Já dávám -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ne. Ne. Ne. Já odnímám slovo panu poslanci -

 

Poslanec David Rath: - návrh na odvolání z řízení schůze. (Vřava v sále, pískot, bušení do lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Odnímám slovo panu poslanci Rathovi, samozřejmě že zpestřil tento moment. Prosím o klid ve všech částech jednací síně, a to jak na galerii, tak v dolních prostorách.

O slovo se řádně přihlásil předseda poslaneckého klubu Michal Hašek, po něm je přihlášen předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Poslanec Michal Hašek: (Během předchozí debaty se jmenovaný vrátil do sálu.) Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, samozřejmě, že základem práce ve Sněmovně je úcta k právu. Všichni jsme slibovali na Ústavu České republiky, že ji budeme dodržovat a stejně tak budeme dodržovat zákon. Paní místopředsedkyně Němcová je poslankyní a místopředsedkyní Sněmovny s letitou praxí. Dobře zná jednací řád Poslanecké sněmovny a ví, že podle § 77 odst. 7 jednacího řádu Poslanecké sněmovny v době nepřítomnosti předsedy jej zastupují místopředsedové poslaneckého klubu.

Není potřeba žádný zvláštní právní akt, ústní či písemný, k tomu, aby kdokoli z místopředsedů našeho poslaneckého klubu v době mé nepřítomnosti v sále, vážená paní předsedající, nemohl vystoupit a vznést požadavek, jako vznesl dr. Rath, na přestávku na jednání klubu. Hrubým způsobem jste porušila jednací řád Poslanecké sněmovny. Promiňte, ale formálně dávám návrh na to, abyste byla vystřídána při řízení Poslanecké sněmovny. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu rozhodneme bez diskuse, a to v hlasování pořadové číslo 19, které zahajuji. Táži se, kdo souhlasí s námitkou se způsobem řízení schůze. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 19, z přítomných 199 pro 86, proti 99. Námitka přijata nebyla.

 

Dávám slovo předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, nepochybně úcta k právu je základním prvkem, který je zde potřeba ctít. Já jsem přesvědčen, že jste ho ctila a nedala jste panu místopředsedovi Rathovi slovo.

Ale ještě jedna věc je tady podle mě velmi důležitá, a to je úcta k základní slušnosti, kterou podle mě pan poslanec Rath zásadním a flagrantním způsobem chování k vám porušil. Já ho prosím, aby se vám omluvil. Činím to tak za celou Sněmovnu. Děkuji. (Poslanci koalice tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já děkuji vám, pane předsedo. Dovolím si navrhnout, abychom pokračovali v jednání schůze Poslanecké sněmovny.

 

Jak jsem už oznámila, bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích a je před námi hlasování závěrečné. Přednesla jsem také návrh usnesení, a proto je před námi hlasování s pořadovým číslem 20, které zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak bylo Poslanecké sněmovně předneseno. Kdo je pro?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Naprosto zásadní souhlas. (Veselost.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 20, přítomno 200, pro 102, proti 98. Konstatuji… (Dlouhotrvající potlesk koaličních poslanců.) Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tolik k tomu, abychom dokončili řádně tento bod a také řádně 18. schůzi Poslanecké sněmovny. Zároveň bych vás chtěla upozornit na to, že po skončení této 18. schůze bude následovat nyní 20minutová přestávka na nastavení… (Vzrušená atmosféra v sále - námitky.)

Ale promiňte tedy, ta námitka přichází poté, kdy jsem ukončila jak bod, tak schůzi. (Protesty z řad opozice.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP