(10.20 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené torzo vlády - myslím si, že i tento přístup ukazuje, jak tato vláda pohrdá touto Poslaneckou sněmovnou. A ačkoliv vede mnohdy řeči o tom, jak komunikuje, a musím říct, že když např. naposledy jsem poslouchal paní ministryni Stehlíkovou, jak hovoří o tom, jak komunikuje ohledně zákona proti diskriminaci s opozicí, tak jsem byl překvapen, protože zatím, pokud jsem si ověřil mezi svými kolegy a kolegyněmi, tak žádná taková diskuse nebyla. Tato vláda nejenom že má mezi sebou korupčníky a je vládou korupce, tak tato vláda navíc ještě lže! Obelhává veřejnost o tom, jak diskutuje, jak vede dialog s opozicí, a přitom ve skutečnosti to není pravda. Je si vědoma svých 102 hlasů, které tady má, a předvádí velké divadlo. Tím divadlem samozřejmě je i slavně ohlášená frakce, či co to bude, Vlasty Tlustého, který jenom vyvolává jakýsi pocit vnitřní opozice uvnitř vládní koalice. Ta si stačí sama, tak opozici ani nepotřebuje, ta si vytváří vlastní opozici uvnitř vládní koalice.

Nakonec je docela zajímavé sledovat i přístup, a tady asi by to bylo dobré zdůraznit, koaličních partnerů ODS, protože bez zelených a bez KDU by tato vláda nikdy nemohla vládnout a nemohla by realizovat modrý program ODS, na nějž jsme upozorňovali už ve volebním období v rámci akce ODS minus. Myslím si, že kdokoliv si najde na našich stránkách, o čem hovořila sociální demokracie, co nastane, až nastoupí vláda Mirka Topolánka, až nastoupí tato vláda hvězdné pěchoty Mirka Topolánka, tak si tam přečtou, že tato vláda realizuje to, co se snažila ODS před volbami zatajit. A souputníci KDU a zelení jenom poslušně jako ratlíci poskakují kolem Mirka Topolánka a naplňují programové prohlášení ODS.

Kde jsou ty sliby, kdy zelení velmi silně prohlašovali, včetně KDU-ČSL, že nikdy nepodpoří rovnou daň? Dneska ji klidně podporují za jakési torzo tzv. ekologické daně, která nakonec bude mít sociální dopady v miliardách korun, které zaplatí lidé potřební, rodiny s dětmi, poctivě pracující, důchodci, zdravotně postižení a v konečné fázi i ty ekologické skupiny, které podporovaly kdysi zelené. (Potlesk poslanců ČSSD.)

To, že tato vláda lže a obelhává, se ukazuje v posledním prohlášení, kdy vlastně nakonec i ministr Kalousek, a chtěl bych zdůraznit, že lidovci byli pevnou součástí minulé vlády a podíleli se vlastně např. na zavedení příspěvku pro prvňáčky, a docela myslím, že ho i podporovali, tak dneska dva nezávislí poslanci slavně prosadili, že oni dneska ušetří našim rodinám s dětmi 80 mil. tím, že tento příspěvek pro prvňáčky je dobrý, ale tato údajně liberální a pravicová vláda říká: My nevěříme občanům, my nevěříme těm rodičům dětí. My to dáme školám a školy to budou potom dávat dětem ve formě pastelek, cviček apod. Já myslím, že opět je to jedna z velkých lží, ale poslanci Melčák a Pohanka mají důvod, proč potom podpořit tuto ekonomickou reformu za 80 mil., které údajně získalo školství. Na druhé straně vidíme, že je tím pouze vyfutrováno velké omezení financí, které připravuje tato vláda pro školství. Nakonec se ukazuje, že trend narůstání počtu studentů na středních, vysokých školách bude zastaven právě díky tomu, že tato vláda v zájmu 20 % nejbohatších, kterým ušetří na daních, obere nejenom, tak jak už jsem uvedl, poctivě pracující, ty, kteří poctivě pečují o rodiny, kterým tato vláda nevěří a nevěří jednotlivým občanům v tom, že dokáží naložit se svými příjmy, tak stejně tak obere naše studenty a nakonec možná zavede i to školné, které jak zelení, tak lidovci říkali - i když u lidovců si nejsem zcela jist, protože oni vždycky říkají něco jiného a pak něco jiného dělají - že nakonec i to školné bude zavedeno.

Tato vláda hvězdné pěchoty Mirka Topolánka samozřejmě těmito drobnými podvody a drobnými ústupky takzvaně nakonec prosadí své reformy, které navrhuje, nakonec dokáže prosadit, podpořit si a získat si svých 20 % voličů, nejbohatších skupin v ČR, kteří si myslím, že na tom nejvíce vydělají, a v konečné fázi zúčtování samozřejmě jednou přijde. Proto tato vláda nemá důvěru sociální demokracie, protože je to vláda založená na podpoře pouze těch nejbohatších, vláda, která ohrožuje sociální smír v ČR, vláda, která je schopna v této zemi vyvolat sociální nesmír, stávky, demonstrace, vláda, která se propůjčila k tomu, že bude šetřit na rodinách s dětmi, že obere důchodce, a nakonec v konečné fázi na to doplatí i lidé se zdravotním postižením. A to už vůbec nehovořím o tom, že místo toho, aby řešila zaměstnanost, aby využila výhodného trendu, který nastartovala sociální demokracie, kdy už třetím rokem klesá nezaměstnanost a blíží se v podstatě plné zaměstnanosti, tak v této chvíli místo toho, aby podpořila programy zaměstnanosti, tak prostě už chystá, že sebere podporu všem lidem bez ohledu na to, jestli jsou zdravotně postižení, lidé nad 50 let, jestli jsou to maminky s malými dětmi, jestli jsou to lidé skutečně nemocní apod., tak prostě každý, kdo je déle než rok nezaměstnaný, je povaleč a nefachčenko a je potřeba jej vyřadit ze systému, je potřeba jej dostat pod most. Rodiny s dětmi budou dostávat, tak jak oznámil pan ministr Nečas, 7600 a s tím ať vyžijí. Možná že budou už rezervována místa pod mosty a možná že tato vláda zavede zvláštní program. Pan Čunek možná konečně na to najde čas jako místopředseda vlády, až konečně bude osvobozen, což se dá očekávat. Myslím si, že Mirek Topolánek a jeho vláda hvězdné pěchoty pro dělá maximum, protože s místopředsedou Čunkem stojí a padá. Já bych byl rád, kdyby padla! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále v rozpravě vystoupí pan poslanec Hamáček, připraví se pan poslanec Bublan. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jednáme zde dnes o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Mirka Topolánka, a to z důvodu, který je obzvláště závažný: Místopředseda této vlády pan Jiří Čunek setrvává ve funkci přes řadu faktů, které by ho dávno měly vést k vlastnímu rozhodnutí odstoupit. Přesto tu dnes sedíme a jednáme o něm, protože jedna věc je zjevná. Stejně jako je řetěz pevný jenom tolik, jak pevný je jeho nejslabší článek, stejně tak vláda je důvěryhodná pouze tolik, jaké vážnosti se těší její nejméně vážený člen.

Za sociální demokracii musím říct jedno - naše důvěra v pana Čunka je nulová. Tato vláda má, jak všichni víme, podporu koalice složené ze čtyř subjektů. Jsou to, obrazně řečeno, zavedené strany ODS a KDU-ČSL. Od nich nic neočekáváme, nic kromě bezmezné stranické loajality. Pak je tu dvoučlenná pseudostrana pánů Melčáka a Pohanky. Jejich osud je naprosto spojen s osudem této vlády, oni budou vždy loajální až do hořkého konce této vlády, a to si připomeňme, vlády, která vznikla právě na základě jejich nečestného jednání. V tomto výčtu zbývá ještě jedna strana. Obracím se proto na ty, kteří svou kampaň založili na několika lákavých a pěkných vizích. Přišli s tím, že přinášejí do politiky rozum, čest, s podporou bývalého prezidenta Havla dokonce pravdu a lásku. Hovořím k šesti poslancům Strany zelených.

Váš předseda několikrát hrozil, že nelze držet vládu s místopředsedou Čunkem při životě, kladl ultimativní požadavky, požadoval řešení do týdne. Od té doby uplynuly nejenom týdny, ale dokonce měsíce, a vaše strana stále nedělá nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP