(9.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Ptám se: proč bychom nemohli mít korektní a aktivní politické a zejména obchodní vztahy se zeměmi mimo EU a USA? Nechápu to.

Pokud jde o konkrétní plod našeho údajného - myslím tím sociální demokracii - údajného proevropského hujerství, já bych řekl spíše naší promyšlené politiky v EU ve druhé polovině roku 2005. Za britského předsednictví EU jsme dokázali dohodnout nejvyšší dotace na obyvatele v rámci celé EU na léta 2007 až 2013. Co jste dokázali vy, vládo Mirka Topolánka? Promarnit rok nevyčerpáním peněz z evropských fondů. To jste dokázali! Dnes už téměř s jistotou můžeme tvrdit, že Česká republika v roce 2007 bude nejspíše čistým plátcem. Opravdu skvělý výsledek!

Vláda Mirka Topolánka žije již pátý měsíc svůj podivný a neužitečný život. Její činnost vede k rozdělení země na privilegovanou a neprivilegovanou část občanů, k velkému sociálnímu pnutí. Prostě tato vláda neumí vládnout. Je plná skandálů, vulgarity, ale také tmářství. A ještě má svého prvního vicepremiéra. Jak špatně tato vláda začala, tak špatně také skončí. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji rozpravu, do které se písemně přihlásili tito poslanci: pan poslanec Urban, Zaorálek, Filip, Rath, Sobotka, Škromach, Hamáček, Bublan, Martínek, Křeček, Tejc, a jako poslední pan poslanec Hašek.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Urbanovi. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, vážené paní kolegyně poslankyně, vážení kolegové, dobrý den.

Každá rozumná vláda má mít strategii, jak rozvíjet svou zemi, jak zajistit její prosperitu, jak zajistit růst životní úrovně pro občany. Je to tak v zemích, které si často berete za příklad, jako je Irsko, Velká Británie, Německo, Kanada, mohl bych tak jmenovat velmi mnoho dalších vyspělých zemí. Česká vláda ale žádnou vizi nemá. Nemá hospodářskou strategii, česká vláda se o to ani nesnaží. Česká vláda neřekla, zda platí strategie, na které se podílel dnešní viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn, neřekla, zda je to dobře, špatně, jestli to vyžaduje nějaké korekce. Z toho usuzuji, že se o žádnou hospodářskou strategii nesnaží, že ji to snad ani nezajímá. Místo toho - i když se ekonomice nesmírně daří, průmysl roste dvojciferně, stavebnictví rovněž, zahraniční obchod se dostal do přebytku a historických čísel, tedy mnohem více zboží vyvezeme než dovezeme, produktivita práce roste mnohem rychleji než reálné mzdy, investice v České republice jsou na velmi vynikajících objemech, nezaměstnanost je na historických minimech - místo toho slyšíme podivné výroky, že je to špatně, že roste průmysl, že to je špatně, že tady máme taková čísla.

Jsou tu i zcela evidentní manažerské chyby. Vzpomeňme na rozpuštěný CzechInvest, který je bolavým místem pro všechny ekonomy v České republice, vzpomeňme na špatně vyjednané emisní povolenky v Bruselu, vzpomeňme na zavedení komoditní burzy na prodej elektrické energie, které bude znamenat skokový nárůst od 1. 1. v roce 2008, protože je logické, jestliže je něčeho málo a chci to prodávat na burze, nemohu očekávat, že to bude stát méně. Když je něčeho málo, bude to stát, bohužel, více.

Zatím ekonomika běží setrvačností. Když jsme předávali štafetu vám, byla tu nebývalá konkurenceschopnost české ekonomiky, vynikající kondice. Neříkám to jen já. Včera jsem velmi pečlivě poslouchal ministra financí Miroslava Kalouska, který při hodnocení státního závěrečného účtu za rok 2006 všechna data, která jsem uváděl, uvedl tady rovněž. Jsou to fakta. Ekonomika je dobře nastartována, ale každý ví, že to tempo se může velice rychle ztratit. Už to tady totiž bylo. Stačí si vzpomenout na druhou polovinu devadesátých let.

Vláda nemá koncepce v podstatě v žádné oblasti. Jsem přesvědčen, že bez nich to nemůže dobře fungovat. Už tady bylo řečeno, že strukturální fondy, tedy čerpání bruselských peněz, nelze hodnotit zrovna pozitivně. Když se podívám na podporu zahraničního obchodu, tedy na ekonomickou diplomacii, ta se spíše hroutí než kultivuje. Energetická koncepce - to je úplná tragédie. Já jsem se dodnes nedozvěděl, jestli platí stávající energetická koncepce -státní -, nebo platí programové prohlášení vlády, které je v diametrálním rozporu s touto energetickou koncepcí. A všichni jakoby mlčí, je to taková špatná hra s nevyčíslitelnými dopady. Myslím si, že pro budoucnost a konkurenceschopnost této země je to minimálně stejně důležité jako reformy veřejných financí.

Není tady žádná strategie pro přijetí eura. Přátelé, firemní sféra vám odezírá z očí, kdy že to má být. Je to přece pro ni nesmírně důležité. Reforma je pro firmy jen velký zmatek.

Velehrubá mzda - to je experiment, který nemá obdoby, těžko mu může někdo rozumět, kromě možná ministra financí.

Daň z příjmu právnických osob - jaké vlastně bude efektivní zdanění? Vy tady opticky snižujete sazby, ale přitom nikdo dodneška přesně neví, jaké budou odpočitatelné položky. Jaká bude ta efektivní daň?

Daň z příjmů fyzických osob - no to skutečně nemá obdoby v žádné z ekonomicky vyspělejších zemí světa. Taková analogie neexistuje.

Zjednodušení daňového systému - to si děláte legraci ze všech podnikatelů.

Chybí veřejná analýza České národní banky, jaké budou dopady do ekonomiky České republiky. Vím, že Česká národní banka určitě svou vnitřní analýzu má, protože tiše a plíživě již zvyšuje úrokové sazby, a pravděpodobně na základě vaší reformy bude zvyšovat úrokové sazby i nadále. Dokonce to takovým jemným způsobem naznačuje. Co můžeme čekat? Můžeme čekat vyšší inflaci než prognózovanou. Od toho se budou pravděpodobně odvíjet vyšší úrokové sazby. Co to znamená? To je přece přímý direkt do firemní sféry, do hospodaření firem.

O hypotékách pro lidi ani nemluvím. Každý ví, že v ekonomice je také nesmírně důležité očekávání budoucích časů. Je zřejmé, co očekávají domácnosti. Očekávají, že bude hůř. Čili můžeme očekávat výrazný pokles spotřeby domácností, což je dnes důležitá součást toho, jak dynamicky nám roste hrubý domácí produkt. Jak jinak to nazvat než brutální šlápnutí na brzdu České republiky.

No a co odstraňování limitu, který by mohl uvolnit nějaký potenciální růst v české ekonomice? Mám na mysli špatnou dopravní infrastrukturu, mám na mysli nedostatek kvalifikovaných pracovníků, mám na mysli profesionální obhajobu zájmů českých podniků v EU. O těchto tématech od vlády neslyším téměř nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP