(17.30 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout vážené Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky o vypracování analýzy bezpečnostních hrozeb a z nich vyplývajících rizik pro Českou republiku z hlediska možného ohrožení země balistickými raketami.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zároveň žádá vládu České republiky o zhodnocení technických možností Armády České republiky, jak se těmto rizikům bránit či je omezit.

Termín pro předložení analýzy do Poslanecké sněmovny je 31. srpen 2007.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím pana poslance Václava Exnera, který byl také přihlášen do podrobné rozpravy. Poté registruji přihlášku paní poslankyně Konečné a pana poslance Hamáčka. Pan poslanec Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych se poněkud podrobněji vyjádřit k návrhu, který za klub KSČM přednesl pan předseda Pavel Kováčik a se kterým se samozřejmě zcela ztotožňuji.

Za prvé bych chtěl konstatovat, že v obecné rozpravě bylo řečeno mnoho, co vyžadovalo odpověď ze strany vlády. Jenom stručně zrekapituluji body, na které neodpověděl pan místopředseda vlády ani v závěrečném slově, ani ve svém vystoupení, které měl ke konci obecné rozpravy:

1. První otázka, kterou jsem přednesl, se týkala pobytu vojsk na našem území v době, kdy zde provádějí různé vojenské činnosti, jako rekognoskaci terénu, vrty apod.

2. Neodpověděl na otázku, která se týkala toho, na jakou dobu trvání, případně s jakou výpovědní podmínkou mají být příslušné smlouvy o umístění radarové základny na území České republiky stanoveny.

3. Neodpověděl na otázku, jak podrobně si představuje česká vláda participaci Ruské federace na projektu.

4. Neodpověděl na otázky týkající se skutečných podmínek, které stanovila česká vláda pro případ uzavření smlouvy. Připomínám, že jsem citoval některé části z odpovědi Ministerstva zahraničních věcí České republiky velvyslanectví Spojených států amerických, kde se prakticky žádná podmínka nevyskytuje, kde se vyskytují jen formulace jako "bude usilovat, předpokládá, uvítalo by" apod.

A koneckonců se pan místopředseda vlády Vondra také nevyjádřil k tomu, že jsem rozebral jeho prohlášení, stejné, jaké tentýž den učinil pan předseda vlády Topolánek při jednání v Západočeském kraji, že nic nebylo rozhodnuto, když jsem uváděl konkrétní věci, už obsažené právě v nótě, o které jsem se zmiňoval, kde se jasně mluví o tom, k čemu se česká vláda hlásí a co tedy již pokládá za rozhodnutí z její strany. Také tato tvrzení neopravil.

Chci se zvláště přihlásit k tomu, že vláda České republiky nedbá na mínění občanů v této záležitosti. Znovu musím zopakovat, že se chová takovým způsobem, že občanům říká: My s vámi sice chceme diskutovat, vy nám říkáte, že nesouhlasíte, ale my si děláme stejně co chceme.

Musím také znovu připomenout, že stanovisko převážné většiny občanů a nejrůznějších občanských iniciativ a seskupení vyúsťuje v názor, že nechceme znovu na území České republiky žádné základny. Nechceme tady žádný nový chomout, a v tomto směru se i poslanci za Komunistickou stranu Čech a Moravy jasně přihlásili ke zkušenosti se základnami Sovětské armády v České republice a k tomu, že jsme se už jednou rozhodli, že žádné další vojenské základny na našem území nechceme.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další přihlášenou do podrobné rozpravy - opakuji, že jsme v podrobné rozpravě - je paní poslankyně Kateřina Konečná. Po ní registruji přihlášku pana poslance Jiřího Paroubka.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych také přednesla návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby návrhy smluv týkající se jednání mezi Českou republikou a USA ve věci umístění protiraketové obrany USA na území České republiky před zaujetím konečného stanoviska předložila k předběžnému projednání Poslanecké sněmovně, nejméně výboru pro obranu a zahraničnímu výboru.

Tímto usnesením chci docílit toho, o čem tady mluvil pan místopředseda vlády Vondra, a to že některé smlouvy již jsou uzavírány. Myslím si, že bychom o nich měli být informováni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím nyní dalšího přihlášeného, pana poslance Jiřího Paroubka. Zároveň žádám všechny, kteří přečetli své návrhy na usnesení, aby mi je sem předložili v písemné podobě, abychom je měli k dispozici pro další hlasování.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, chci vystoupit na podporu návrhu sociální demokracie předneseného Janem Hamáčkem. Navrhuji hlasování o tomto návrhu v celku.

Chtěl bych ještě vysvětlit stanovisko našeho klubu ve věci návrhu Komunistické strany, kdy - jak jsem pochopil - komunisté navrhují ukončit jednání s americkou stranou. Já bych chtěl říci, že pro tento návrh nebude sociální demokracie hlasovat, protože za prvé se jedná o našeho spojence a za druhé, my sice máme rozdílný názor na věc nežli Američané, to znamená na umístění radarové základny na našem území, a chceme zdůraznit také potřebu rozhodnout o eventuálním umístění této radarové základny na českém území v referendu, ale to nicméně neznamená, že není možné jednat o těchto věcech. Myslím si, že nejednat s našimi spojenci by byla velká chyba.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je další přihláška do podrobné rozpravy? Pan kolega Liška se hlásí o slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji vám. Dovolím si udělat další návrh usnesení, a to jakýsi mix z rozhovorů, které se tady ve Sněmovně vedly, a který se nebude tolik lišit od návrhu sociální demokracie:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje v souladu se schválenou bezpečnostní strategií České republiky, že přístup České republiky k zajištění vlastní bezpečnosti je založen na nezpochybnitelné hodnotě kolektivní obrany a kooperativní bezpečnosti v rámci mezinárodních organizací a mnohostranných uskupení.

Za druhé konstatuje, že jednání o případném umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky musí být v souladu se závazky České republiky plynoucími z jejího členství v NATO a se závazkem České republiky podílet se na budování společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie.

Žádá vládu České republiky, aby v souvislosti s jednáním o případném umístění prvků protiraketové obrany USA na území České republiky požadovala prohloubení debaty o bezpečnostních hrozbách na půdě Severoatlantické aliance a Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP