(15.30 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Promiňte, já opravdu už nechci zdržovat, ale pokládám za nezbytné, aby se nemíchaly pojmy v rámci tolerance či netolerance opozice. Je zřejmé, že věci, na které máme různý názor a přistupujeme k nim z různých ideových východisek, že tady vždycky bude probíhat střet opozice-koalice, a je to legitimní.

Různý názor můžeme mít i na státní rozpočet, i ten může být z jiných ideových východisek veden. Takže tam všude opozici samozřejmě přiznávám plné právo hlasovat proti. Ale toto nebylo ideové východisko, to bylo už jenom technické řešení, to bylo vypořádání důsledku našeho společného rozhodnutí, kdy jsme řekli ano, a jakákoliv jiná technická řešení byla jenom horší a dražší.

Kdybyste měli alternativu - můžete mít alternativu k tomu, že si představujete lepší rozpočet, a protože máte alternativu, tak nehlasujete pro tu naši, ale v tomto případě vy jste neměli alternativu, žádnou alternativu! Alternativou k tomuto návrhu byla jenom výrazná škoda pro Českou republiku, a to já myslím, že prostě nesmí veřejnost přehlédnout!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se nikdo nehlásí, končím bod… O slovo se hlásí pan předseda poslaneckého klubu pan poslanec Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, pane předsedo. Tak k této věci už opravdu definitivně naposled. Já chápu určitou nervozitu ve vládním táboře, zvláště v situaci, kdy bylo zveřejněno, kdy preference ODS a sociální demokracie už se liší o pouhá dvě procenta (bouchání do lavic v řadách ODS), nicméně alternativu jste si zvolili vy, dámy a pánové! Vaše alternativa se jmenuje Michal Pohanka a Miloš Melčák. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Pohanka, ale já mu slovo nemohu dát, protože debata není, mohou vystupovat jenom poslanci s přednostním právem a páni ministři. Takže končím bod 60.

 

Zahajuji bod

 

62.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 98/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek, kterého mezi námi vátím, a zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Klas. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 98/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám písemnou přihlášku. Ano, do rozpravy se hlásí pan poslanec Klas. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Dovolte mi, abych v souladu s § 95 odst. 2 jednacího řádu Sněmovny navrhl ve třetí rozpravě gramatickou úpravu, a sice v čl. 1 bodě 1 návrhu zákona slova "u městské části v hlavním městě Praze" nahradit slovy "u městské části hlavního města Prahy". Tuto drobnou jazykovou úpravu navrhuji v zájmu jednotnosti užívání pojmu městská část hlavního města Prahy v textu zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy přihlášku nevidím, rozpravu končím. Ptám se na případná závěrečná slova pana navrhovatele, pana zpravodaje. Pan zpravodaj nechce. Pan navrhovatel? Pane náměstku, chce vystoupit za navrhovatele? Nechcete.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Totéž prosím od pana náměstka. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil s postupem hlasování, který by měl být velice krátký. Padly pouze čtyři pozměňovací návrhy, teď před chvilkou jste slyšeli můj technicko-legislativní. Jinak před sebou máte tisk, ve kterém jsou tři návrhy - pod písmenem A jsou pozměňovací návrhy, které jsou výboru pro obranu z 28. února - A1, A2, a pak je třetí pozměňovací návrh přednesený v rámci druhého čtení zpravodajem pod písmenem B. Jenom upozorňuji na jednu věc: Pokud bychom hlasovali pro přijetí bodu A1, bod B je nehlasovatelný. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. A ptám se, jestli je nějakých námitek proti tomuto postupu. Já si myslím, že tento postup je velice jednoduchý.

Prosím, pane zpravodaji, předkládejte jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjádřete se k nim.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Do úvodu bych chtěl říci, že návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl ve druhém čtení podán, a proto si dovoluji přistoupit k prvnímu pozměňovacímu návrhu - k bodu A1. Stanovisko: nedoporučuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane náměstku, stanovisko? (Nesouhlas.) Stanoviska nesouhlasná, obě shodná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 264 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 23, proti 117. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Přikračujeme k bodu A2, který se týká účinnosti. Doporučuji. (Navrhovatel souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Obě stanoviska kladná. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 265 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 151, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Jan Klas: A konečně poslední pozměňovací návrh pod písmenem B, který napravuje nekvalitně znějící bod A1, který jsme neschválili. Doporučuji. (Navrhovatel také doporučuje.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Obě stanoviska kladná. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 266 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 156, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Klas: A poslední návrh, který jsem přednesl v rámci rozpravy třetího čtení, kde se jedná o již zmiňovanou gramatickou úpravu. Pokud můžu, pane předsedo, zopakuji. (Ano.)

Slova v čl. 1 bodě 1 návrhu zákona "u městské části v hlavním městě Praze" nahradit slovy "u městské části hlavního města Prahy".

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko? (Zpravodaj i navrhovatel doporučují.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 267 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 157, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích?

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, tím jsme vyčerpali veškeré pozměňovací návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o zákonu jako celku. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, podle sněmovního tisku 98, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Prosím o stanoviska. (Zpravodaj i navrhovatel souhlasí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP