(15.10 hodin)

Poslanec Zdeněk Lhota: Dámy a pánové, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem pro a výsledek na sjetině neodpovídá. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 260. Z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro návrh 136, proti 2. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy budeme znovu hlasovat o usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s vládním návrhem zákona o státním dluhovém programu… (Bušení do lavic zprava.)

Já bych poprosil poslance, aby nebušili do stolů, já vás vidím, že se hlásíte o odhlášení, tak bych prosil, abychom se nechovali jak někde v hospodě. Takže já vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, zazvoním, kdo ještě nestačil doběhnout, aby doběhl.

A nyní budeme znovu hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007, podle sněmovního tisku 148."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 261. Z přítomných 164 poslankyň a poslanců pro návrh 82, proti 57. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Ale počkám na kontrolu sjetin. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.)

O slovo se hlásí pan poslanec Benda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, moc se vám omlouvám, ale hlasoval jsem pro, jak jste všichni zřetelně viděli, a mám na sjetině křížek. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 262. Z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro návrh 124, proti 5. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Já vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

A budeme hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007, podle sněmovního tisku 148."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 263. Z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro návrh 85, proti 56. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ještě chvíli počkám, protože dojde ke kontrole hlasovacích listin. Až dojde ke kontrole, o slovo se přihlásil pan ministr Kalousek. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.)

Pánové, je všechno v pořádku? Ano. Je všechno v pořádku. Takže konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Nyní se o slovo přihlásil pan ministr Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za schválení tohoto návrhu zákona, nicméně pokládám za nezbytné, aby veřejnost jasně slyšela, o čem se nyní hlasovalo, co bylo v sázce a jaká rizika hrozila České republice při neschválení tohoto návrhu zákona.

Proto dovolte, abych ještě jednou připomněl, že na podzim roku 2006 Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2007 s deficitem 91,3 mld. korun a uložila vládě, aby vypořádala tento dluh státními dluhopisy ve výši 86,5 mld. korun, což byl právě předložený návrh zákona, a zbývající část rozpočtového schodku aby byla uhrazena zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv. Pro tuto úlohu, pro tento zákon hlasovali poslanci Občanské demokratické strany, Křesťanské demokratické unie-Československé strany lidové, Strany zelených a České strany sociálně demokratické. Následně tedy předložila vláda návrh tohoto zákona.

Pro vaši informaci, Česká republika má v zásadě jenom dvě možnosti, jak pokrýt Poslaneckou sněmovnou schválený deficit. Buď vydáním dlouhodobého dluhopisového programu, který kdyby nebyl schválen, nemáme jinou možnost, než krýt tyto deficity krátkodobými pokladničními poukázkami. To by byla jediná možnost, kterou bychom měli v případě, že by Poslanecká sněmovna neschválila tento návrh zákona.

Důsledek tohoto kroku - krýt to krátkodobými pokladničními poukázkami - je zřejmý a samozřejmě že experti sociální demokracie ho velmi dobře znají. Když jsem tak viděl radostné úsměvy v lavicích bývalých ministrů - pánové, promiňte, smáli jste se riziku, že vydáme v tomto roce naprosto zbytečně několik miliard korun na mnohem vyšší náklady krytí dluhové služby, a to úplně zbytečně, že výrazným způsobem zhoršíme refinanční riziko státu a že výrazným způsobem snížíme důvěryhodnost České republiky na finančním trhu a s největší pravděpodobností bychom tím zhoršili i její rating. Důsledky vašeho přístupu by byly pro Českou republiku a její veřejné rozpočty v podstatě nedozírné. A vy to dobře víte!

Já bych ještě pochopil, kdybyste proti tomuto návrhu hlasovali za předpokladu, že byste nesouhlasili s návrhem zákona o státním rozpočtu a nesouhlasili s tímto vypořádáním dluhu. Ale v okamžiku, kdy jste s tím souhlasili, tak teď jste nedělali nic jiného, než že jste hlasovali podle hesla čím hůře, tím lépe. Vy jste si přáli, aby Česká republika měla zbytečně vyšší náklady! Vy jste si přáli, aby Česká republika šla naprosto zbytečně do mnohem vyšších finančních rizik. Nulová tolerance proti tomu přístupu je úplná sranda. Takové počínání při schvalování státního rozpočtu a následných norem ještě nemělo v této Sněmovně precedens. (Bouřlivý potlesk z pravé strany.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP