(10.00 hodin)
(pokračuje Votava)

Ještě než proběhlo jakékoliv jednání, s americkou stranou oficiální jednání, jednání Bezpečnostní rady státu a samozřejmě jednání se starosty a občany bezprostředně dotčených obcí, tak jednomyslně Rada Plzeňského kraje podpořila výstavbu základny protiraketové obrany v našem regionu. Já bych citoval slova hejtmana. Ten řekl: "Plzeňský kraj od Američanů v minulých letech jenom bral a dlouhodobě se k nim hlásí právě při oslavách osvobození. Proto nebudeme jenom klást věnce, ale je třeba, abychom umožnili postavení této americké radarové základny na našem území." To jsou slova zdůvodnění hejtmana.

Ano, náš vděk určitě za podíl americké armády při osvobození Československa a západočeského regionu, náš vděk jistě za to americké armádě i Američanům patří a já si myslím, že si právě toto právě v těchto dnech s úctou připomínáme. Ale proboha! Toto může být nějaký argument 62 let po skončení druhé světové války pro to, aby se u nás postavila americká raketová základna? Já si myslím že ne.

Jediným z vládní garnitury, kdo vážil cestu do Brd, byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přítomným starostům a občanům sdělil, že radar pokládá za přínosnou věc, neboť zvýší váhu České republiky, protože my jsme malý stát, a musíme si proto také najít místo na mapě světa. To si myslím, že je jistě argumentace hodná ministra zahraničí. V uvozovkách samozřejmě. Na otázku, zda je pro referendum o umístění základny, pak starostům a občanům řekl, že zákonodárci stejně referendum neschválí a že by se ho ani on sám tedy nebál, protože občané jsou dosti rozumní.

Já si myslím, že je třeba znát názor lidí na tuto citlivou záležitost a lidé by také měli mít možnost ten názor vyjádřit v celostátním referendu. Umístění radarové základny se týká nás všech, netýká se jenom obyvatel přilehlých obcí v okruhu radaru, týká se opravdu nás všech, ať se jedná o obyvatele Prahy, protože do Prahy je to řádově několik desítek kilometrů, anebo ať se to týká jakéhokoliv koutu Moravy, protože samozřejmě naše vzdálenosti jsou tak malé, že tato vzdálenost je naprosto zanedbatelná. S vybudováním radarové základny v České republice také podle výzkumu veřejného mínění nesouhlasí 68 % lidí. O radaru by chtělo v referendu, právě v tomto referendu, rozhodnout 77 % občanů a ten počet občanů, kteří by takto chtěli rozhodovat, neustále roste.

Česká strana sociálně demokratická podmiňuje umístění základny právě uspořádáním celostátního referenda. Ať občané České republiky mají možnost vyjádřit se k umístění základny a dejme jim tuto možnost, a my zákonodárci, kteří budeme rozhodovat, rozhodovat v hlasování, přihlédněme k hlasu lidu a výsledku tohoto referenda. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. Nyní vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip.

S faktickou poznámkou se přihlásil - pane místopředsedo, promiňte - pan poslanec Schwippel. Poté s faktickou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi zareagovat na to, co zde řekl pan poslanec Votava o aroganci předsedy vlády. Musím říci, že v tom případě nemá aktuální informace, protože i na stránce Úřadu vlády lze nalézt, že pan premiér je právě dnes na návštěvě Brd, a podle mých informací se v rámci této návštěvy také uskuteční dvě veřejná setkání s občany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Václav Exner s faktickou poznámkou, pak pan poslanec Votava.

Dámy a pánové, vy mě dostáváte do velmi složité situace. My neprojednáváme informaci vlády o stavu vyjednávání o případném umístění radarové základny, ale projednáváme v prvním čtení návrh ústavního zákona. Já rozumím tomu, že je velmi obtížné rozlišit, co se týká prvého a co se týká druhého, ale velmi bych si přál, abyste se o to pokusili, abyste mě nevystavovali do situace, že mě někdo může nařknout z toho, že neřídím schůzi podle jednacího řádu, protože diskuse se rozbíhá k jinému bodu, než je právě projednáván.

S faktickou poznámkou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, s demagogií se tady setkáváme poměrně často, ale myslím si, že všechno má své meze. Jestliže ministr vlády, který je předsedou Legislativní rady vlády, neví, kdo by nesl odpovědnost za rozhodnutí občanů v referendu, potom dovolte, abych mu přečetl článek 2 odstavec 2 Ústavy České republiky, který stanoví, že ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. Vykonává-li lid státní moc, potom samozřejmě za to nese odpovědnost. Také je naprosto zřejmé, že v mnoha zemích od Spojených států amerických po Švýcarsko, kde běžně probíhají referenda, vědí, kdo nese za výsledek referenda odpovědnost. Náš ministr pověřený legislativou to neví.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Votava, potom pan poslanec Dub s faktickou.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Já jenom velice krátce. Pane místopředsedo, já myslím, že mluvíme k věci. Mluvíme o tom, proč je třeba vyhlásit nebo schválit celostátní referendum, aby lidé měli možnost se vyjádřit. Já jsem říkal i důvody proč. Nejenom důvody místních lidí, ale samozřejmě by to mělo zajímat celou českou veřejnost.

K poznámce pana kolegy Schwippela. Myslím, že pan premiér měl dostatek času, aby už dávno zajel mezi občany těch obcí. Já jsem s nimi v kontaktu, vysvětlovali jsme jim náš názor. Ptali jsme se samozřejmě zase na jejich názory. Co se týká dnešní návštěvy pana premiéra, tak to je taková trošku utajovaná návštěva, protože podle mých informací ani řada obcí nevěděla, že vůbec nějaká taková návštěva je.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Dub s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám pane předsedající. Jak vidím, pan poslanec Votava je do věci zasvěcen a já bych se ho chtěl zeptat prostřednictvím pana předsedajícího, za prvé, kde vzal informaci - a já jsem ho dobře poslouchal - že se na našem území bude stavět raketová základna, a pak bych chtěl vysvětlit termín antiradarová základna. Ten také neznám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud pan poslanec Votava chce reagovat faktickou poznámkou, tak může. Pokud ne, tak bude hovořit Vojtěch Filip a po něm pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, páni ministři, paní a pánové, já se vrátím zcela k tématu, a to ze dvou důvodů. Za prvé je potřeba jasně říci a odmítnout část zpravodajské zprávy. Návrh není a nemůže být v rozporu s článkem 43 ústavy. Jedná se o návrh ústavního zákona, tak jak tady bylo citováno jak zástupci předkladatelů, tak i nyní ve faktické poznámce Václavem Exnerem. Vychází tedy z článku 2 odstavec 2 Ústavy České republiky a podobný postup, protože není dlouhou dobu zájem o to, aby tady byl zákon o obecném referendu, a nemůžeme tedy jednotlivá referenda vyhlašovat obyčejným zákonem, musíme se k nim vracet ústavním zákonem. Je to stejný postup, jako byl zvolen při vstupu do Evropské unie. Tedy není a nemůže být v rozporu s článkem 43 a také neexistuje žádná pochybnost o tom, jak vykládat takový návrh zákona, a nemůže být tedy nejasné jeho postavení vůči článkům 110a, resp. článku 111 Ústavy České republiky.

A nyní k vystoupení pana ministra předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody. Musím jasně vzkázat, že návrh je míněn vážně, možná vážněji než kdy jindy. Návrh má plnou legitimitu, protože o této otázce přes interpelace bývalého poslance Václava Franka, přes mou interpelaci v minulém volebním období nikdy nebyla tato otázka nastolena a žádná z politických stran, která je zastoupena v Poslanecké sněmovně, neřešila otázku případného vybudování cizí vojenské základny na území České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP