(10.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Zgarba, připraví se pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vládo, kolegyně a kolegové, myslím si, že poslední vystoupení bylo zrovna jaksi o tom, že jsme schopni míchat hrušky s jablky, či jakékoliv jiné produkty. Prostudoval jsem si předloženou novelu. Předkladatelé nehovoří o potravinářích, nehovoří o zemědělcích. Chtějí kultivovat soutěžní právo v rámci českého obchodního trhu. Žádnou jinou ambici nemají. To je jediný cíl, kterého chtějí docílit.

Zpravodaj zde uvedl, že novela v podobném znění v různých variantách byla předložena na půdě našeho Parlamentu v minulosti čtyřikrát. Chtěl bych ho jen lehce poopravit. Ano, byla předložena čtyřikrát, ale z toho jednou prošla jak touto komorou, tak i horní komorou, s drobnými připomínkami byla schválena, ale nespatřila světlo světa z důvodu konce volebního období v předešlém volebním období.

Předkladatelé mají jedinou snahu v rámci této právní normy - kultivovat obchodní vztahy takovým způsobem, aby vymáhatelnost práva byla vyšší, aby se dlužník domohl svých práv, aby hodnota zboží byla stanovována pokud možno objektivně a nebylo používáno některých nekalých praktik, které jsou obecně známy v rámci velkoobchodu a maloobchodu.

To, že ve staré patnáctce většina zemí, tím myslím před vstupem České republiky do Evropské unie, má výrazně více regulováno soutěžní právo než Česká republika, je také zřejmé. Předpokládám, že tuto situaci znají většinou všichni kolegové v této Sněmovně. Je tomu tak proto, že v minulosti si tyto země uvědomovaly moc a sílu kapitálu, a proto, aby daly možnost středním národním, nebo tak jak tu bylo řečeno, řekněme i malým, aby mohli zaujímat nějaký segment trhu, proto na jednotlivých územích těchto států vydefinovaly právní normy, které svým způsobem výrazněji regulují toto soutěžní právo, než je tomu u nás.

My jsme v minulosti, v letech před vstupem do Evropské unie, podlehli liberálnějšímu pojetí práva a nechali jsme právně moc na trhu. Situace v současné době hovoří o tom, že musíme nějakým způsobem do tohoto procesu zasáhnout, abychom vyvážili postavení malých a velkých. Nebo abych nehovořil o malých a velkých - některých vůči jiným.

Jsem si samozřejmě vědom, že obchodní vztahy a soutěžní právo jsou složitou materií, že to není jednoduchá právní norma, pokud chceme vydefinovat pokud možno účinný nástroj pro budoucnost. Já bych chtěl všechny požádat: nechme projít tuto normu s prodlouženou lhůtou, jak bylo navrženo, do druhého čtení, a zamysleme se ve výborech, co jsme schopni udělat pro zlepšení a kultivaci postavení soutěžitelů na našem trhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. S faktickou poznámkou, ještě než udělím slovo panu poslanci Jandákovi, se přihlásil ministr zemědělství. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, já bych se vaším prostřednictvím chtěl zeptat předřečníka, jakým způsobem si představuje, že by měla hodnota zboží být stanovována objektivně. To je pojem, který myslím v tržním hospodářství lze určit velmi těžko. Naposledy jsme tady měli cenový úřad někdy do konce roku 1990 nebo 1991.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych měl dvě malé připomínky k prvnímu vystoupení pana ministra Gandaloviče. Já jsem na podobné téma tady hovořil, myslím tento týden, o legislativním zaplevelení této Sněmovny, ale to se týkalo zákonů, které skutečně vznikají v některých hlavách podle mě ne úplně zdravých a nejsou potřebné. Ale jsou zákony... (Místopředseda vlády Bursík něco poznamenává mimo mikrofon, řečník se k němu otáčí.) Děkuji. Strana zelených se bouřlivě ozvala. (Smích v sále.)

Jde o to, pane Bursík, vy jste přece ten nový typ politika, tak se aspoň chovejte staře slušně!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pány poslance, aby konverzovali prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážená paní předsedající, já nereju. Reje Bursík. Děkuju. (Smích a velký hluk v sále.)

Víte, když už o tom budeme mluvit, samozřejmě nevymýšlejme zákony, které nejsou potřeba, ale tato vážená Sněmovna by měla reagovat na situaci, která - a teď se vracím k váženému kolegovi Plevovi, který říká, že je to cesta dlážděná do pekel. Já si myslím, že v tomto případě už dávno v pekle jsme. Proto bych prosil ve jménu těch malých dodavatelů a českých rolníků a sedláků, dejme šanci tomuto zákonu a pusťme jej do druhého čtení a tam se velice vážně nad tím zamysleme. Možná dojdeme k tomu, že je to zbytečné, ale dejme některým věcem šanci!

Pak bych ještě prosil některého předřečníka, když už s čímkoliv přijde... (Místopředseda vlády Nečas něco poznamenává, řečník se k němu otáčí.) Prosím? (Smích a hluk v sále.)

Prosím vás, paní předsedající, ať vláda komunikuje poněkud tišeji. Mě to ruší. Skutečně. Chodí pozdě a ruší.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, souhlasím. Prosím přítomné pány ministry, aby nerušili svojí konverzací řečníka. (Velký hluk v sále.)

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Ztratil jsem myšlenku, končím díky vládě. Děkuji. (Smích a potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Já jenom fakticky. Chtěl bych uklidnit Sněmovnu, a vážně. Já si myslím, že tady trošku zavíráme oči nad tím - asi jako nad globálním oteplováním - že se jako nic neděje, ale až to padne, tak to poznáme všichni.

Ale chtěl jsem říci přes paní předsedající panu ministrovi, že všichni ministři od Palase se snaží ten stav řešit, dělají snídaně, obědy, scházejí se, dokonce Svaz obchodu a cestovního ruchu řekl, že vytvoří nějaký etický obchodní kodex, který by to řešil, ale nikdo to nepodepsal. Prostě je potřeba to řešit zde, rychle a s klidnou hlavou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Do rozpravy se dále hlásí zpravodaj, pan poslanec Jaroslav Plachý. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl uklidnit pana poslance Jandáka, že o nic nejde. V tomto případě ten zákon, bude-li vrácen k dopracování, bude změněn. Nebude-li vrácen k dopracování, bude změněn. Ten zákon je už nyní mrtvě narozené dítě. Jedná se skutečně o naprostou zbytečnost, která padá přesně do toho výseku, který vy jste měl na mysli, když jste říkal "nezaplevelujme naši legislativu zbytečnými zákony". Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan Ladislav Skopal má slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já bych chtěl jenom vzkázat zpravodaji, že to není mrtvě narozené dítě, je to právě dítě, které se rodí, aby něco fungovalo. Ale nikdy nevíme, když se dítě rodí, jestli to bude holčička, nebo chlapeček, nebo jestli bude mít černé vlasy, nebo světlé vlasy. (Smích a hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Neregistruji žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Hlásí se pan poslanec Hojda. Má slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Jen bych chtěl doplnit, že už jsme zde ve Sněmovně projednávali hodně poslaneckých návrhů, které se nakonec potom ve druhém čtení zcela předělaly. Přiznejme si, že těch návrhů bylo poměrně velké množství a týkaly se nejen oblasti obchodu, ale týkaly se třeba i oblasti práva trestního, oblasti pozemních komunikací atd. Takže mějme trošku trpělivost, a jestliže je tady snaha zlepšit situaci na trhu, tak se pokusme najít takové řešení ve druhém čtení, aby vyhovovalo, a neodsuzujme tento návrh přímo; pokud tedy není v přímém rozporu se zákony Evropské unie a s naší legislativou, pokusme se ho nějakým způsobem upravit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP