(10.00 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Třetím návrhem bylo přikázání výboru pro regionální rozvoj. O tomto rozhodneme v hlasování, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 111 z přítomných 170 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 126.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru zemědělskému, výboru pro životní prostředí a výboru pro regionální rozvoj. Končím prvé čtení sněmovního tisku 164. Děkuji panu náměstkovi, který již opustil prostor Sněmovny.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod číslo 77. Je to

 

77.
Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv
politických stran a politických hnutí za rok 2006

 

K tomuto bodu vám bylo rozdáno usnesení kontrolního výboru číslo 99 z jeho 10. schůze ze dne 24. dubna tohoto roku. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Vladimíra Koníčka, aby předložené usnesení uvedl.

Ještě než mu dám slovo, poprosím vás všechny, vážené poslankyně a vážení páni poslanci, zdali byste byli tak laskaví a trochu snížili hlukové pozadí v této Sněmovně, aby předseda kontrolního výboru mohl přednést svoji zprávu a byl slyšen tím, kdo ho slyšet chce.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, podle zákona č. 424/1991 Sb. se má výročními finančními zprávami zabývat Poslanecká sněmovna. V minulých letech byla tato kompetence v rámci Sněmovny svěřena rozpočtovému výboru. Nyní se poprvé zabýváme výročními finančními zprávami po projednání kontrolním výborem.

Ten se doručenými zprávami zabýval na dvou zasedáních, a to 11. a 24. dubna. Na svém prvním zasedání výbor konstatoval, že ze 139 stran, které byly k 1. lednu 2007 registrovány na Ministerstvu vnitra, předložilo v termínu do 1. dubna 2007 své zprávy celkem 59 stran. Protože se ve výročních finančních zprávách vyskytlo značné množství chyb, byť některé byly jen administrativní, výbor své jednání přerušil a požádal legislativní odbor Poslanecké sněmovny o vyjádření k některým sporným otázkám. Především o vyjasnění otázky, zda mohou politické strany, které svou zprávu podaly včas, ještě do závěrečného hlasování ve Sněmovně svou zprávu doplňovat.

K této klíčové otázce legislativní odbor kontrolnímu výboru mimo jiné napsal: "Cílem zákona tedy není klást stranám překážky v jejich práci, ale účelná kontrola jejich fungování. Výklad neumožnit politickým stranám doplnit výroční finanční zprávy po termínu stanoveném zákonem v případě, že strany vyvíjejí snahu chyby napravit, by byl příliš restriktivní. Umožnit stranám doplňovat výroční finanční zprávy do termínu hlasování ve Sněmovně lze tedy interpretovat i vzhledem k předchozí praxi Sněmovny podle našeho názoru jako možné." Tolik stanovisko legislativního odboru.

Výbor zveřejnil dne 13. dubna na webových stranách Poslanecké sněmovny nedostatky, které ve zprávách nalezl, a dal termín na doplnění před svým druhým jednáním. Devět stran této možnosti využilo a své zprávy doplnilo.

A jaké nedostatky se ve finančních zprávách vyskytovaly? Když vezmu jen strany, které sedí zde v Poslanecké sněmovně, tak Česká strana sociálně demokratická měla chyby v seznamech dárců, rozdílná čísla u stejných dárců, rozdílné adresy a IČO u právnických osob, byla přiložena smlouva, ve které je uvedeno slovy 250 korun, vykázáno v přehledu 250 tisíc korun. Komunistické straně Čech a Moravy scházely smlouvy u dvou dárců, kteří straně dali více než 50 tisíc korun. Křesťanská demokratická unie - Československá strana lidová nedodala formuláře o nepeněžitých darech u fyzických a právnických osob, údaje v přehledu byly uvedeny v tisících korun, měly být v korunách. Občanské demokratické straně scházely některé smlouvy u dárců nad 50 tisíc korun. Straně zelených také scházely některé darovací smlouvy, některé darovací smlouvy byly předloženy v neověřených kopiích, čísla v přehledech neodpovídala darovacím smlouvám, u některých dárců scházela v přehledech identifikační čísla.

Všechny parlamentní strany nedostatky odstranily a jsou v usnesení kontrolního výboru č. 99 zařazeny v části I, tedy mezi stranami, které dodaly výroční finanční zprávu úplnou. Celkem je tam uvedeno 40 politických stran.

Dalších pět stran dodalo taktéž zprávu, která splňovala všechny náležitosti zákona č. 424/1991 Sb., bohužel dodaly zprávu až po 1. dubnu, a není tedy možné jejich zprávu prohlásit za úplnou.

V části III jsou uvedeny strany, které dodaly zprávu neúplné nebo je nepředložily vůbec. U těchto stran podle zákona žádáme vládu, aby podala návrh Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti.

V části IV žádáme vládu, aby podala návrh na zrušení, protože uvedené politické strany a hnutí již mají pozastavenou činnost a opět nepředložily výroční finanční zprávu.

V části V jsou uvedeny strany, které už byly navrženy na zrušení nebo jsou v likvidaci, a také nedodaly svou výroční finanční zprávu.

V části VI žádáme vládu, aby se našimi návrhy zabývala do konce září. Dosavadní praxe byla, že se jimi vláda zabývala až v následujícím roce. To se nám zdálo trochu pozdě.

Kopie všech výročních finančních zpráv i jejich doplňků jsou uloženy v parlamentní knihovně, takže kdokoliv z vás, ale i kterýkoliv občan do nich může v knihovně nahlédnout.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, doporučuji vám schválit usnesení ve znění, jak vám bylo kontrolním výborem předloženo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Tuto rozpravu tedy končím. Předpokládám, že závěrečných slov nebudeme využívat. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které také nemám žádnou přihlášku.

Předpokládám, že usnesení, tak jak nám bylo navrženo kontrolním výborem, máte všichni před sebou. Já si nejsem zcela jistá, zdali ho tedy musím celé číst včetně seznamu jednotlivých politických stran. Takže poprosím pana zpravodaje, jestli by ve velké stručnosti mohl ještě jednou zopakovat, jakým usnesením se budeme nyní v následujícím hlasování zabývat. S předpokladem, že všichni máte toto usnesení před sebou, nebudeme číst jednotlivé politické strany.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Takže Poslanecká sněmovna

I. Konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2006 předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění, jsou úplné. - Je uvedeno 40 politických stran.

II. Konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2006 předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění, splňují náležitosti § 18 odst. 1 písm. a) až f) odst. 3 a 4, ale byly předloženy po termínu 1. 4. 2007. - Je uvedeno pět politických stran a hnutí.

III. Žádá vládu, aby podle § 14 zákona č. 424/1991 Sb. podala návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti politických stran a politických hnutí, jejichž činnost je v rozporu s § 17 až 19 zákona č. 424/1991 Sb., neboť své výroční finanční zprávy za rok 2006

a) předložily neúplné - uvedeno 19 politických stran,
b) předložily neúplné po termínu 1. 4. 2007 - uvedeno 11 politických stran a hnutí,
c) nepředložily - uvedeno 38 politických stran a hnutí.
***




Přihlásit/registrovat se do ISP