(17.50 hodin)
(pokračuje Bursík)

A jestli je něco velmi důležité, na základě zkušeností s koalicemi, které jsme tady měli nejen od roku 1989, ale od první republiky, je to držet nějaké solidní korektní vztahy a jednání mezi partnery koalice.

Já vím, že byste si asi přála, aby ta koalice erodovala tak, jak tomu bylo v minulosti, kdy v krátkém čase začala jedna politická strana inkasovat body na úkor dalších politických stran. A to byly vždycky začátky konců koalice. Možná, že by to bylo vaším přáním. Ale my si myslíme, že k té politice a k určité kultivaci té politiky -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je mi to nesmírně líto, pane místopředsedo, časový limit.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: - patří nejen politický obsah, ale také politický styl.

Takže děkuji vám za vaše tři ponaučení. Opakuji: Já bych si netroufl něco takového ve vztahu k vám říkat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Se svojí interpelací na nepřítomného omluveného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka nyní vystoupí pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já bych nejprve, paní předsedající, řekl jenom krátkou poznámku, protože ji už nemůže říci paní kolegyně Mazuchová.

Ze Strany zelených nikdo nesejme její odpovědnost za to, že ve vládě sedí trestně stíhaný člověk a že to je první vicepremiér této vlády, což je světová ostuda. A vy prostě sedíte vedle něho a všechny jaksi zásady vzaly za své. Je to ale konečně na vašich voličích, aby spočítali, jestli jim to vadí, nebo nevadí. Já si myslím, že každému normálnímu člověku to vadí. A vy třeba propříště už nebudete hovořit o nové politice a novém politickém stylu a čestnosti a boji proti korupci. Člověk musí vždycky začít pokud možno ve svém okolí.

K panu ministru Julínkovi. Zde nemá cenu, abych tady přednášel interpelaci, protože on tady opět není. Čili já bych spíše se zeptal paní předsedající, z jakého důvodu je omluven. Podle mého soudu je přítomnost ministra na interpelací povinností ze zákona. A omlouvá buď nějaká těžká nemoc, nebo třeba státní návštěva, kde v pozici ministra reprezentuje Českou republiku. Zajímalo by mě, jestli takovou povinnost skutečně zde pan ministr plní. Pokud to neví paní předsedající, jsou tady… je tady… alespoň jeden místopředseda vlády. Pan Martin Bursík.

Takže, pane místopředsedo vlády, víte, kde chybí ministr? A řekl vám důvod, proč zde není na těchto interpelací, když je to jeho povinností? Vidím ještě dalšího místopředsedu vlády - pana Nečase. Teď na mě mává. Je to příjemné. Děkuji. (Smích v sále.) Vyměňujeme si přátelská gesta.

Já nevím, jestli alespoň druhý místopředseda vlády ví, kde se nalézá ministr této vlády a zda je v zahraničí na důležité státní návštěvě, nebo upoután na lůžko nějakou těžkou nemocí, že nemůže být zde a odpovídat na otázky. Totiž on nechodí na zdravotní výbor, kde je největší absentér ze všech ministrů. Ve Sněmovně se pohybuje velmi málo, protože má pocit, že jako senátor sem asi chodit nemusí. Takže by mě zajímalo -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane poslanče, je mi velmi líto, ale vždyť...

 

Poslanec David Rath: Dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Předmětem vašeho projevu nebyla dotyčná interpelace, ale dotaz na nepřítomnost ministra zdravotnictví. Já bych tento dialog vésti neměla, ale přesto si vám dovolím sdělit, že stejně jako my všichni, tak i ministři se omlouvají z jednání Poslanecké sněmovny prostřednictvím sekretariátu předsedy Poslanecké sněmovny, resp. Kanceláře Poslanecké sněmovny. Tato velmi stručně specifikuje pro účely řídícího schůze nepřítomnost omluvy. V případě ministra zdravotnictví pana Tomáše Julínka jsou zde uvedeny neodkladné pracovní záležitosti. Bohužel, žádný další detail vám sdělit nemohu. Nevím, nedisponuji.

Následuje interpelace pana poslance Břetislava Petra na pana ministra dopravy Aleše Hřebíčka. Ale mám informaci, doufám, že je správná, že se pánové domluvili na jiný termín. Buďto jiný termín přednesení této interpelace, nebo vyřízení problematiky, jež byla předmětem interpelace, jinou cestou.

V tom případě ještě může dostat prostor paní poslankyně Milada Halíková, která interpeluje nepřítomného omluveného ministra Martina Římana, který je členem delegace prezidenta republiky do Ruské federace, ve věci revitalizace tzv. brownfields. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Paní předsedající, dámy a pánové, mám obdobnou smůlu jako několik mých předřečníků. A stejně jako na minulé schůzi při své interpelaci ji nemohu položit přímo nepřítomnému ministrovi. Přesto ji tedy přednesu.

Pan ministr nedávno označil za svou prioritu revitalizaci takzvaných brownfieldů čili opuštěných továren, zemědělských a vojenských staveb. V České republice je jich kolem 3100 a CzechInvest na nedávném veletrhu v Brně představil záměr je do roku 2025 revitalizovat. V této souvislosti bych chtěla tedy panu ministrovi položit několik otázek.

Za prvé, zda počítá s tím, že předloží návrh na zřízení národního koordinátora pro revitalizaci tzv. brownfieldů a kdy tak učiní. Dále, jak chce vyřešit problém, že přes 70 procent těchto tzv. brownfieldů je v rukou soukromníků, často majitelů firem v konkursu, kteří žádný projekt nebudou chtít ani nebudou moci předložit. Jak chce řešit to, že značná část těchto opuštěných továren a ploch je v obcích s počtem obyvatel do dvou tisíc, které určitě nemají prostředky na spolufinancování takovýchto akcí a nemají ani pracovníky na zpracování projektu. Dostatek finančních prostředků nemají samozřejmě ani větší města. Investice státu a investorů do těchto areálů by měly přesáhnout odhadem 100 miliard korun. Jak tedy chce pan ministr podnítit využívání opuštěných továren a pozemků právě v souvislosti s tím, že by je měly využívat města a především malé obce.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Odpovězeno vám bude v zákonné lhůtě písemnou formou.

A my ještě můžeme stihnout, bude-li si to přát paní poslankyně Mazuchová, přednesení její interpelace na nepřítomnou paní ministryni Džamilu Stehlíkovou. Omluva paní ministryně Stehlíkové zní: z důvodu pracovní cesty. Máte prostor, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Takže já jsem se opět dostala k mikrofonu. Chtěla jsem interpelovat paní ministryni, kterou, pokud mě paměť neklame, jsem tady moc na interpelacích neviděla. A opět se ptám stejně…

Já říkám "moc". (Reakce na poznámku.) Říkám "moc neviděla". Neřekla jsem kolikrát, neřekla jsem jak. Takže se zase ptám, kde je paní ministryně. Přidávám se ke svému předřečníku kolegovi Rathovi. Ptám se, jestli má tak neodkladnou cestu, protože povinností ministrů je interpelací se zúčastňovat. Nemá cenu, abych tady přednášela svoji interpelaci.

A bylo tady zmíněno v mé předcházející otázce panem vicepremiérem Bursíkem, že má zájem o dialog. Já jsem ten dialog chtěla vést, ale nejsou tady ministři z jeho strany. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jestli se nemýlím, je 17 hodin 57 minut. V 18 hodin končí interpelace. Já si tímto dovolím ukončit bod této schůze, a to ústní interpelace, a taktéž dnešní jednání schůze Poslanecké sněmovny.

Ještě než se rozejdeme, vám připomenu, že zítra se budeme zabývat šesti pevně zařazenými body, kterými jsou body č. 17, 40, 41, 42, 77 a 78.

Děkuji vám a přeji příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 17.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP