Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. dubna 2007 v 9.02 hodin

Přítomno: 151 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

Jako v těle je při vládnutí nejtěžší ta nemoc, která se šíří od hlavy. - Plinius Mladší.

Zahajuji třetí jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Čurdová, paní poslankyně Fialová, pan poslanec Hojda, pan poslanec Kasal, pan poslanec Kratochvíle, paní poslankyně Mallotová, paní poslankyně Němcová, pan poslanec Paroubek a pan poslanec Snítilý. Z členů vlády se omlouvají pan ministr Julínek, pan ministr Kalousek, pan ministr Říman, pan ministr Schwarzenberg a paní ministryně Stehlíková. To jsou zatím všichni ti, kteří se z dnešního jednání omlouvají.

Dopolední jednání zahájíme bodem 75 - Odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Poté budeme pokračovat pevně zařazenými body 18, 29, 7, 8, 37, 38, 25, 28, 72 a 76 - Ústní interpelace. Dále bychom se zabývali body ve schváleném pořadí.

Připomínám, že nejpozději do 110 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 hodin proběhne jejich slosování.

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu č. 8.

 

Nyní tedy přikročíme k již avizovanému bodu

 

75.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Průběh projednávání písemných a ústních interpelací v Poslanecké sněmovně. Projednávání písemných interpelací vždy ve čtvrtek, je-li jednacím dnem Poslanecké sněmovny, od 9 do 11 hodin. Projednávání ústních interpelací vždy ve čtvrtek, je-li jednacím dnem Poslanecké sněmovny, od 14 do 18 hodin.

Na pořad jednání 14. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo šest odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance, že poslanec David Rath předložil nesouhlas s odpovědí na svoji interpelaci ve středu 25. dubna 2007, proto nemůže být tento tisk projednán dnes, neboť nebyla splněna 24hodinová lhůta od rozdání. Bude tedy projednán příští čtvrtek jednacího dne 14. schůze Poslanecké sněmovny. Dnes můžeme projednat pět odpovědí na písemné interpelace poslanců.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

A nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

 

Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci Kateřiny Konečné ve věci pozice vlády k neonacistickým silám v Pobaltí. Interpelace spolu s odpovědí se předkládá jako tisk 201. Nyní prosím paní poslankyni Konečnou, aby se ujala slova. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, pane premiére, členové vlády. Při čtení vaší odpovědi na moji písemnou interpelaci ve věci pozice vlády k neonacistickým silám v Pobaltí jsem doslova a do písmene nemohla uvěřit, že ji podepsal předseda vlády státu, který bojoval na straně spojeneckých armád proti nacismu a za nabytou svobodu zaplatil životy tisíců příslušníků svého národa. Jsem zděšena, že ve vaší odpovědi nacházím formulace, které by snad někteří mohli chápat jako sympatie k nejzrůdnější formě fašismu... (Obrací se na předsedajícího pro velký hluk v jednací síni.)

Pane předsedo, já se omlouvám, ale myslím si, že je to tak závažné téma, že by stálo za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, promiňte, paní poslankyně. Požádám vaše kolegy a kolegyně, aby se ztišili a umožnili vám přednést svůj diskusní příspěvek. Prosím vás, kolegyně a kolegové, ztište se, usaďte se, ať může 14. schůze pokračovat. Pokud by hluk byl velký, přerušil bych jednání Poslanecké sněmovny do doby uklidnění v sále.

Prosím, paní kolegyně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážený pane premiére, hned v úvodu uvádíte, že vzpomínka na legionáře, kteří padli za svobodu Lotyšska během druhé světové války, když bojovali ve struktuře fašistických jednotek SS, je příležitostí ke konfrontaci extrémních politických sil. Mám to chápat tak, že antifašisté protestující proti vzpomínkové akci lotyšských esesáků a neonacistů jsou snad extremisté? Podle mého názoru, pane premiére, prostřednictvím předsedajícího, obhajují demokracii.

Je velice znepokojivé, že považujete boj lotyšských esesáků proti sovětské vládě za spravedlivý boj. V únoru 1943, kdy lotyšské SS vznikly, byl Sovětský svaz součástí spojeneckého protifašistického bloku a není vyloučeno, že rudoarmějci v boji proti lotyšským jednotkám SS používali zbraně dodané Spojenými státy americkými.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP