(18.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Jsem velmi rád, že se tento názor České strany sociálně demokratické změnil, a jsem rád, že tedy zastropujeme pojistné. Pevně doufám, že poslanci České strany sociálně demokratické v čele se třemi předkladateli a jednou předkladatelkou podpoří vládní návrh, na základě kterého bude stanoven strop pro platbu zdravotního a sociálního pojištění na úrovni čtyřnásobku průměrně mzdy.

Chtěl bych také velmi vyzvednou to, že zastropování platby pojistného je univerzální neselektivní investiční pobídkou ve vysoce kvalifikovaných odvětvích, jako jsou strategické služby a technologická centra, kde platy vysoce kvalifikovaných specialistů samozřejmě vedou k tomu, že odvody na sociální a zdravotní pojištění, tudíž vysoké vedlejší náklady práce, velmi zatěžují umisťování těchto druhů investic v České republice. Myslím si, že toto je konkrétní příklad pozitivní neselektivní univerzální investiční pobídky na rozdíl od platby přímých dotací.

A já jsem, znovu opakuji, velmi rád, že Česká strana sociálně demokratická přehodnotila svůj dlouholetý negativní postoj, který měla vůči zastropování sociálního a zdravotního pojištění, že po osmi letech ve vládě - a teď nechci polemizovat o tom, že to navrhuje ve vztahu k prvnímu rozpočtu, na němž nebude mít zřejmě žádný podíl - že po osmi letech ve vládě navrhuje zastropování sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Je to pozitivní krok a já ho vítám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se svou přihláškou řádnou v obecné rozpravě pan poslanec František Laudát. Připraví se pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, ještě jednou. Já jsem rád, že v tomto bodě zřejmě bude širší konsensus na principu stanovit strop jako základ pro placení pojistného na sociální zabezpečení. Zcela se ztotožňuji s předkladateli, kteří v důvodové zprávě uvádějí, že současný stav pro některé osoby, které svými příspěvky již překračují jakékoli meze jednak solidarity, která je obecně uznávána, tak i vlastní možnosti čerpat tyto dávky...

Takže tolik, nicméně domnívám se skutečně - a dávám v tuto chvíli návrh na zamítnutí. A doufám, že vládní předloha zákona se bude těšit široké podpoře a neskončí jenom na tom, zda to bude pěti- nebo čtyřnásobek vyměřovacího základu z hrubé mzdy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. S faktickou poznámkou pan kolega Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Poté pan kolega Škromach.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dámy a pánové, vážená vládo, já myslím, že teď v tuto chvíli je potřeba upozornit na to, že jsme mohli sledovat v přímém přenosu to, že zákony, které jsou zde předkládány, nejsou vládou posuzovány podle svého obsahu a podle své kvality, ale podle toho, kdo je předkládá. Pokud by byly posuzovány podle toho, jaká je na nich shoda, tak zcela jistě by už tento návrh zákona byl podpořen. Ale vzhledem k tomu, že sice shoda je, ale bude zamítnut, nebo měl by být zamítnut podle vlády a podle zpravodaje, a bude se čekat na nějaký nový návrh, který bude součástí tzv. reformního balíku, tak si myslím, že to je právě typická ukázka tohoto postoje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan poslanec Jeroným Tejc. S přednostní přihláškou pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, poté řádné přihlášený pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já bych chtěl znovu zdůraznit to, že si cením toho, že Česká strana sociálně demokratická pochopila, že je neudržitelný její mnohaletý postoj nezastropovat platbu sociálního a zdravotního pojištění. Vidím to jako pozitivní krok a znovu opakuji, vítám ho. Na druhé straně jsou tady dva zásadní důvody, proč je náš postoj negativní, a my jsme je řekli i ve stanovisku vlády.

Ten návrh za prvé obsahuje celou řadu legislativních chyb, čili je to návrh, který je problematický z legislativního hlediska, a za druhé vláda je přesvědčena o tom, že to zastropování má být výraznější, že má být na čtyřnásobku. Čili je to věcný důvod, proč odmítáme tento návrh zákona. Čili jsou tady dva důvody, nikoli podle toho, kdo je předkládá. Znovu opakuji, já jsem rád, že Česká strana sociálně demokratická konečně změnila svůj odpor vůči zastropování platby sociálního a zdravotního pojištění. A ten důvod je za prvé legislativní, protože v návrhu jsou legislativní chyby, a za druhé je věcný, protože jsme přesvědčeni o tom, že to zastropování, aby byla dodržena spravedlnost, má být na odvodech ze čtyřnásobku průměrné mzdy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Zdeněk Škromach, poté pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jsem upřímně překvapen přístupem zástupců vlády a stejně tak zástupců Občanské demokratické strany k tomuto návrhu, protože v podstatě jednak jejich návrh na zamítnutí tohoto z naší strany vstřícného kroku, dílčího návrhu, na který, jak už bylo řečeno i panem ministrem, čekají mnohdy i investoři v České republice, tak aby tady bylo možné zaměstnávat skutečně odborníky na vysoké úrovni, kteří jsou dobře odměňování…

A musím říci, že mě osobně mrzí, že tady pan ministr, dokonce myslím že pětkrát nebo šestkrát, pokud jsem to počítal, zopakoval, že sociální demokracie něco pochopila. Já myslím, že by si měl udělat pořádek na vlastním ministerstvu a měl by vyvodit důsledky pro ty, kdo mu připravovali podklady, protože titíž úředníci, možná že už tam nejsou, možná že už je vyhodil, možná tam má své, ale přesto určitě by našli v podkladech, ve výstupech z ministerstva i z vlády, že návrh, který šel do této Sněmovny a do Parlamentu z ministerstva práce s návrhem zákona o nemocenské, obsahoval právě toto zastropování. Takže to není žádné procitnutí sociální demokracie, ale tento návrh už tady byl. Ale díky tomu, že ODS jako opoziční strana nenašla odvahu k tomu, aby realizovala svůj program tím, že podpoří tenkráte Senátem vrácený návrh nemocenského pojištění, který mimo jiné opět obsahoval toto zastropování pojistného, tak tento dílčí rest, který jsme neprosadili v minulém období, ačkoli jsme jej několikrát navrhovali a snažili se jej prosadit v této ctěné Sněmovně, tak samozřejmě to navrhujeme. A myslím si, že v této chvíli, pokud tento návrh bude zamítnut, a je to pravděpodobné, protože pokud jej nepodpoří strany vládní koalice, tak ten návrh samozřejmě propadne…

A tady chci upozornit na to, že pan ministr opět neříká pravdu, když říká, že vláda přijde se stejným návrhem, protože ten návrh je opět součástí jakéhosi komplexního seznamu opatření, která se týkají nejenom zastropování pojistného, ale která se týkají také například výrazného snížení plnění z nemocenského pojištění, která se týkají úpravy sociálních dávek a další. Čili bude to součást dalšího nějakého komplexu, a možná že pan ministr Nečas i vláda je přesvědčena, že tento komplexní návrh projde tak, jak jej vláda předkládá, což je docela pravděpodobné, vládní koalice má 102 hlasů, ale na druhé straně také projít nemusí, a pak… A otázka je také, kdy projde.

Tento návrh mohl projít Sněmovnou poměrně rychle, je to jednoduchý návrh a samozřejmě mohl projít. Myslím si, že to není ukázka nějaké vstřícnosti. A tak jak za mnou hovoří pan premiér Topolánek o tom, že dostaneme my nějakou šanci, já myslím, že to není otázka opozice, o tu šanci bude muset hodně bojovat i se svými koaličními partnery, tak jak je znám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP