(18.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Michaela Šojdrová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, paní ministryně, kolegy a kolegové, pan poslanec Bartoš velmi podrobně za sebe i za kolegu svého spolupředkladatele zdůvodnil návrh novely zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje. Jasně vysvětlil, že jde o odstranění naprosto jednoznačné legislativní bariéry. Jejich návrh tedy řeší problematiku spolufinancování mezinárodních programů na podoporu výzkumu a vývoje. Uvedl také to, že doposud se z těchto prostředků mohly platit pouze poplatky za účast v mezinárodních programech, event. členství v mezinárodních organizacích. Návrh tedy má umožnit, aby z této institucionální podpory se mohla hradit také vyžadovaná spoluúčast v mezinárodních programech.

Já se domnívám, že záměr této novely je zcela jednoznačný, je správný a je potřeba ho podpořit. To také učinila vláda ve svém stanovisku. Vláda vyslovila souhlas a upozornila na potřebu určitých legislativních úprav. Za sebe jako zpravodajka považuji za důležitější onen záměr zákona, který je potřeba schválit, a doporučuji tedy schválit tuto novelu již v prvním čtení, tak je předkladateli navrženo. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku paní ministryně školství Dany Kuchtové. Paní ministryně, prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Dobrý den, dámy a pánové. Cílem poslaneckého návrhu novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje je umožnit, aby napříště mohla být institucionální podpora výzkumu a vývoje z veřejných prostředků poskytována i na podporu projektů mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, to znamená i na tu část mezinárodní spolupráce České republiky uskutečňované na základě mezinárodních smluv, v jejichž rámci jsou ministerstvem nebo příslušným poskytovatelem hrazeny finanční podíly z prostředků České republiky na podporu projektů mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji. To už tady bylo zmíněno.

Já bych jenom zopakovala to, že vláda se návrhem zabývala na své schůzi 28. 3. a přijala k němu 18 hlasy z přítomných 18 členů vlády stanovisko, jímž vyslovila s návrhem souhlas, a to za předpokladu, že se doplní za slova "organizačních složek" slova "organizačních jednotek Ministerstva obrany nebo Ministerstva vnitra, které se zabývají výzkumem a vývojem". A v čl. II, kde byla retroaktivita usnesení, aby byl tento článek upraven tak, že se slova "pro institucionální podporu zahájenou a probíhající od 1. ledna 2007" nahradí slovy "pro institucionální podporu projektů mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, jejichž řešení bylo zahájeno od 1. ledna 2007". To byly v podstatě připomínky, z nichž ta druhá byla podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zásadní a byla vládou akceptována.

Stanovisko vlády je tedy samozřejmě kladné a domníváme se, že tyto projekty mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, které již byly zahájeny, je třeba podpořit a je třeba tato pravidla připravit i pro projekty další a je třeba výzkum a vývoj v rámci mezinárodních projektů tímto způsobem podporovat. Žádávám vás tedy, vážené poslankyně a vážení poslanci, abyste tento návrh novely zákona schválili v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Další přihlášku do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím. A nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 155 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 44… Pardon, nezaregistrovala jsem vaši žádost o odhlášení ještě předtím, než jsem zahájila toto hlasování, takže zahájené hlasování považuji za zmatečné. Odhlásím vás, požádám všechny o novou registraci. Dám šanci všem, kteří se chtějí tohoto hlasování účastnit, aby doběhli, resp. došli ke svým hlasovacím zařízením….

Poprosím, aby na mém displeji byl vynulován zbývající čas, abych mohla zahájit hlasování…

 

Pokusím se, jestli mi to technika umožní, i přes stále se zobrazující zbývající čas zahájit hlasování pořadové číslo 45, ve kterém vás tímto žádám, abyste stisknutím tlačítka ano vyslovili eventuálně svůj souhlas s pokračováním jednání o sněmovním tisku tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas v prvním čtení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 126 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 105, proti 3. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Připomínám pouze, že v podrobné rozpravě nelze podat pozměňující nebo jiné návrhy; lze pouze navrhnout opravu data účinnosti v návrhu zákona a úpravu jeho legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb. Do podrobné rozpravy neeviduji žádnou přihlášku… (Žádosti některých poslanců o chvilku času pro konzultace. Čeká se.) Takže je vše v pořádku, já podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se zástupce navrhovatelů, zdali si přeje přednést své závěrečné slovo. Je tomu tak. Pane poslanče, ujměte se tohoto slova.

 

Poslanec Walter Bartoš: Dámy a pánové, mé závěrečné slovo nebude dlouhé. Já bych chtěl poděkovat svému kolegovi z ČSSD panu profesoru Ivanu Ohlídalovi, že na tomto zákonu se mnou spolupracoval, a chci říct, že to je ukázka toho, že oblast vzdělávání nemá být oblastí, kde se budeme válcovat ve Sněmovně 101:99, ale má tady existovat velmi široký konsensus, protože věda a vzdělávání potřebují stabilní systém, který bude delší než volební systém. Tak já bych mu chtěl za to poděkovat a doufám, že takových zákonů v této Sněmovně bude více. (Potlesk poslanců ČSSD i ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP