(16.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Předpokládám, že všechny paní poslankyně a páni poslanci, kteří se chtějí účastnit tohoto hlasování, jsou přítomni v sále. Nechám je ještě doběhnout.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41 a táži se vás, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení, nechť stiskne tlačítko ano a tento souhlas vyjádří zvednutím ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 163 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 149, proti 3. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. Děkuji vám.

 

Dovoluji si zahájit projednávání bodu č. 2 našeho dnešního programu, kterým je

 

2.
Návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálových
požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry
a na instituce elektronických peněz a o změně zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném
na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
/sněmovní tisk 94/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 94/4. V souvislosti s projednáváním tohoto návrhu zákona nás nepoctí svou přítomností ani vystoupením žádný ze senátorů, jsou omluveni.

Prosím tedy, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan ministr financí Miroslav Kalousek. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, opět před vámi leží vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz. Byl projednáván již třikrát, v prvním, druhém i třetím čtení, proto vás nechci příliš dlouho zdržovat. Dovolím si jen připomenout, že se jedná o naléhavou a opožděnou transpozici směrnic Evropského parlamentu a Rady, které se Česká republika zavázala implementovat do svého právního řádu už v roce 2006. Vzhledem k tomu, že je rok 2007, neschválení tohoto zákona by nemělo příznivé důsledky pro Českou republiku.

Novela, tak jak byla schválena Poslaneckou sněmovnou, byla projednávána v Senátu a Senát přijal celou řadu pozměňujících návrhů, které za prvé jsou legislativně technického charakteru a přispívají k lepší kvalitě předložené novely, takže s nimi souhlasím, a pak jsou to návrhy, které - upřímně řečeno, a vy to dobře víte - vracejí předlohu do podoby původního vládního návrhu, tedy návrhu, který plně odpovídá směrnicím Evropského společenství, které nevytvářejí některé nerovnosti v přístupu jednotlivých institucí na kapitálovém trhu. Ty pozměňující návrhy mají jeden společný jmenovatel, že zvyšují bezpečnost klientů díky lepší kontrole.

Dovolím si s veškerou úctou a naléhavostí doporučit přijmout novelu ve znění schváleném Senátem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Smýkal? Gestikuluje, že nechce. Otevírám tedy rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nevidím, že by se do této rozpravy chtěl někdo zapojit přihlášením se z místa. Rozpravu tedy končím. Taktéž si troufám odhadnout, že se pan předkladatel zdrží svého závěrečného slova, když již vše sdělil ve slovu předkladatele.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, opět podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení, o kterém budeme rozhodovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz a o změně zákona č. 589/1992 o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, podle sněmovního tisku 94/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 94/4."

Opět, než zahájím hlasování, vás všechny na žádost některých z vás odhlásím a vzápětí vás poprosím o opětovnou registraci. Opět nechám malý prostor, aby všichni ti, kteří se chtějí účastnit hlasování, k tomu dostali šanci.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 42 a táži se, kdo z vás souhlasí s předneseným návrhem usnesení, nechť stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 42 z přítomných 164 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 89, proti 1. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Končím projednávání i tohoto bodu. Než zahájím projednávání bodu dalšího, dám slovo panu ministru financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolte mi, abych upřímně poděkoval Poslanecké sněmovně za její stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám za tu slušnost, pane ministře.

Přistoupíme k dalšímu bodu našeho dnešního jednání, kterým je

 

3.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny k jednání s poslanci Národní rady
Rakouska o otázkách souvisejících s provozem jaderné elektrárny Temelín

 

Tento bod jsme projednávali již 21. března na 13. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy jsme její usnesení č. 269 přerušili a odročili po ukončení obecné rozpravy do příští schůze. Zároveň vám bylo k tomuto bodu rozdáno na poslanecké kluby po jedné kopii 20. dubna tohoto roku usnesení Senátu č. 114 z 5. schůze ze dne 19. dubna 2007.

Nyní si dovolím předat slovo zástupci navrhovatelů, panu poslanci a místopředsedovi Vojtěchu Filipovi, a prosím ho, aby nám připomněl návrh usnesení k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, budu poměrně stručný. Vysvětlím základní rozdíl, který je proti době, kdy jsme zahájili toto jednání.

Poslanecká sněmovna podle svých kroků, které učinila po návštěvě pana kancléře Gusenbauera, rozhodla o tom, že bude zřizovat stálou komisi Poslanecké sněmovny.

Vzhledem k dalšímu vývoji jednání, zejména jednání mezi Senátem ČR a Spolkovou radou Rakouské republiky, došlo k tomu, že budou zástupci obou komor parlamentů obou zemí. Vzhledem k tomu, že náš jednací cyklus je jiný než u Senátu, to znamená, my máme šestitýdenní cyklus, Senát ve třicetidenních cyklech, Senát nás trochu předběhl. A teď máme jeden problém.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP