(11.30 hodin)
(pokračuje Řihák)

Já se opravdu musím proti vám ohradit, protože všechno - (Z pravé strany sálu se ozývají výkřiky.) Víte, já nemám takové diskuse rád, takové tvrdé. Vy si myslíte, že my vás tady také nemůžeme urazit? Já nemám ani kolegovi, když na mě bude pořvávat, říci, že je blbec? Prostě člověče, nekřičte na mě! (Velký hluk a smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já obě strany vyzývám k tomu, aby na sebe nepokřikovaly.

 

Poslanec Josef Řihák: Paní místopředsedkyně, ne obě strany. Tu jednu stranu, která to začala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Žádám vás, pane kolego, abychom se drželi projednávaného tématu. (Velký hluk.)

 

Poslanec Josef Řihák: Pane premiére, chtěl bych vás vyzvat jménem starostů šestnácti obcí, abyste nám odpověděl na naše dotazy a abyste nám dal relevantní informace.

A opravdu, nekřičte tady ani na nás, ani na občany této země, kteří mají jiný názor než ODS. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Řihák. Faktická poznámka pan kolega Křeček, poté pan ministr.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Po celou tu dobu, co je předseda vlády od tohoto pultíku oslovován, a i v této chvíli, se baví s ministrem dopravy. Nesleduje to, co se ve sněmovně děje, kašle na ty, kteří ho oslovují, a dává najevo, že ho to vůbec nezajímá. (Potlesk, velký hluk.)

Sotva si lze představit - (Poslankyně Dundáčková řečníka na něco upozorňuje, zřejmě na to, že předseda vlády nesedí vedle ministra dopravy, takže se s ním nebaví.) Velice se omlouvám panu premiérovi. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto faktickou poznámku. (Hluk a hlasitý smích.) Slovo má řádně přihlášený pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Tak já myslím, že jsme se pobavili, ale myslím, že z těch omylů, které v této záležitosti jsou, tak tento omyl je ještě z těch nejmenších a nejméně komických.

Já bych chtěl říci, že takovéto dialogy, jako je tento, lze charakterizovat jako dialog hluchých, a je mi osobně velmi líto, že zřejmě není možné o těchto věcech hovořit relevantně, s klidem a na základě faktů.

Já bych řekl, že pan premiér tak trošku příliš používá zvýšený hlas, ale myslím, že mě spíše zaujalo jeho vyjádření, že bychom teprve viděli, "když se u nás mluví hlasitěji". Kde u nás? Jestli doma, nebo v jeho politické straně? Možná, že bych u toho ani nechtěl být. Já nejsem člověk, který neumí použít zvýšený hlas, ale myslím si, že v tuto chvíli, v tomto okamžiku, v tomto stavu jednání a v tomto stavu, kdy možná ještě neznáme všechna důležitá fakta, je zvýšený hlas zbytečné používat, a možná bych si to, pane premiére, nechal na později.

Já myslím, že není vůbec nic zvláštního, pokud se na nás náš spojenec v roce 2002 obrátil s čímsi. Já jsem tady nechal rozdat záznam tehdejšího velvyslance ve Spojených státech Palouše, kde je v části ad 1 - protiraketová základna, uvedeno u tehdejšího ministra obrany: "Navrhl, aby tyto otázky byly podrobně projednány společnou pracovní skupinou, a ještě jednou zdůraznil, že konečné rozhodnutí o zapojení České republiky do jakékoliv fáze protiraketové obrany musí být učiněno vládou České republiky a Parlamentem."

Takže já bych chtěl dementovat ty domněnky některých představitelů Občanské demokratické strany, kteří se neustále snaží vyvíjet myšlenkové pochody, myšlenkové produkce, jako kdyby se o tom jednalo řekněme v orgánech sociální demokracie. Já vás ujišťuji, že já jako předseda vlády v období duben 2005 až červen, až řekněme září 2006, jsem byl informován o tomto problému někdy 14 dní před volbami do Poslanecké sněmovny, protože prostě věci probíhaly na úrovni expertní, na úrovni výměny víceméně technických informací, takže to nebylo jistě na takové úrovni, kdy by bylo dobré nebo možné do toho zapojovat veřejnost, protože prostě nebylo ani o čem jednat. Zahájení jednání někdy v roce 2002 neznamená predikovat výsledek těchto jednání, ale i kdyby se někdo tehdy odvážil predikovat výsledek jednání, jako že se nikdo neodvážil to udělat, tak v situaci, kdy víme, že 70 % občanů je proti tomu, já řeknu otevřeně, že kdybych byl předsedou vlády, tak bych to velmi silně, velmi silně ve svých názorech akcentoval a velmi silně bych si tyto věci připouštěl.

Z 19. na 20. ledna tohoto roku přišla nabídka - žádost Spojených států. Bylo možné začít jednat. My v tuto chvíli přece víme, že není co rozhodnout. My chceme být ale informováni. A na to jako poslanci zcela nepochybně máme právo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Paroubka. S přednostním právem se hlásí pan místopředseda vlády Petr Nečas. Poté zde mám ještě přihlášku od pana kolegy Severy.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, osobně jsem trošku doufal, že po tom roztomilém omylu pana poslance Křečka tato debata skončí, protože jsem to považoval řečeno slovy Járy Cimrmana za takovou pěknou tečku za tím naším představením. Ale myslím si, že to vystoupení pana poslance Křečka ještě charakterizovalo jedno - určitou popletenost sociální demokracie v této otázce, kterou jenom podtrhl pan poslanec Paroubek, protože v tom, co bylo rozdáno a co samozřejmě všichni známe, tak mimo jiné jsou i následující slova: "Ministr Tvrdík vyjádřil porozumění pro postoj USA a souhlasil s tím, že změny současného bezpečnostního prostředí s novými hrozbami vyžadují nový přístup. Se svými protějšky se shodl - opakuji shodl - že již nelze spoléhat výlučně na útočné systémy a odstrašení, ale je třeba se rovněž zaměřit na prostředky defenzivní obrany." A také věta, že "ministr Tvrdík vnímá potřebu budovat systém protiraketové obrany, který by zajistil ochranu všech spojenců, a podporuje záměr USA přenést jeho budování do aliančního rámce" apod. Celá řada dalších věcí, a znovu opakuji, je tady nikdy nedementované prohlášení pana exministra Tvrdíka pro ČTK. Jestliže ministr obrany vydá prohlášení, které je v rozporu s politikou vlády, pak nechápu, proč nebylo dementováno jím samým, proč nebylo dementováno vládou, předsedou vlády apod.

Další věcí, která je podle mého názoru velmi důležitá - a tady je třeba říci sociální demokracii: Nebyli bychom v této situaci, kdybyste několikrát využili možnosti říci svůj negativní názor na systém protiraketové obrany. Nevystupoval by tady pan starosta Příbrami s tím, že nesouhlasí, aby v okolí jeho města byla tato základna, resp. radar stavěn, kdyby za vlády Jiřího Paroubka touto zemí nepobíhal expertní tým, který si vybral místo nedaleko Příbrami.

Takže ta popletenost je mimo jiné v tom, že se obracíte na úplně špatného premiéra. Měli jste se obracet na premiéry ze své vlastní politické strany v čele s vaším stávajícím předsedou, proč tady probíhala tato jednání, proč zašla tak daleko, jak zašla, že teď v podstatě bez poškození spojeneckých vztahů je velmi komplikované z ničeho nic přerušit tato jednání. A navíc - ta situace se přece v ničem nezměnila. I nyní probíhají pouze konzultace, nebylo učiněno žádné závazné slovo, žádný nevratný krok. A na rozdíl od vašich vlád tady předseda vlády Mirek Topolánek jednoznačně řekl: O všech krocích bude tato Sněmovna informována. O všech krocích bude dostávat pravidelnou průběžnou informaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP