(10.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Vím, že klasik lživé propagandy říkal, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, ale já bych se chtěl vyjádřit ke lži, která je koncentrována do takových vět, jako že sociální demokracie dohodla něco ve Spojených státech, to znamená naši účast v protiraketovém systému, že to samozřejmě není pravda. Aby už tyto lži jednou přestaly, tak necháme rozdat, jak jsme to už několikrát učinili novinářům, záznam tehdejšího velvyslance Palouše, který říká jednoznačně, že tehdejší ministr obrany prostě řekl svým americkým partnerům, že teprve až něco bude známo o technických parametrech takovéhoto projektu, je možné, aby se tím vláda a Parlament zabývaly. Situace nastala až nyní, a proto se zabýváme a proto také můžeme k tomu hovořit, proto se na to také dívá veřejné mínění, jak se dívá, protože do té doby prakticky nebylo o čem jednat.

Já budu rád, když dnes dvě stě poslanců Sněmovny dostane tento záznam, a zkusím to okamžitě zařídit. Když se znova tato lež bude opakovat, znova rozdáme tento záznam.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Doktor, připraví se pan poslanec Vidím. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Doufám, že mé vystoupení bude poslouchat pan místopředseda Poslanecké sněmovny Luboš Zaorálek.

Já nijak nezpochybňuji, resp. zcela věřím v génia bývalého kolegy pana poslance Jiřího Payna. Chápu, že je možná na místě se omluvit, že jeho génius ovlivnil i rozhodování vlády sociální demokracie. Považuji za nemístné, že bývalý předseda zahraničního výboru Luboš Zaorálek používá vůbec jeho osobní iniciativu jako jakýsi detail či důkaz toho, že zde existuje aktivita nějakého soukromého poslance, který svedl vládu sociální demokracie nesprávným směrem. Je to do jisté míry kuriózní.

Co mě ovšem trápí na průběhu rozpravy, která zde probíhá, je fakt, že nepochybně jako lidé této Poslanecké sněmovny si každý z nás neseme kříž. Myslím si, že je málo z nás, nebo z vás, nebo jak to mám říci, kteří si nesete kříž toho, že jste usvědčeni soudem České republiky z uličnictví, z povinnosti omluvit se za nevhodné chování. A nemyslím si, že ke vhodné formě toho, jak si člověk ten kříž odpracuje v životě, je právě forma, kdy druhému káže, jak se má chovat, přičemž sám má problém s tím, že těžko zvládá své chování a je soudem České republiky veden k tomu, aby se osobě, které způsobil nějakou újmu, omlouval. Prosím, aby napříště někteří z nás více zpytovali své vlastní svědomí a chovali se podle toho, že sami byli přistiženi suverénním soudem České republiky při tom, že sami své chování jen velmi těžko zvládají.

Směrem k sociální demokracii mám už jen jednu jedinou prosbu. Prosím, dejte nám seznam vás všech, kteří budete někam kandidovat - myslím na sjezdu sociální demokracie. My si ten seznam opíšeme, vždy si odškrtneme vystoupení, jestli jste už všichni, protože jakákoli rozprava do vašeho sjezdu bude nepochybně jaksi zavirována vaší povinností se zde představit a exhibovat. A velmi otravujete atmosféru, která ve Sněmovně probíhá.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, paní a pánové, neměl jsem vůbec ambici k této věci vystupovat. Vystoupení předsedy vlády i ministra Nečase byla podle mne postačující. Ale pokud tady ten pán, co zde tak rád ječí přes ty mikrofony, pan Zaorálek, mě zmiňoval, pak mi nezbývá nic jiného, než na to zareagovat.

Informaci o tom, že údajně jsem já pro výbor pro obranu a bezpečnost dostal nějaký dokument o protiraketové obraně v roce 2002, jsem zaslechl před několika měsíci. Velmi pečlivě jsem prozkoumal, protože jsem o tom nic nevěděl, veškerou došlou poštu jak na výbor, tak na mě osobně. Žádný takový dokument jsem nikdy nedostal. Budu velice rád, pokud mě přesvědčíte o tom, že něco takového sem do Sněmovny dorazilo, protože mně do rukou se nikdy nic takového nedostalo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Exner. Připraví se pan poslanec Jičínský, pan poslanec Černý a pan poslanec Sobotka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, paní ministryně, páni členové vlády, dámy a pánové, ha ha ha. Zřejmě nikdo z České republiky nejednal se Spojenými státy americkými, ale vláda Spojených států amerických jednala s námi.

Jak už bylo upozorněno, pan předseda vlády říkal, že ještě nebyla zahájena jednání, ale hned nato řekl, že jednaly předchozí vlády. Zapomněl na to, že je to pár dní, co pan první náměstek ministra Martin Pojar jednal o radarové základně ve Spojených státech amerických. Zpráva o tom včetně otázek, které byly projednávány, technického charakteru, byla zveřejněna.

Ve svém druhém vystoupení pan předseda vlády říkal, že nebyla vlastně dosud žádná oficiální jednání, že ta teprve začnou, až bude odpověď na nótu vlády, ale pak řekl, že byla tajná jednání. Já se ptám, jestli když jednal nějaký představitel státu tajně, v tom případě nejde o oficiální jednání. Ať už jde o vlády minulé, nebo současné.

Nyní bych k tomu řekl pár slov. Jak stojí podle dokumentů, které máme k dispozici - mám v ruce neoficiální překlad nóty, kterou předal velvyslanec Spojených států amerických Ministerstvu zahraničních věcí 25. ledna letošního roku. Přečtu vám úvodní větu: Velvyslanectví Spojených států amerických - teď jsou zde v neoficiálním překladu tři tečky, slovo zdvořilost, tři tečky - odkazuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky na prozatímní rozhodnutí, že v České republice bude umístěn radar Spojených států na obranu proti balistickým střelám.

Možná že můžete usoudit, že takové rozhodnutí přijaly zřejmě Spojené státy americké a že ho tedy ještě nepřijala Česká republika. Ale na jiném místě se v této předané nótě Spojených států amerických - a zatím nikdo, přestože byl zveřejněn ve sdělovacích prostředcích tento neoficiální text, se proti této nótě neohradil - objevuje následující věta: Velvyslanectví vítá prozatímní rozhodnutí České republiky, že s výhradou vnitrostátních postupů bude v České republice umístěn radar Spojených států na obranu proti balistickým střelám. - Spojené státy vítají už prozatímní rozhodnutí České republiky. Teď si nejsem jist, jestli bylo učiněno neoficiálně, oficiálně, tajně nebo veřejně, avšak Spojené státy argumentují takovým rozhodnutím.

Následuje ještě jedna věta v této nótě: Velvyslanectví dále vítá rozhodnutí České republiky, že Spojené státy mohou okamžitě začít s přípravou stanoviště, jak uvedeno v příloze B nóty.

Dámy a pánové, nevím, jestli má smysl hrát si v Parlamentu na hru o tom, kdo jednal. Možná že by bylo důležité, kdyby nám vláda sdělila, kdo v této otázce rozhodl a kdo v této otázce učinil ona předchozí rozhodnutí, která pravděpodobně učiněna byla, neboť jak nás ujišťuje pan předseda vlády ve své písemné odpovědi, což dnes zopakoval ve svém vystoupení, Spojené státy přece nikdy nelžou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP