(16.10 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Opakuji znovu: Nadále je česká půda chráněna proti spekulaci, otevírá se pouze těm, kteří hospodaří na zemědělské půdě. Je to v souladu s podmínkami, které jsme vyjednali, je to v souladu s podmínkami, které jsme schválili referendem. Nic nového, nic revolučního se nepřináší. S respektem k tomu, co bylo schváleno, je třeba pouze tento návrh schválit. Dáváme věci do pořádku z technického pohledu. Právně je stejně dávno rozhodnuto. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slova se ujme pan poslanec Jiří Hanuš, připraví se pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám jen dvě poznámky. Vaším prostřednictvím bych chtěl vzkázat panu kolegovi Skopalovi, pokud se týká jeho vyjádření k Sudetům a k této oblasti, aby byl možná trochu uvážlivější. Já jsem z této oblasti a vím, o čem mluvím. Tento problém není v tom, jak on ho nastínil.

Dále bych chtěl říci, že Česká republika se snažila našim zemědělcům hodně pomoci, a to v tom, že dostávají z podpůrného programu možnost nakoupit na třicetileté splátky státní půdu. Možná, že by bylo zajímavé, jak dalece je tento institut využíván.

A za třetí. Nedělejme si iluzi o tom, že se půda nedostává do cizích rukou. My jsme schopni ovlivnit prodej státní půdy, ale těžko ovlivníme prodej ze strany soukromého sektoru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slova se ujme pan poslanec Jiří Paroubek, své vystoupení avizuje pan premiér.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, je to pro mne opravdu zajímavá debata. Musím říci, že jsem v těch posledních týdnech pronikl tak trochu více do tajů českého zemědělství, než se mi kdy předtím podařilo. Jsem tomu rád a určitě v této exkurzi budu dále pokračovat. Samozřejmě nemám ty hluboké znalosti, jaké zde předvedli někteří zemědělští experti z různých politických stran, ale některé věci si dovoluji tvrdit, že vidím poměrně jasně.

Dobře, otevírejme trhy a liberalizujme. Ale v situaci, kdy nedosahujeme, nebo dosahujeme na úroveň sedmdesáti procent dotací, tak to přece je věc, která je svým způsobem nemravná, tohle od nás chtít, abychom nebránili ty naše zemědělce.

Prostřednictvím předsedající bych požádal svého předřečníka: Já mám určitý drobný majetek rodinný v Sudetech, jak jste tady o tom hovořil, tam se ti naši zemědělci naopak velice snaží získat půdu. (Poslanec Hanuš: Sudety neexistují.) No tak, Sudety neexistují, ale někteří o nich mluví, tak dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pány poslance, aby nepřecházeli k formě dialogu. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Chtěl bych se také zeptat, čím tady strašil pan ministr Svoboda, kolik bylo už podáno žalob. Pokud bude nějaká žaloba podána, tak jak dlouho bude trvat její vyřízení?

Myslím, že jde o to, ochránit české zemědělce na co nejdelší dobu, nejméně do toho roku 2011, tak jak já chápu, v tuto chvíli chcete vlastně vyprázdnit ty podmínky tak, aby ta jejich ochrana přestala. Přitom je třeba vidět, že čeští zemědělci a jejich touha po půdě je samozřejmá. Čeští zemědělci mají velké zatížení svých hospodářství úvěry proti těm zahraničním. Když to srovnám se západní Evropou, u nás 42 %, v západní Evropě průměr 12 %, pokud jde o pozemkovou rentu tak 40 % v západní Evropě půdy je pronajmuto zemědělci, u nás je to 90 %.

 

Domnívám se, že bychom naopak k tomu měli přistupovat rozumně. Jenom si tak kladu otázku, co vlastně stranu, která se dlouho deklarovala jako strana, která chrání zájmy zemědělců, strana lidová, co ji vlastně vede k takovéto pro mne celkem překvapivé změně stanoviska, kdy vlastně jsou pro něco, co bych od nich neočekával a co tvůrce té moderní lidové strany bych řekl by s tím asi měl trošku problém.

Domnívám se, že naši zemědělci jsou dnes v situaci, kdy jim můžeme pomoci k akumulaci kapitálu, a měli bychom to dělat všemi prostředky, tak jako to dělají jiné státy v Evropské unii, státy, které jsou silnější a které se snaží své zemědělce přirozeně ochránit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jiří Hanuš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Dovolím si vaším prostřednictvím říci svému předřečníkovi, že problém Sudet, když budeme nazývat tak tuto oblast, odkud odešli původní obyvatelé, je to problém přídělů a problém toho, že tam byly až trojnásobné příděly. Dodnes není jasné, komu ty pozemky vlastně patří.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Svoboda taktéž s faktickou připomínkou.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Já mám paní místopředsedkyně, jenom drobnost k tomu, co říkal pan poslanec Paroubek.

Jestliže mluvíte o tom, že chráníte tuto půdu, ptám se, proč jste vyjednali podmínky takové, jaké jste vyjednali? Tento návrh zákona se vrací k vyjednaným podmínkám, tak jak byly vyjednány za vlády Miloše Zemana a dokončeny za vlády Vladimíra Špidly. Nic jiného se neděje. To znamená, ptejme se, proč se tehdy vyjednalo to, co se vyjednalo. Tato novela to pouze vrací tam, kde skončilo vyjednávání těch, kteří dnes do toho zákona kopou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou poznámkou pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já jenom fakticky. Přes paní předsedající panu poslanci Hanušovi: Já znám trochu problémy Sudet, protože můj děda je Němec, moje babička Češka a žili tam jak před válkou, za války, tak po válce. Vím, jaké tam byly vztahy. Určité pozemky v této oblasti na Znojemsku mám také, takže vím, jak to tam vypadá a jaké jsou tam problémy z hlediska vydávání půdy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní prosím, aby se ujal slova předseda vlády pan Mirek Topolánek, připraví se pan poslanec Michal Doktor.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, předesílám, že podporuji návrh propustit tuto novelu devizového zákona do dalšího čtení a diskusi nad touto materií.

Předseda jedné opoziční strany rád používá slovo rabulistika. To, co tady slyším k tomuto zákonu, připomíná spíše verbální vyměšování. Nezažil jsem v této Sněmovně (mluví zvýšeným hlasem) ještě takovou míru nacionalismu, takovou míru antievropanství, takovou míru xenofobie, takovou míru drzosti a tolik lží jako při projednávání devizového zákona (potlesk pravé strany Sněmovny). Jak je možné, že já, který je označován za euroskeptika, tady hájím smlouvu, kterou někdo špatně vyjednal, ale která je platná? Vy chráníte české zemědělce, vy, kteří jste jim půdu vzali, a vy, kteří jste vyjednali takovouto smlouvu? (Potlesk pravé části Sněmovny.) My musíme v rámci nadlimitních zásob, tato vláda musí řešit všechny přehmaty, které se za poslední roky v zemědělství udělaly. Víte vůbec o tom, že Česká republika bude platit buď 15, nebo 12 milionů eur v případě, že neustoupí, i v případě, že ustoupí, za takzvané nadlimitní zásoby? Víte vůbec o tom, že jsme přišli o národní cukernou kvótu? Kde berete tu drzost se vůbec k zemědělství vyjadřovat! (Protesty a bouchání do stolů levé části Sněmovny.) Kde jsou ti naši eurohujeři, aby tady teď vystoupili a řekli: toto je smlouva a ta platí! My pouze napravujeme vaše chyby.

Já vás žádám, abyste přestali mluvit za české zemědělce. Nejvíc jste jim uškodili. Děkuji. (Potlesk pravé části Sněmovny.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP