(Jednání pokračovalo v 16.52 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas na poradu klubu poslanců sociální demokracie vypršel. Nyní bychom měli hlasovat o návrhu našeho programu jako o celku, tedy se schválenými pozměňovacími návrhy.

Mám avizováno ještě vystoupení předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie pana poslance Haška. Myslím, že bychom potom, jak poslanci budou postupně přicházet, po vystoupení budeme hlasovat o návrhu jako celku, mohli naše jednání zahájit.

Pane předsedo, máte slovo, protože všichni poslanci se už pomalu dostavili.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, vážený pane předsedo. Já přece jen počkám, až se kolegyně a kolegové usadí, vašimi slovy - až bude ve Sněmovně pracovní atmosféra.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předsedo, myslím, že se můžete ujmout slova.

 

Poslanec Michal Hašek: Já bych vás chtěl, pane předsedo, trochu netradičně vyzvat, protože jindy tak činíte sám, abyste zjednal pořádek v pravé straně jednacího sálu. Já bych se potom eventuálně ujal slova. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Poprosím vážené kolegyně a vážené kolegy, aby se ztišili, abychom mohli konečně schválit program naší 13. schůze.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, o přestávku pro jednání našeho poslaneckého klubu jsme požádali proto, abychom projednali, které z navržených bodů programu definitivně byly a nebyly přijaty. Musím konstatovat, že z pohledu opozičního poslance - a nehovořím sám za sebe, ale za poslanecký klub České strany sociálně demokratické - hlasování o návrhu programu je neveselou podívanou. Neveselou podívanou na stav, v jakém se nachází v tuto chvíli Poslanecká sněmovna.

Bereme jako smutný fakt, že existuje nějaká parlamentní většina. To je v pořádku, po každých volbách se nějaká vytvoří. Ovšem tato většina má poměrně prazvláštní základ. Díky této uměle vytvořené parlamentní většině došlo k odmítnutí téměř všech bodů, které jsme jako opozice navrhovali na doplnění programu této řádné schůze. Nejednalo se přitom o body, o kterých by nestálo za to na parlamentní půdě hovořit. Připomenu, že v oblasti bezpečnosti šlo o vznik parlamentní vyšetřovací komise ke Kubiceho zprávě. Vaším hlasováním jste dali najevo, že možná platí to staré známé "vyšetřování skončilo, zapomeňte". Je nám to líto, dámy a pánové, ale věřte, že učiníme všechny pokusy, které nám dává jednací řád Poslanecké sněmovny, abychom jak na plénu, tak na půdě jednotlivých výborů znovu tyto záležitosti otevřeli.

Nečekali jsme podporu ze strany poslanců ODS. Hlasování poslaneckého klubu ODS nás nepřekvapilo. O trochu víc jsme byli překvapeni hlasováním poslanců strany lidové a zejména Strany zelených v takových záležitostech, jako byla žádost o poskytnutí informace o jednání s vládou Spojených států amerických o radarové základně, v takových věcech, jako byla žádost o vysvětlení výroků některých představitelů vládní koalice k vyšetřování kauzy Čunek. Skoro by se chtělo říci: káží vodu a pijí víno.

Jsou to představitelé Strany zelených, kteří se deklarují jako nový politický subjekt, jehož úkolem je pozvednout politickou kulturu z hlediska českého parlamentního prostředí, jako subjekt, který hovoří o otevřenosti, transparentnosti, boji proti korupci, podpoře přímé demokracie a řadě dalších atributů moderní demokracie. Bohužel hlasování, alespoň podle přehledů o hlasování jednotlivých poslanců - a chtěl bych vyzvat českou veřejnost a lidi, které to zajímá, ať se podívají na webových stránkách Poslanecké sněmovny, jak o jednotlivých záležitostech hlasovali jednotliví poslanci a jednotlivé poslanecké kluby - tak tyto výsledky hlasování hovoří minimálně u poslanců Strany zelených o něčem jiném. Je nám to také líto.

Z těchto všech důvodů, dámy a pánové - jak hovoří pan ministr Říman tady za mými zády poněkud nahlas, že se snažíme někoho rozložit: My se nemusíme snažit, pane ministře. To přijde časem samo. (Smích a potlesk z řad ČSSD.) Bohužel protože nám neumožňujete efektivně vykonávat funkci parlamentní opozice prostřednictvím kontrolní role, nepodpoří poslanci České strany sociálně demokratické program této schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 13. schůze Poslanecké sněmovny, jak nám byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy. Všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Pan předseda poslaneckého klubu ODS poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážení členové vlády, dámy a pánové, musím říci, že jsem zklamán přístupem předsedy klubu a celého klubu České strany sociálně demokratické. Poprosím vás v této chvíli o přestávku na poradu poslaneckého klubu ODS v délce trvání 15 minut. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Vyhlašuji přestávku do 17 hodin 15 minut.

 

(Jednání přerušeno v 17.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP