(14.50 hodin)
(pokračuje Filip)

A každá akce vyžaduje reakci. Tím více akce vládní koalice, která nese odpovědnost. Ta reakce od opozice musela přijít.

Já jsem byl přesvědčen a věřil jsem premiérovi vlády České republiky, že chce zlepšit komunikaci s opozicí. Věřil jsem mu a věřím mu dodnes. Nevím, kdo mu poradil, aby v klubech vládní koalice odmítl tyto body. Kdybychom byli přehlceni, jako jsme byli v letech 1998 až 2004 do vstupu do Evropské unie a na schůzi jsme měli ne 74 bodů, ale 174, 217 bodů, tak bych to třeba dovedl pochopit a sám bych uklidňoval klub, jehož jsem členem. Ale vzhledem k tomu, že na čtrnáctidenní schůzi máme 73 bodů a jsme schopni je racionálně projednat, nechápu, proč se bráníme této debatě, debatě, která nás čeká a nemůže nás minout. Co budeme odpovídat občanům, až přijdeme mezi ně při skládání svých účtů? Že jsme se tím nezabývali? Nezlobte se na mě, ale takový postup je ono typické strkání hlavy do písku. A já jsem přesvědčen, že jestli je premiér dostatečně silná osobnost, že on bude ten, který způsobí hlasování o přijetí programu na této schůzi, protože mám důvěru v to, že on hlavu do písku strčit nechce. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ještě musím upozornit pana poslance Exnera, že mu slovo udělit nemohu, protože jednáme v režimu § 54 odst. 7. Upozorňuji na to, že § 67 umožňuje vystoupit jenom předsedovi vlády, místopředsedům Sněmovny, předsedům klubů, jen lidem s přednostním právem vystoupení.

Nyní budeme… Pan poslanec Exner má nějakou připomínku?

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, já mám námitku. Paragraf 54 odst. 7 nehovoří o tom, že není rozprava. Paragraf 54 odst. 7 hovoří o tom, že Sněmovna rozhodne pouze o pořadu uvedeném v žádosti. O tom, že se o programu koná rozprava, hovoří obecné paragrafy, které se týkají svolaných schůzí, a není v něm žádná výjimka týkající se schůze svolané podle § 51 odst. 4.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, vznášíte námitku proti mému postupu? (Ano.) Budeme o námitce hlasovat.

 

Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro 41, proti 65. S námitkou nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pořadu 12. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Zvoním a svolávám poslance. Odhlásím vás, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 3, ve kterém rozhodneme o schválení programu 12. schůze. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti návrhu 92.

 

Než vyhlásím výsledky, počkám na kontrolu hlasování. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Mám pokyn od kontroly hlasovacího zařízení, ale než vyhlásím výsledky, skutečně bych poprosil pány v prostorách pro fotografy, aby se chovali důstojně a slušně, protože mi bylo sděleno panem kancléřem, že byla přijata opatření, která zabezpečí bezpečnost poslanců pod oběma těmito prostory, takže nemusíme mít strach, že nám bude něco padat na hlavu.

Vyhlásím tedy výsledek. Návrh nebyl přijat.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, neschválili jsme stanovený pořad 12. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Jenom připomínám, že budeme pokračovat v přerušené 11. schůzi, a to v 15.15 hodin.

 

(Schůze skončila ve 14.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP