(14.30 hodin)
(pokračuje Jacques)

To je věc, myslím si, úplně jasná, nezávislá kontrolní činnost. Pan ministr Bublan, když nastupoval do funkce ministra, deklaroval, že právě tato problematika bude jednou z klíčových v jeho činnosti. Za dva roky jeho působení se tak nestalo a já věřím, že i toto téma prostřednictvím výborů projednáme a i tímto způsobem dosáhneme nezávislé kontroly nad policejní prací.

Pokud bychom měli jednat o tom, že zřizovat nějaké komise vyšetřovací nad policejní prací, tak je to kauza CzechTek, která do dneška prošetřena nebyla. Inspekce ministra vnitra v plném rozsahu selhala při prošetřování a vyřizování stížností, které občané podali, a bylo jich na 120. Devadesát jich bylo odloženo bez dalšího komentáře, a to je případ, který by si zasloužil zřízení samostatné vyšetřovací komise. Tímto způsobem bych mohla pokračovat dál.

Pojďme toto téma projednávat, projednávejme ho na půdě výborů a potom na půdě Poslanecké sněmovny. Toto hlasování nebude o demokratičnosti a poslanci a poslankyně Strany zelených budou pouze nesouhlasit se způsobem projednávání jednotlivých témat a také s jeho časováním.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Já bych, než udělím slovo dalšímu přihlášenému a to je pan předseda klubu KSČM, jenom poprosil, aby ke mně přišel pan kancléř a informoval mě o tom, jaké učinil opatření v prostorách pro fotografy, abychom zabezpečili bezpečnost práce našich poslanců pod těmito prostorami. Pane kancléři, přijďte za mnou. A já uděluji slovo panu předsedovi Kováčikovi.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, já věřím, že to, co se stalo před chvílí, že zcela náhodou spadl nějaký předmět zrovna do lavic ODS, nebyl atentát proti vládní straně, že to byla čistě náhoda, dokonce prý jde o místo ministra vnitra. O to je to vážnější.

Ale rád bych se vyjádřil k tomu, co klub KSČM si myslí o programu této schůze, který byl navržen klubem sociální demokracie. Až na jednu výjimku nebudu diskutovat s předřečníky.

Poslanecký klub KSČM je přesvědčen o tom, že má-li být veden skutečný dialog v Poslanecké sněmovně, tak prostě jde o to, aby ten dialog byl také veden v pořadí priorit, které nejen zajímají momentálně vládu či některého ministra, které nejen momentálně zajímají některou zájmovou či vlivovou skupinu v rámci české společnosti, ale ty priority podle mého názoru a podle názoru klubu KSČM mají být stavěny především v pořadí toho, jak se to týká většiny, a čím větší většiny, občanů České republiky. Body, které jsou navrženy do programu této schůze, podle mého soudu takovými body jsou a bezesporu je třeba, abychom, když už jsme nenašli pochopení při tvorbě programu 11. schůze, abychom dali najevo, že máme zájem se těmito body zabývat a zcela vážně je diskutovat.

A teď ta jedna jediná výjimka. Paní kolegyně předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených, paní kolegyně Jacques, chce, aby ten přístup byl totálně a naprosto věcný. Souhlasím. Ano, je třeba, aby ta odborná poloha, ta věcná poloha šla prostřednictvím výborů, ale až poté, co proběhne diskuse zde ve Sněmovně, protože kdyby česká veřejnost měla objektivní informace a objektivní postoje hned od počátku, co tyto otázky, tyto čtyři otázky jsou nastolovány, tak potom můžeme mít ten mandát, že to vyřešíme ve výboru a vyřešíme to v pohodě a nejlíp. Pokud ovšem probíhá mediální masáž české veřejnosti, že nám ten radar neublíží, že je to hodný radar, že ty zlé rakety tady nebudou, že nám to přinese mnohé ekonomické dobro, pokud přinášejí česká média postoje vládních politiků, že koneckonců ta - a teď mi promiňte - ústava či ústavní smlouva či cokoliv tohoto typu, že je prostě samé pozitivum pro Českou republiku a pro její občany, pokud přinášejí, a dlouhodobě, česká, především veřejnoprávní média informace o tom a postoje především nebo téměř výhradně vládních politiků o tom, že v podstatě se nic nestalo v souvislosti s oním útvarem, který je předmětem návrhů přezkoumání jeho činnosti, a koneckonců pokud nám česká média, čeští vládní politici říkají, že v souvislosti s trestním stíháním, pardon s vydáním trestního stíhání pana místopředsedy vlády Jiřího Čunka je taky vlastně vše v pořádku, tak nechť si uvědomí, že český občan přece nemá krátkou paměť a ještě si vzpomíná, jaké komedie se zde v této místnosti odehrávaly v souvislosti s pouhým podezřením, nikoliv trestním stíháním, na bytovou aféru třeba dřívějšího premiéra Stanislava Grosse. A byla to třeba právě KDU-ČSL, která ten proces spustila. Takže to biblické rčení o tom břevnu a třísce v oku právě teď zrovna dopadá.

Přátelé, myslím si, že kdyby byly myšleny vážně věty o konstruktivním dialogu s opozicí v situaci, kdy jsme koalice a opozice ve velmi těsném poměru, tak tato schůze bude odhlasována většinou hlasů, příslušné informace a příslušná rozprava proběhne, budou přijata příslušná usnesení a budeme se moci ještě dnes nebo ještě zítra věnovat běžné agendě 11. schůze Poslanecké sněmovny. Tím, že je předem dáno najevo, že ani náhodou neprojde program, tak promiňte, i já jsem považoval za potřebné, abych náš postoj sdělil ještě při projednávání programu v Poslanecké sněmovně.

Ten obsah, ten je důležitý. Není důležité, jak jsou některé body nazvány, někdy třeba trošku kostrbatě, ale ten obsah, ten smysl, ten duch toho návrhu, ten je důležitý a ten je, přátelé, příliš vážný, než abychom ho smetli ze stolu hlasovací mašinérií. My ho teď můžeme smést ze stolu hlasovací mašinérií. Když odmítneme program, nezmizí ovšem ty problémy, kterých se ty čtyři navrhované body týkají, nezmizí nutnost o nich diskutovat a dříve nebo později ta diskuse v Poslanecké sněmovně bude muset proběhnout. Možná o to ostřeji, možná o to dramatičtěji, možná třeba také o to klidněji, ale co je důležité - čím tato diskuse proběhne později, tím hůře pro věc samotnou a pro zájmy občanů této republiky. Proto klub KSČM podpoří jednomyslně návrh programu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu ČSSD, pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Už jenom dvě stručné reakce vaším prostřednictvím panu premiérovi. On tady sdělil a popisoval určité případy z minulosti a podtrhl, že na žádost opozice tehdy byl zařazen bod. Hlasování o programu je hlasování o tom, že bude zařazen bod a může být projednáván, takže to jenom připomínám v tuto chvíli do koaličních lavic.

V situaci, kdy tady také zmiňoval údajnou nekomunikaci ze strany tehdejší vlády, tehdy opoziční ODS, ve věcech zahraniční politiky, já bych jenom připomněl, že v té době zahraniční politiku ve vládě měl na starosti náš tehdejší koaliční partner KDU-ČSL. Je to shodou okolností, pane premiére Topolánku, prostřednictvím pana předsedajícího, váš současný koaliční partner, a shodou okolností i tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda je dnes ministrem vaší vlády, takže je potřeba, abyste si ty věci asi vyříkali nejdříve na této úrovni.

A co se týká projevu paní poslankyně Kateřiny Jacques, já děkuji za to vyjádření jménem klubu zelených a věřím, že to není naplnění toho jednoduchého hesla - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP