(12.40 hodin)
(pokračuje Jacques)

Narážím tím na problematiku například reklamy určené dětským divákům nebo reklamy, která propaguje nezdravý životní styl. A to jsou všechno souvislosti, o kterých bychom v takovémto případě měli hovořit.

Já samozřejmě chápu, že alokace finančních prostředků na veskrze bohulibé účely, jako je třeba archiv nebo fond kinematografie, jsou žádoucí. Ale věřím tomu, že tento moment, kdy budeme schvalovat úplně jiný zákon, není poslední příležitostí, abychom úvahu o navrácení reklamy do veřejnoprávní televize otevřeli a abychom ji schválili například v takovém čase, aby bylo možné ji ještě zařadit dřív než před rokem 2008.

Z tohoto důvodu my nepodpoříme tento přílepek, tento pozměňovací návrh, a zároveň se otvíráme široké diskusi napříč politickým spektrem na toto téma, jak zajistit vícezdrojové financování také veřejnoprávních médií s cílem zvýšit jejich kvalitu, nabídku pořadů pro náročného a menšinového diváka. To je naším cílem, a zároveň zabránit nežádoucí monopolizaci reklamního trhu, který v tuto chvíli by mohl ve svém důsledku mít i třeba dopad na zvyšování cen. Zároveň si myslím, že to není tak dramatické a že je velmi nežádoucí, abychom k těmto změnám přistupovali v tento okamžik v rámci přílepku.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Jacques. Nyní se hlásí o slovo pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, na rozdíl od paní kolegyně Jacques, která hovořila přede mnou, si apriorně nemyslíme, že přílepek je vždycky špatně. Přicházejí občas natolik aktuální věci, které nesnesou odkladu, které jsou jednoduché a jasné a které je třeba co nejrychleji přijmout, tak aby mohly sloužit občanům České republiky. Sami jsme řadu takovýchto řešení, i když ne s velkým nadšením, ale proto, že jiné zbytí nebylo, v minulosti podporovali. A nebude-li zbytí, budeme takovýto způsob řešení - pravda, velmi výběrově, pod velmi náročným zorným úhlem - také podporovat. Prostě tak jde život.

Nicméně tato tematika, a tady už souhlasím s paní kolegyní předřečnicí, tato tematika není tou, která by nesnesla odkladu. Tato tematika - a promiňte mi, nebudu diskutovat věcně k obsahu toho návrhu, protože s řadou věcí, které tady paní kolegyně Jacques, se ztotožňuji - tato tematika ovšem, protože je složitá, náročná, velmi citlivá, velmi bych řekl i mediálně obtížná a především obtížná na zpracování, obtížná na vyvážení všech sil, které táhnou z různých stran - teď nemyslím politické strany, aby bylo jasno - z různých úhlů pohledu, z různých třeba i zájmových skupin, a to je třeba vyvážit tak, aby to bylo v zájmu diváka, tak aby to bylo v zájmu české kultury, tak aby to bylo v zájmu jako veřejnoprávních médií, tak i soukromých médií, aby to bylo v zájmu vyváženosti trhu reklamy.

Mám silný pocit - a věřte, nebyla to jednoduchá diskuse na poslaneckém klubu KSČM, ale přece jenom převážil názor a máme silný pocit, že je třeba, aby za účasti všech, kterých se ta věc týká, aby za účasti, za aktivního působení komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny a kulturního výboru, aby třeba i za účasti dalších účastníků toho procesu ta věc byla detailně a důkladně posouzena. A když si vzpomeneme, jak dlouho jsme tu projednávali zákon o digitalizaci, tak mi připadá docela špatné, že teď se snažíme vrácení reklamy České televize právě v souvislosti s tím, že nedávno se navýšily koncesionářské poplatky, jakoby rychle, jakoby mimoděk, mimochodem prosadit.

U nás v poslaneckém klubu KSČM jsme rovněž rozhodovali mezi tím, že cítíme, že je třeba ty účely, pro které se vrácení reklamy v tom návrhu definují, že je třeba je naplnit. My si skutečně myslíme, že digitalizace archivu, že Státní fond kinematografie, že poskytnutí dotace na set-top boxy nebo pomoc při digitalizaci jsou věci, které zaslouží naší podpory. Ale to přece můžeme udělat po řádné diskusi v řádu třeba týdnů nebo měsíců.

Poslanecký klub se nakonec rozhodl vzhledem ke způsobu té procedury, ne vzhledem k obsahu, kde se s řadou věcí ztotožňujeme, návrh nepodpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Nyní se hlásí o slovo pan kolega Michal Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážená vládo, nechci už v takto pohnutém čase, kdy vlastně hlasujeme zcela atypicky o třetím čtení návrhu zákona ve čtvrtek, ještě před obědem, prodlužovat debatu. Přesto krátká reakce na vystoupení předřečníků.

Věřte, že ani v našem poslaneckém klubu debata nebyla jednoduchá. Nicméně za poslední měsíce se začaly kupit problémy v oblasti médií. Víte, že proces digitalizace prakticky stojí, a berte tento pokus, který předložil kolega Rafaj, jako určitou snahu otevřít znovu celé téma, otevřít debatu, která nás bezpochyby čeká na půdě Poslanecké sněmovny, komise pro sdělovací prostředky, kulturního výboru a všech dalších orgánů, které se touto věcí zabývají.

Možná ten pozměňovací návrh, tak jak vypadají stanoviska jednotlivých klubů, dnes nebude většinově Sněmovnou podpořen. To však neznamená, že sociální demokracie nebude i nadále hledat podporu pro řešení aktuálních problémů v oblasti médií, pro řešení aktuálních problémů v oblasti digitalizace. Připomenu, že samozřejmě je na místě debata o tom, že pokud se změní poměr reklamy mezi komerčními televizemi a Českou televizí ve prospěch České televize, je jistě zcela v pořádku a na místě debata o tom, zda se zmrazí koncesionářský poplatek. Protože není logické, aby Česká televize dostala zvýšený podíl reklamy a zároveň rostly na základě platné legislativy do budoucna koncesionářské poplatky.

Takže berte, prosím, toto moje vystoupení jednak jako komentář k názorům kolegů z ostatních poslaneckých klubů, a znovu opakuji, že pokud se náhodou stane, že většina Sněmovny nebude sdílet názor obsažený v pozměňovacím návrhu, neznamená to, že sociální demokracie i nadále nebude hledat široký průnik k novelizaci příslušné mediální legislativy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl pan poslanec Michal Hašek. Faktická poznámka pan kolega Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, já souhlasím se svým předřečníkem v tom, že digitalizace stojí a je potřeba hledat cesty, jak ji odblokovat. A rozhodně nabízím za Občanskou demokratickou stranu, a myslím, že za celou koalici, podanou ruku i opozici, protože to je věc, kterou si musíme domluvit společně. To není věc, na které by někdo měl zkoušet své politické svaly.

Nicméně neodpustím si jednu faktickou poznámku. Návrh pana kolegy Rafaje, pokud by byl přijat, digitalizaci zablokuje definitivně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka poslance Petra Plevy. Nyní se o slovo hlásí ministr kultury Václav Jehlička. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Václav Jehlička Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážená vládo, vážená Sněmovno, dovolte mi, abych se také krátce vyjádřil k materiálu, který přísluší mému resortu.

Chtěl bych úvodem říct, že si velice vážím této aktivity navrhovatelů, kteří chtějí pomoci podpořit digitalizaci, uvolnit digitalizaci, chtějí pomoci českému filmu a chtějí pomoci také správě archivu a digitalizaci archivu České televize.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP