(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 148 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 186 pro 178, proti nikdo. Návrh byl přijat. Rezignace jsme přijali.

 

Prosím, pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. A nyní bychom měli přistoupit k hlasování en bloc o všech kandidátech dle usnesení volební komise na všechna uvolněná místa v orgánech Poslanecké sněmovny. To usnesení máte všichni ve svých lavicích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 149 a ptám se, kdo je pro volbu nových poslanců do jednotlivých orgánů Sněmovny. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 186 pro 174, proti nikdo. Návrh byl přijat. Zvolili jsme tedy poslance do jednotlivých orgánů Sněmovny.

 

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna zvolila všechny členy orgánů Poslanecké sněmovny tak, jak byli volební komisí navrženi. Tím tento bod končí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise, končím bod číslo 59.

 

Pokračovat budeme bodem číslo 55, to je

 

55.
Návrh na volbu předsedů zřízených stálých komisí Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji, pane předsedající. Ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy na předsedy jednotlivých zřízených komisí: na předsedu sněmovní komise pro bankovnictví pan poslanec Petr Braný z KSČM a pan poslanec Michal Doktor z ODS; na předsedu stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny pan poslanec Lubomír Suk z ODS; na předsedu sněmovní komise pro sdělovací prostředky pan poslanec Vítězslav Jandák z ČSSD; na předsedu stálé komise pro rodinu pan poslanec Tomáš Kvapil - KDU-ČSL; za předsedkyni stálé komise pro rovné příležitosti paní poslankyně Soňa Marková z KSČM; na předsedu stálé komise pro otázky ústavy pan poslanec Zdeněk Jičínský z ČSSD; na předsedu stálé komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky pan poslanec Václav Klučka z ČSSD.

Podle zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se předsedové komisí Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním.

Nyní, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Přesto se ptám Poslanecké sněmovny, jestli má někdo zájem v rozpravě vystoupit. Není tomu tak. Rozpravu končím.

Podle volebního řádu, článek 3, je tady tajná volba. Ptám se, pane předsedo - tajná volba byla naplánovaná na 12. hodinu…

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, 12. hodina platí. Budou provedeny všechny tajné volby, které jsou naplánovány.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Takže přerušíme tento bod do 12 hodin a volba tajná u všech předsedů komisí bude probíhat od 12 hodin.

 

Otevřu tedy bod číslo 56, a to je

 

56.
Návrh na volbu zástupce veřejného ochránce práv

 

Znovu prosím pana předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji, pane předsedající. Prezident republiky navrhl dva kandidáty na funkci zástupce veřejného ochránce práv, a to pana Oldřicha Kužílka a pana Jana Litomiského. Senát také navrhl dva kandidáty, a to rovněž pana Jana Litomiského a paní Jitku Seitlovou. Bližší podrobnosti o kandidátech volební komise předala všem poslaneckým klubům.

Jedná se tedy o volbu zástupce veřejného ochránce práv, kterému začne jeho šestileté volební období složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, a to do deseti dnů ode dne volby. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje provést volbu tajným hlasováním.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a k návrhu na způsob volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy z místa. Nikoho nevidím a rozpravu tedy končím.

Protože volební komise navrhla tajnou volbu, v rozpravě nepadl návrh na volbu veřejnou, bude provedena tajná volba, která je připravena taktéž na 12. hodinu. Budeme se tedy řídit pokyny předsedy volební komise k tajné volbě a ty bych prosím požadoval od předsedy volební komise zopakovat pro poslance.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Volba začne ve 12 hodin tajným způsobem. Pokud se na tom shodneme, já, pane předsedající, se domnívám, že o tajném způsobu hlasování bychom měli rozhodnout hlasováním Poslanecké sněmovny na návrh volební komise, nemýlím-li se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je pravda, omlouvám se. Tady mlčení není souhlas. Tady musíme rozhodnout.

 

Tedy zahájím hlasování pořadové číslo 150, ve kterém rozhodneme o tajném způsobu volby zástupce veřejného ochránce práv. Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 150 z přítomných 185 pro 171, proti nikdo. Návrh byl přijat. Budeme hlasovat tajným hlasováním.

 

Přerušuji bod číslo 56, a to do 12 hodin.

 

Otevírám bod číslo 61, to je

 

61.
Návrh na volbu vedoucích stálých delegací Parlamentu
do meziparlamentních organizací

 

Prosím opět předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Pane předsedající, ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy na vedoucí jednotlivých delegací: stálá delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy paní poslankyně Anna Čurdová z ČSSD a stálá delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě pan poslanec Václav Exner z KSČM.

Dovolte jen konstatování, že ve stanovené lhůtě neobdržela volební komise od poslaneckých klubů žádný návrh na vedoucího stálé delegace do Shromáždění Západoevropské unie.

Také vedoucí stálých delegací Parlamentu se volí většinovým způsobem a tajným hlasováním.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům, poté ještě upřesním pro jistotu způsob volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Pane předsedo, pokračujte a upřesněte způsob volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Děkuji, pane předsedající. Ještě než přerušíte projednávání tohoto posledního volebního bodu, rovněž prosím do 12. hodiny, tak si dovolím ještě jednou zopakovat způsob volby v tajném hlasování. Jednotliví kandidáti jsou na hlasovacím lístku uvedeni se svými pořadovými čísly. Souhlas s navrženým kandidátem vyjádří poslanec zakroužkováním pořadového čísla před jménem navrženého kandidáta. Nesouhlas s tímto kandidátem pak vyjádří přeškrtnutím tohoto pořadového čísla, které je před jménem kandidáta. Všechny ostatní úpravy hlasovacího lístku způsobují, že hlasovací lístek je neplatný, tedy například přeškrtnutí celého jména nebo zakroužkování celého jména. Všechno vede k neplatnosti hlasovacího lístku. Prosím, abyste na to dávali pozor.

Omlouvám se za tuto formulaci, ale stále se setkáváme s řadou neplatných hlasů a myslím si, že je škoda, aby poslanec nemohl projevit svůj názor jenom kvůli nějaké technické drobnosti. Jediná úprava hlasovacího lístku, která nezneplatňuje, je doplnění jména jiného kandidáta. K té ale volební komise stejně nepřihlíží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP