(12.30 hodin)
(pokračuje Kasal)

Není-li zájem o závěrečná slova, přistoupíme k hlasování o usnesení, tak jak před malou chvílí zaznělo.

 

Souhlasíte, takže jsem zahájil hlasování pořadové číslo 104. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Výsledek - ze 148 bylo pro 92, proti 24. Návrh byl přijat.

 

Budeme pokračovat ve stejné sestavě bodem

 

65.
Informace o nasazení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích za období leden až červen 2006
/sněmovní tisk 112/

 

Materiál uvede opět ministryně obrany Vlasta Parkanová.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Pane předsedající, kolegyně a kolegové, materiál Informace o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období leden až červen 2006 vám předkládám v souladu s usnesením této Poslanecké sněmovny, které mělo číslo 519 a je z 22. října 1999. Je to usnesení, které se týká vysílání ozbrojených sil České republiky mimo území našeho státu a pobytu cizích vojsk na území České republiky. Jedná se tedy o souhrnnou a pravidelnou informaci o působení sil a prostředků Armády České republiky ve všech zahraničních operacích.

Cílem předkládaného materiálu je informovat vás o politických, vojenských a finančních aspektech působení jednotek Armády České republiky v Bosně a Hercegovině, v provincii Kosovo, v Iráku, v Afghánistánu a v rámci zajištění ochrany vzdušného prostoru Estonské republiky, Litevské republiky a Lotyšské republiky za hodnocené období. Materiál zahrnuje informace o vnitropolitické situaci a o operačních úkolech kontingentů Armády České republiky v jednotlivých zemích.

V hodnoceném období působilo v zahraničních operacích téměř 900 příslušníků Armády České republiky. Plnění náročných úkolů vojenské služby v zahraničí po boku spojenců a koaličních partnerů je praktickým vyjádřením odhodlání České republiky převzít svůj díl odpovědnosti za vývoj mezinárodního bezpečnostního prostředí.

Nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v hodnoceném období bylo v plném rozsahu hrazeno ze schváleného rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany bez dodatečných požadavků na jeho navyšování.

Kolegyně a kolegové, já vás žádám o projednání tohoto předloženého materiálu a rovněž vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně. Prosím opět pana zpravodaje výboru Antonína Seďu, aby nás informoval o usnesení výboru, které máme k dispozici ve sněmovním tisku 112/1.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 20 výboru pro obranu z 8. schůze z 10. ledna 2007 k Informaci o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období leden až červen 2006, sněmovní tisk 112.

Po odůvodnění prvního náměstka ministra obrany Martina Bartáka, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí Informaci o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období leden až červen 2006.

2. Výbor pro obranu děkuje všem nasazeným vojákům za jejich vysoce profesionální přístup k řešení jejich úkolů, kterým přispívají k posilování dobrého jména nejen Armády České republiky, ale celé naší republiky v zahraničí.

3. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Takže rozumíme tomu, že předmětem případného našeho hlasování by byly body 1 a 2, to znamená doporučení a poděkování, nikoliv pověření. A to říkám v momentu, kdy zároveň zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Ani do ní se nikdo nehlásí, takže můžeme přistoupit k hlasování o usnesení, tak jak to z úst pana zpravodaje zaznělo.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 105. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, 109 bylo pro, 22 proti. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se věnovat bodu č. 66, což je Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území republiky v roce 2007. Je to sněmovní tisk 117. (Šum v sále.) Tak paní ministryně mě upozorňuje, že to nebylo projednáno výborem, takže vás prosím, abyste vzali na vědomí, že tento bod prostě projednávat nebudeme. (Hlasy ze sálu.)

Dále tady je bod 67, což je Zpráva o situaci v oblasti migrace na území České republiky, což je velmi pravděpodobně bod pro pana ministra vnitra Ivana Langera. Ale další dva body se týkají opět paní ministryně obrany a výboru pro obranu, což je informace o vojenských cvičeních, č. 68, a vládní návrh na vyslání polní nemocnice, č. 69.

To není v tuto chvíli možno projednávat, takže vezměte na vědomí, že body 66, 68 a 69 nelze projednat. Je zbytečné o tom hlasování, když to nelze projednávat.

 

Budeme se věnovat bodu

 

67.
Zpráva o situaci v oblasti migrace na území České republiky za rok 2005
/sněmovní tisk 123/

 

Pan ministr Ivan Langer je připraven se ujmout slova a uvést tento sněmovní tisk.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční standardní pravidelně předkládanou zprávu, tedy víceméně pravidelně, protože to je zpráva za rok 2005 a my ji projednáváme na počátku roku 2007, dovolte mi, abych nebyl příliš obsáhlý a pokusil se ji jen krátce charakterizovat.

Tato zpráva byla vypracována nikoliv jen v resortu Ministerstva vnitra, ale ve spolupráci s ministerstvy práce a sociálních věcí, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu, spravedlnosti, školství, mládeže a tělovýchovy.

Stejně jako v minulých letech se zpráva nezabývá pouze popisem stavu v oblasti legální a nelegální migrace, ale značná část je také věnována problematice aktivní migrační politiky, integraci cizinců, rozvojovým projektům, projektům Ministerstva vnitra zaměřeným na specifické kategorie cizinců. Zabývá se také problematikou vízové politiky a situací v oblasti přípravy České republiky na přístup k schengenským dohodám, neboť, a to chci zdůraznit, pouze na základě úspěšné hodnoticí procedury bude možné zrušit kontroly na hranicích se sousedními státy a plně využívat výdobytky volného pohybu osob v rámci schengenského prostoru. Zpráva bilancuje z nejrůznějších úhlů pohledu úroveň migrace v České republice v roce 2005, ale srovnává částečně některé profilové ukazatele s úrovní roku 2004, případně s léty předcházejícími.

Jsem přesvědčen, že tento materiál vyhodnotil sledovanou problematiku za rok 2005 zcela v souladu s usnesením vlády, kterým byl tento úkol uložen, a chtěl bych vás požádat, aby předloženou zprávu vzala Poslanecká sněmovna na vědomí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro bezpečnost. Usnesení tohoto výboru máme k dispozici jako sněmovní tisk 123/1. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Kateřina Jacques, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP