(17.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, když jste zvládli topolovou štěpku, tak můžete zase teď zahraniční politiku.

Já jsem se rozhodl obrátit na ministra zahraničí, protože jsem přesvědčen, že v této vládě došlo k výraznému oslabení role ministra zahraničí oproti minulosti. Klíčová témata si rozebrala celá řada silných politických figur, od prezidenta přes místopředsedu vlády pro evropské záležitosti až po zmocněnce Jana Zahradila. Přesto ale, že je tady taková tlačenice kolem těch velkých témat zahraniční politiky, stále platí, že z ústavy a podle zákona je hlavním zodpovědným za zahraniční politiku ministr zahraničí, a proto se obracím na něho.

My jsme tady dnes slyšeli pana premiéra Mirka Topolánka, který nás ujišťoval, že je brzo na jakoukoliv debatu o evropské ústavní smlouvě a o přístupu České republiky k ní, že je brzo mluvit o tom, jakou pozici chce Česká republika zaujmout k těm hlavním tématům současného německého předsednictví. Mně toto vyhlášení pana předsedy vlády připadá naprosto falešné. A víte, proč je falešné? Protože není pravda, že je čas a že nám neujíždí vlak. Když se podíváte do evropských internetových serverů, médií, novin, tak tam velmi snadno najdete článek, jako je třeba tento, ve kterém se říká: Česká republika se vynořila jako hlavní oponent německého předsednictví a jeho pokusu oživit debatu o evropské konstituci. Česká republika, Jan Zahradil, je ten, který jediný ze všech členských států Evropské unie chce začít psát nový text. A je tady otázka, co vlastně chce Česká republika. Neví se to v Evropské unii a nevíme to ani my v Parlamentu.

Není pravda, co říká pan premiér, že je času dost. Jako to, že bylo zabráněno rozpravě na toto téma v Poslanecké sněmovně, já pokládám za aroganci v situaci, kdy stejnou otázku kladou dokonce i média v Evropské unii. A proto se vás ptám, pane ministře zahraničí, co tím sleduje česká zahraniční politika, kam se dostala, jaká je představa, kam se chceme touto politikou, tímto postavením do budoucna dostat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, netrapte mě, překročil jste svůj čas.

Nyní prosím pane ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby se ujal slova ve své odpovědi na vaši otázku o obrazu zahraniční politiky České republiky v rámci Unie. Máte svých pět minut, pane ministře. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážený pane místopředsedo Sněmovny, vážené poslankyně a poslanci, rozdělení kompetencí ve vládě je docela jasné. Doktor Alexandr Vondra se má zabývati přípravou českého předsednictví v Evropské unii, což bude v poměrně krátké době, za dva roky, a též také přípravou našeho stanoviska k unijní diskusi o budoucí ústavě či ústavní smlouvě. Pan europoslanec Jan Zahradil je pověřený předsedou vlády, aby ho zastupoval ve focal point, což tedy dělá spolu s Jiřím Šedivým, ale ve tvoření politiky zde má samozřejmě hlavní slovo doktor Vondra, ale se spoluúčastí Ministerstva zahraničí.

Když se ptáte, proč ještě dnes nemáme ucelené stanovisko, které chceme diskutovati, tak bych pana poslance rád upozornil na to, že tato vláda neexistuje ani celý měsíc a že tudíž ta diskuse mezi námi samozřejmě probíhá, probíhá velice intenzivně a zajímavě. Nicméně bych podpořil stanovisko, že zde jde kvalita opravdu před tempem a že předstoupíme před Poslaneckou sněmovnu, až toto dílo je dokonáno. Samozřejmě vlády, které vládly nerušeně celý minulý rok, v tom mají lehčí pozici, mohly si to klidněji připravit než tato vláda, nicméně tato vláda musí vycházet z dané koaliční soustavy, to je, že samozřejmě bude ve stanovisku k budoucí ústavní smlouvě zohledněno stanovisko samozřejmě taky koaličních partnerů. To není otázka pouze jedné strany, nýbrž to je otázka všech tří stran, které se na vládě podílejí, a samozřejmě doktor Vondra a já jsme potom exekutoři této politiky.

Já bych pana poslance ještě jednou uklidnil, že dotazy zvenčí jsou částečně vytvořeny ne úplně odpovídajícími zprávami v médiích, kdy jsem četl zprávy o setkání pana premiéra s paní kancléřkou Merkelovou, a já jsem byl u celého setkání přítomen, tak jsem částečně nevěřil vlastním očím, poněvadž tam bylo toto jednání popsáno jako mnohem tvrdší, než ve skutečnosti bylo. Bylo to velmi věcné jednání, velmi otevřené jednání a skončilo to také tím, že paní kancléřka pozvala pana premiéra co nejdříve, aby přijel do Berlína a dále o otázkách jednal. My jsme otevřeni všem návrhům, ale jak říkám, já bych se nespoléhal na hlasy ze zahraničí z různých médií, Financial Times jsem četl taky, všechno, to je mi docela dobře známé. Mohu pana poslance uklidnit, že to neodpovídá úplně pravdě. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničních věcí. Ptám se, jestli pan místopředseda Zaorálek má doplňující otázku. Vidím, že ano. Prosím, pane kolego, s doplňující otázkou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom jsem chtěl k tomu. Vy říkáte, že ještě potřebujete koaliční stanovisko vytvářet. Já se obávám, že jste se měli o něm zmínit už v programovém prohlášení vlády. Vy jste se vyhnuli úplně zmínce, jak se postavíte k německému předsednictví, v koaliční smlouvě. V podstatě v žádném textu jste se k této věci nevyjádřili. A v současné době říkáte, abych se uklidnil a byl klidný. Nicméně, pane ministře, já jsem slyšel vyhlášení pana Zahradila, který řekl, že žádné vládní zmocnění ani vládní mandát nepotřebuje a nechce. Slyšel jsem ho mluvit v televizi o tom, že nikde veřejně o své pozici a o vyjednávací strategii mluvit nebude, a je mi naprosto jasné, že pan Zahradil ani nehodlá přijít k žádnému výboru, ani evropských záležitostí, ani zahraničnímu, protože je jasné, že jako evropský poslanec nebude prostě ochoten před tímto parlamentem mluvit. To je naprosto specifická situace. Nemá obdoby v žádné jiné evropské zemi. Žádná země nejmenovala politika do této role, a už vůbec ne politika s tak extrémním názorem. Takže já tvrdím, že to, co děláte, je obcházení Sněmovny. V evropské politice obcházíte Sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, jestli pan místopředseda položil svou otázku, pan ministr zahraničí chce odpovědět na doplňující otázku. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Co se týká pana europoslance Zahradila, samozřejmě, že žádné, jak řekl, pověření nepotřebuje, neboť nemá co vyjednávat. On spolupracuje pouze na deklaraci berlínské jako focal point, jako vlastně spoj mezi kancléřkou a premiérem. To je jeho hlavní úkol a na to, jako každý, který je vyslán, nepotřebuje zvláštní pověření. To je naprosto jasné.

Co se týká německého předsednictví, samozřejmě se stavíme k němu kladně, očekáváme, že to bude velmi aktivní předsednictví, a poněvadž si ceníme Německa jako spojence v Evropské unii, jako země velké a demokratické, a jak sami nedávno Němci prohlásili, nikdy nebyly tak dobré vztahy mezi Českou republikou a Německem jako teď, tak očekáváme velmi dobrý výsledek o to předsednictví.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji panu ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi a slova se ujme pan poslanec Ludvík Hovorka v interpelaci na místopředsedu vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka ve věci rovných šancí pro čerpání prostředků z evropských fondů pro obce do dvou tisíc obyvatel. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, podle mých čerstvých informací se v oblasti evropských fondů, konkrétně programu EAFRD a regionálního operačního programu, se díky úspěšnému lobbování zemědělců u fondu pro oblast zemědělství a rozvoje venkova, EAFRD, podařilo snížit limit počtu obyvatel u osy tři, to je u rozvoje venkova, na pouhých 500 obyvatel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP