(16.40 hodin)
(pokračuje Opálka)

Jinak co se týká problematiky výsledovky. Já sice chápu, že Česká správa má starosti, které jí nadělala Poslanecká sněmovna neustálenou změnou schválení nového zákona, odložením platnosti nového zákona a tak dále, ale já jsem požadoval výsledek za rok 2006 podle starého systému, což je samozřejmě součet bankovních účtů. Co se týká nového systému, to s tím nemá nic společného, i když věřím, že pracovníci jsou zatíženi nad míru. I já jim děkuji a děkuji panu místopředsedovi, že přece jenom ten termín byl rychlejší než původně avizovaný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan místopředseda vlády nebude odpovídat, protože nešlo o doplňující otázku, jenom o konstatování.

Nyní se ujme slova pan poslanec Břetislav Petr v interpelaci na ministra a místopředsedu vlády Martina Bursíka ve věci výskytu PCB a PCDD ve spalinách biomasy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Děkuji, pane místopředsedo. Ve své interpelaci bych se chtěl obrátit na pana ministra Bursíka a požádat ho o odpověď na otázku, proč Ministerstvo životního prostředí udělilo embargo na výsledky, které vyplynuly z řešení grantu tohoto ministerstva s označením VAV 320/3/99 s názvem Zdokonalování stávajících technologií využívání obnovitelných zdrojů a úspor energie. Jedna z částí tohoto grantu nese označení Studium hmotnostních energetických a kontaminačních toků při spalování biomasy.

Uvedený grant řešil Ústav energetiky Vysoké školy chemicko-technologické. Tým vědců po tříletém zkoumání prokázal, že ve spalinách z dřevní hmoty a slámy se vyskytují polycyklické aromatické uhlovodíky, dále nechvalně známé polychromované bifenyly označované zkratkou PCB a dále dioxiny označované zkratkou PCDD. V této zprávě bylo rovněž poukázáno na to, že doposud rozbory spalin z dřeva a slámy byly většinou zkoumány z hlediska vývinu CO2, CO, oxidu dusíku a síry a nebyla jim doposud věnována taková pozornost jako látkám PCB a PCDD.

Z řešení grantu vyplynulo, že v celé řadě případů byly zjištěny vyšší hodnoty PCB a PCDD než 0,1 nanogramu uvedených látek v metru kubickém spalin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, musím vás upozornit, že vám vypršel čas k ústní interpelaci.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pardon, já jenom položím otázku. Ve vaší odpovědi bych požadoval, abyste byl tak laskav a sdělil mi, zda Ministerstvo životního prostředí zadalo uvedený grant, jak proběhla oponentura tohoto grantu, jaké stanovisko oponentů je k výsledkům řešení a kolik bylo vynaloženo peněz na řešení uvedeného grantu. Proč bylo Ministerstvem životního prostředí uděleno embargo na výsledky tohoto grantu. A zároveň požaduji, abyste byl tak laskav a zaslal mi výsledky, které se týkají zjišťování PCB a PCDD, které byly zjištěny v rámci tohoto grantu.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, jsem trpělivost sama, ale zákon o jednacím řádu je zcela jasný a upozorňuji každého, že mu odeberu slovo a nenechám ho domluvit, pokud si nepřipraví ústní interpelaci tak, jak má být.

Nyní má svých pět minut pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, trpělivosti sama, já děkuji za interpelaci. Když jsem během dne dostal tohle téma, tak jsem zajásal, protože myslím, že z těch témat interpelací mám téma nejlepší. Netýká se to ani korupce, ani obrazu České republiky v zahraničí, ani politické kultury, ale interpelace se týká PCB a PCDD. Já věřím, že vás to také zaujalo jako poslance, takže nejprve něco terminologie, abychom si rozuměli.

PCDD jsou polychromované dibenzodioxiny a PCDF jsou polychlorované dibenzofurany. A to téma, které tady pan kolega poslanec otevřel, se týká měření, která skutečně udělala Fakulta technologie a ochrany prostředí, Ústav energetiky. Já tu zprávu mám k dispozici, pracoval jsem s ní jako expert, který pracoval na návrhu zákona na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, protože externě pro Ministerstvo životního prostředí, kde jsem nebyl v té době zaměstnán, zpracovávala asociace CZBiom návrh vyhlášky na podporu různých typů biomasy pro výrobu elektřiny. A samozřejmě, že ti zpracovatelé se také vyrovnávali s těmito informacemi, které se objevily.

Já bych rád řekl v rychlosti, že na obhajobu biomasy je důležité říci, že při spalování biomasy se zpravidla vyskytují velmi nízké emise škodlivých emisí. Spaluje se při teplotě mezi 900 až 1100 °C. Velmi záleží na kvalitě toho spalování, na přístupu vzduchu. Emise oxidu uhelnatého se prakticky blíží k nule, emise oxidu siřičitého jsou rovněž zanedbatelné, emise oxidu dusíku jsou zhruba na polovině povolených limitů a mohou překročit tu hranici pouze tehdy, když se třeba spaluje ještě čerstvé seno z mladé trávy, takže je potřeba tohle dobře hlídat. A každopádně ten ekologický význam náhrady biomasy za sirnaté hnědé uhlí je naprosto zřejmý.

To, co tady se stalo v České republice, bylo určité zpochybnění na základě čtyř měření, která jsou v té zprávě popsána. Zpracovatelé té vyhlášky prováděcí k zákonu, protože tady je právě měření nedostatek, protože tady je nedostatek technologií, vycházeli z celé série měření z Německa, z Rakouska, kde tyhle technologie jsou velice široce využívané. A ukázalo se, že měření - a nevypořádali se s tím autoři těchto měření - se vymykají ze standardních měření, která jsou k dispozici ve vědecké literatuře. Abych byl úplně konkrétní, tak u vytápění bytů, u dřeva toxický ekvivalent na jeden metr krychlový je 0,1 až 2 nanogramu toxického ekvivalentu. U uhlí je 8 až 41,8.

Další měření z roku 1999 pro kotle padesátikilowattové ukazují, že - bohužel tady není pan premiér - že nejvhodnějším palivem z té série biopaliv od štěpky přes pšeničnou slámu, seno anebo tritikale jako energetickou plodinu je topolová štěpka. Takže zapamatujeme si: nejvhodnější topolová štěpka, která má nejnižší obsah chlóru - 16 miligramů na kilogram, a také ten toxický ekvivalent je 0,03. Naopak řezanka ze sena je nejméně vhodná.

Co vyplývá z té literatury? - To bylo pro uvolnění. - Co z ní vyplývá? Vyplývá ze studia těch dostupných analýz to, že výše emisí u zmíněných látek je závislá především na technologii spalování a že u těch kotelen, kde je dávkování paliva a spalování řízeno automatickou regulací s kyslíkovou lambda sondou, tak nyní dochází prakticky k dokonalému odloučení tuhých částic ze spalin a ty imise látek zmíněných jsou v intervalu 0,01 až 0,18 nanogramu.

Takže k tomu závěru bych doporučoval následující. Těch pozitivních efektů náhrady uhlí biomasou je celá řada prakticky všech znečišťujících látek emisí včetně polétavého prachu. A samozřejmě to nejdůležitější, což je snížení závislosti na pevných fosilních palivech, a hlavně uzavřený cyklus uhlíku, to znamená vlastně nulový nárůst emisí hlavního skleníkového plynu, to je CO2. To znamená -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, už vám také musím vzít slovo, protože interpelujících je dnes padesát dva. Měli bychom si vážit času, který máme podle zákona o jednacím řádu. Případně to domluvíte v doplňující odpovědi, na kterou máte dvě minuty.

(Ministr se pokouší dokončit odpověď a současně hovoří i předsedající.)

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: To znamená my doporučujeme, než bude dostatek měření tady u nás (předsedající: nemůžete dál mluvit, pane místopředsedo), držet se měření zahraničních.

A pokud jde o ty konkrétní otázky, my zveřejníme studia na internetu. Tendence je taková - veškeré výsledky výzkumu a vývoje zveřejňovat, protože jsou hrazeny z veřejných zdrojů. A další informace vám dám, takže se setkáme. Děkuji za tu interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP